Atentat Bulgaria: Un suedez de origine algeriană, principalul suspect. Sofia dezminte informaţiile

Potrivit presei bulgare, autorul atentatului antiisraelian comis în parcarea aeroportului din Burgas este Mehdi Ghezali, cetăţean suedez de origine algeriană în vârstă de 33 de ani. Islamistul a fost deţinut o perioadă în penitenciarul militar american de la Guantanamo Bay, unde sunt numeroşi suspecţi de terorism şi membri ai reţelei Al-Qaida.
Economica.net - vin, 20 iul. 2012, 05:45
Atentat Bulgaria: Un suedez de origine algeriană, principalul suspect. Sofia dezminte informaţiile

Ghezali a fost deţinut la Guantanamo Bay după ce fusese capturat în Pakistan, fiind suspectat de participare la activităţi teroriste.

Informaţiile au fost dezvăluite de oficiali de la Ministerul bulgar de Interne, conform presei de la Sofia, dar încă nu au fost confirmate oficial.

Potrivit presei bulgare, presupusul autor al atentatului venise în Bulgaria de aproximativ o săptămână.

Informaţiile apărute în presă conform cărora autorul atacului antiisraelian de la Burgas este Mehdi Ghezali sunt false, a anunţat joi Ministerul bulgar de Interne, citat de site-ul Novinite.com.

„Informaţiile care au apărut în presă şi în alte părţi conform cărora bărbatul care a comis atacul sinucigaş din Burgas este Mehdi Ghezali nu sunt adevărate”, a anunţat ministerul într-un comunicat.

Anterior, The Atlantic Wire anunţase că oficialii suedezi au respins, de asemenea, aceste informaţii.

Site-ul bulgar News.bg a fost printre primele care a publicat această informaţie, citându-şi propriii cititori şi referindu-se la profilul lui Ghezali de pe site-ul CagePrisoners.com şi la similarităţile pe care le-au identificat pe înregistrările camerelor de supraveghere date publicităţii joi de Ministerul bulgar de Interne.

Născut la Stockholm în 1979, cetăţeanul suedez Mehdi Ghezali este un descendent cu origini algeriene şi finlandeze. El a fost deţinut la Guantanamo între 2002 şi 2004. Înainte de a fi deţinut, Ghezali a studiat într-o şcoală musulmană din Marea Britanie, după care a călătorit în Arabia Saudită, Afganistan şi Pakistan, unde a fost deţinut.

Chiar înainte de a respinge aceste informaţii, ministrul bulgar de Interne Ţvetan Ţvetanov afirma că „cercul din jurul autorului atacului se restrânge”, dar a refuzat să ofere alte detalii înainte de încheierea anchetei.

Interpol oferă sprijin anchetatorilor bulgari după atentatul antiisraelian

Organizaţia internaţională de poliţie Interpol a decis să trimită o echipă de colaboratori în Bulgaria cu scopul de a-i ajuta pe anchetatorii din această ţară, unde un atentat sinucigaş antiisraelian a provocat miercuri moartea, a şase persoane, pe lângă autorul atacului, relatează AFP.

Organizaţia de poliţie cu sediul la Lyon, în Franţa, subliniază că trimiterea unei astfel de echipe, denumită „Incident Response Team”, intervine la solicitarea unui stat membru aflat într-o situaţie de criză.

Atentatul din Bulgaria a vizat un autobuz ce transporta turişti israelieni ce coborâseră dintr-un avion charter şi se îndreptau spre o staţiune balneară.

Cinci israelieni au fost ucişi, precum şi şoferul bulgar şi autorul kamikaze, atentatul provocând şi rănirea a peste 30 de persoane.

Joi, secretarul general al Interpol Ronald K. Noble a declarat că datorită informaţiilor conform cărora suspectul avea documente false, „este esenţial să se stabilească dacă acestea figurează în baza de date «Documente de călătorie pierdute sau furate» a Interpol”.

De asemenea, pentru Noble „este esenţial să se ştiedacă suspectul a utilizat aceste documente în timpul şederii sale în Bulgaria”.

Echipele Interpol vor facilita mai ales accesul anchetatorilor naţionali la această bază de date care conţine peste 33 de milioane de referinţe, dintre care 2,5 milioane de paşapoarte americane care au fost declarate pierdute sau furate la Interpol, subliniază organizaţia.

Conform autorităţilor bulgare, suspectul călătorea cu un permis de conducere fals eliberat în Michigan, Statele Unite.

Atacul, calificat „laş” de către Noble, este atribuit de către Israel Iranului şi grupării şiite libaneze Hezbollah , acuzaţiile fiind respinse de Teheran.

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...