Atena cere ca UE să ţină cont de „sacrificiile” făcute de către greci

Grecia va cere la summitul de la Bruxelles ca UE "să răspundă sacrificiilor" făcute de către greci printr-o renegociere a planului său de austeritate, scrie presa greacă joi, relatează AFP.
Economica.net - joi, 28 iun. 2012, 10:03
Atena cere ca UE să ţină cont de

Acest mesaj, conţinut în scrisoarea premierului Antonis Samaras, aflat în convalescenţă, va fi transmis de către preşedintele Carolos Papoulias, care îi ţine locul la Bruxelles, scrie cotidianul Ta Nea.

Samaras, care se reface în urma unei operaţi la ochi, subliniază că alegerile legislative de la 17 iunie din Grecia au dovedit că cei 11 milioane de greci au ales, în majoritatea lor, o orientare proeuropeană.

Liderul conservator, şef al unui Guvern de coaliţie, afirmă că o recesiune mai gravă decât s-a prevăzut impune o revizuire a planului de austeritate semnat în februarie în schimbul unui nou ajutor masiv, în valoare de 130 de miliarde de euro.

O misiune a creditorilor reprezentând Troika UE, BCE şi FMI urmează să sosească săptămâna viitoare la Atena cu scopul de a evalua situaţia reală a Greciei, amânând o vizită prevăzută luni.

„Să nu aşteptaţi o decizie cu privire la Grecia în cadrul Consiliului European”, a declarat luni Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

Guvernul grec doreşte să obţină o amânare cu doi ani, până în 2016, a obiectivelor ce vizează asanarea, dar şi abandonarea sau îngheţarea mai multor măsuri din memorandum, ca de exemplu concedierea unui număr de aproximativ 150.000 de funcţionari până în 2015.

După două luni de vid politic, Grecia se confruntă cu o criză de lichidităţi. PIB-ul s-ar putea contracta cu 6,7% în 2012, faţă de 5% cât era prevăzut iniţial, iar şomajul atinge 22,6%.

Aşa cum procedează de obicei înaintea unei vizite a Troikăi şi a unei noi runde de negocieri cu creditorii, presa greacă publică o cascadă de date şi previziuni catastrofale, ca de exemplu o contractare a PIB-ului cu 9,1% în trimestrul al treilea, citând centrul de planificare KEPE.

Te-ar mai putea interesa și
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi......
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă ...