Atena: Inspectorii străini au respins o parte din măsurile de austeritate propuse de Grecia

Inspectorii Comisie Europene (CE), Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Centrale Europene (BCE) aflaţi la Atena au respins o parte din măsurile suplimentare de austeritate propuse de guvernul elen pentru a satisface condiţiile impuse de creditorii externi, potrivit WSJ.com.
Economica.net - lun, 10 sept. 2012, 08:13
Atena: Inspectorii străini au respins o parte din măsurile de austeritate propuse de Grecia

Oficialii străini au considerat inadecvate unele măsuri de reducere a cheltuielilor şi creştere a veniturilor în valoare totală de 2 miliarde euro, din pachetul total de 13,5 miliarde euro necesar pentru ca Grecia să obţină următoarea tranşă din finanţarea internaţională, au declarat mai mulţi oficiali eleni, potrivit WSJ.com.

Guvernul elen trebuie să găsească măsuri suplimentare de austeritate de 13,5 miliarde euro pentru următorii doi ani, acceptate de creditorii externi, pentru a primi următoarea tranşă, de 31,5 miliarde euro, din programul de finanţare de 173 miliarde euro aflat în derulare.

Instituţiile financiare internaţionale consideră că noile tăieri sunt necesare pentru ca Grecia să-şi respecte angajamentele fiscale asumate în acordul de finanţare externă.

Liderii celor trei partide de guvernare se vor întâlni din nou miercuri pentru a încerca să ajungă la un compromis.

Fotis Kouvelis, preşedintele partidului Stânga Democratică, cea mai mică formaţiune din coaliţie, a declarat după întâlnirea de duminică de la Cabinetul premierul Antonis Samaras că politicienii nu au luat nicio decizie, iar grecii au ajuns la capătul răbdării în privinţa măsurilor de austeritate.

Anterior, ministrul elen al Finanţelor şi oficialii CE, FMI şi BCE s-au întâlnit pentru a discuta noile măsuri. Oficialii ieşiţi la declaraţii au spus că discuţiile au fost „pozitive”.

„A fost o întâlnire bună”, a afirmat Poul Thomsen, şeful misiunii FMI în Grecia.

Însă atât oficialii străini, cât şi reprezentanţii ministerului elen al Finanţelor, au subliniat că discuţiile vor dura cel mai probabil câteva săptămâni.

„Suntem abia la început. Troica va sta aici ceva timp”, a afirmat un oficial elen, potrivit WSJ.com.

În weekend, zeci de mii de protestatari au mărşăluit pe străzile oraşului Salonic, prima manifestaţie majoră din această toamnă împotriva noilor măsuri de austeritate, care vor reduce din nou pensiile şi salariile din sistemul public, precum şi bugetul alocat de stat sănătăţii şi prestaţiilor sociale. Potrivit Poliţiei, aproximativ 30.000-35.000 de protestatari au luat parte la marşurile convocate de sindicate şi organizaţii de stânga.

Raportul misiunii inspectorilor străini reprezintă un prim pas major în procesul de aprobare a următoarei tranşe din finanţarea externă către Grecia. Raportul va fi gata probabil până la începutul lunii viitoare, la timp pentru şedinţa miniştrilor Finanţelor din zona euro din 8 octombrie.

Dacă raportul va fi pozitiv, Grecia va primi cel mai probabil tranşa de 31,5 miliarde euro, cea mai mare parte din bani fiind destinată recapitalizării băncilor.

Te-ar mai putea interesa și
Samsung a prezentat următoarea generație de smartphone-uri pliabile
Samsung a prezentat următoarea generație de smartphone-uri pliabile
Samsung a anunțat miercuri următoarea generație de smartphone-uri pliabile revoluționare aflater la a patra generație, respectiv Galaxy Z Flip4 și Galaxy Z Fold4. ...
Lucian Mărgineanu este noul director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara
Lucian Mărgineanu este noul director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara
Compania Continental anunță numirea lui Lucian Mărgineanu (foto) în funcția de director al centrului de producție Continental ...
Olandezii de la Damen au depus singura ofertă la licitația ISU pentru nave multirol ce vor fi folosite în Marea Neagră și Marea Mediterană
Olandezii de la Damen au depus singura ofertă la licitația ISU pentru nave multirol ce vor fi folosite în Marea Neagră ...
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a primit o singură ofertă la licitația pentru nave multirol, ...
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
La doar un an după deschiderea biroului de la București, producătorul american de mașini electrice Tesla pare gata pentru ...