Update 3: Robert Fico se află în stare critică. Premierul Slovaciei Robert Fico a fost împuşcat (Video)

Update: Prim-ministrul slovac Robert Fico se zbate "între viaţă şi moarte" după ce a fost rănit miercuri cu mai multe focuri de armă în urma unei reuniuni a cabinetului său şi urmează să fie supus unei "intervenţii medicale de urgenţă", informează AFP.
AGERPRES - mie, 15 mai 2024, 16:18
Update 3: Robert Fico se află în stare critică. Premierul Slovaciei Robert Fico a fost împuşcat (Video)

Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, urmează să fie supus unei „intervenţii medicale de urgenţă” după ce a fost transportat cu elicopterul la Banska Bystrica, un oraş situat în centrul Slovaciei, a precizat Guvernul slovac într-un comunicat.

Potrivit paginii sale oficiale de Facebook, Robert Fico a fost lovit „de mai multe ori” cu focuri de armă.

Update: Premierul slovac Robert Fico se află în stare critică după ce a fost împuşcat miercuri în plină stradă după o şedinţă de guvern desfăşurată în oraşul Handlova, potrivit unui mesaj postat pe contul său oficial de Facebook, relatează agenţia EFE.

„A fost împuşcat de mai multe ori şi în prezent viaţa sa este în pericol”, precizează acest mesaj, adăugând că Fico a fost transportat cu elicopterul la un spital din oraşul Banská Bystrica, la circa 65 de kilometri de Handlova.

Robert Fico a suferit răni la abdomen, picioare şi braţe, potrivit cotidianului Denník N. El a fost împuşcat după ce a ieşit din Casa de Cultură a oraşului Handlova, unde se desfăşurase o şedinţă de guvern. Fico saluta un mic grup de cetăţeni adunaţi acolo, dintre care unul purta o pancartă antiguvernamentală, moment în care s-a tras asupra lui. Un suspect a fost arestat la faţa locului.

„O tentativă de asasinat a fost comisă asupra premierului slovac Robert Fico”, a confirmat telefonic pentru Reuters un purtător de cuvânt al Ministerului slovac de Interne.

 

Liderii europeni condamnă ferm atentatul

Preşedinţii principalelor instituţii ale Uniunii Europene şi lideri din state membre ale UE au condamnat miercuri în termeni fermi atacul armat comis asupra premierului slovac Robert Fico, transmit Reuters şi TASR.

”Condamn ferm atacul dezgustător asupra prim-ministrului Robert Fico. Asemenea acte de violenţă nu îşi au locul în societatea noastră şi subminează democraţia, bunul nostru comun cel mai de preţ. Gândurile mele sunt alături de premierul Fico, de familia sa”, a scris preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe platforma X (fosta Twitter).

Preşedintele Consiliului European Charles Michel şi preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola au declarat pe X că sunt şocaţi de vestea atacului asupra lui Robert Fico.

”Nimic nu poate justifica vreodată violenţa sau astfel de atacuri”, a afirmat Michel.

La rândul său, premierul ceh Petr Fiala s-a declarat şocat de acest eveniment. El a subliniat, într-o postare pe X, că violenţa nu poate fi tolerată. ”Ştirea despre împuşcarea prim-ministrului Robert Fico este şocantă. Îi doresc premierului însănătoşire cât mai rapidă posibil. Violenţa nu trebuie să fie tolerată, ea nu trebuie să îşi aibă locul în societatea noastră”, a menţionat Fiala, citat de agenţia de presă slovacă TASR.

Şeful executivului polonez Donald Tusk a scris, pe platforma X, că veştile din Slovacia sunt şocante şi că gândurile sale sunt acum alături de omologul său slovac.

”Am fost profund şocat de atacul odios împotriva prietenului meu, prim-ministrul Robert Fico”, a scris, la rândul său, premierul ungar Viktor Orban pe platforma X.

„Vestea tentativei laşe de asasinare a premierului slovac Fico mă şochează profund. Violenţa nu trebuie să aibă loc în politica europeană”, a postat cancelarul german Olaf Scholz pe platforma de socializare X, citat de Reuters.

„Sunt şocat să aud această veste îngrozitoare. Toate gândurile noastre sunt alături de premierul Fico şi de familia sa”, a scris şi premierul britanic Rishi Sunak pe aceeaşi reţea.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că este şocat să afle că premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat şi a condamnat „cu fermitate astfel de acte extremiste”.

„Şocat să aflu de faptul că prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat. Îi doresc însănătoşire completă şi rapidă. Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste, care ameninţă valorile noastre europene fundamentale”, a scris şeful statului român pe platforma X.

Știrea inițială

Premierul social-democrat slovac Robert Fico a fost rănit prin împuşcare miercuri după o reuniune guvernamentală desfăşurată în afara capitalei Bratislava, în oraşul Handlova, relatează agenţiile Reuters şi TASR, transmite Agerpres.

Potrivit unui reporter al agenţiei slovace TASR, mai multe focuri de armă au fost trase la locul atacului, iar autorul acestuia a fost arestat. Zona din faţa Casei de Cultură din Handlova, unde s-a desfăşurat reuniunea Guvernului, a fost evacuată.

Atacul a fost comis în timp ce Fico ieşea din respectiva clădire. El saluta un mic grup de cetăţeni adunaţi acolo, dintre care unul purta o pancartă antiguvernamentală, moment în care au fost auzite împuşcăturile.

Conform postului de televiziune slovac TA3, au fost trase patru focuri de armă, un glonţ lovindu-l pe Fico în abdomen. Premierul a căzut la pământ, după care echipa sa de securitate l-a urcat într-un vehicul şi premierul a fost transportat la spital. Serviciul de urgenţă a anunţat că a trimis un elicopter după o sesizare privind împuşcarea unui bărbat în vârstă de 59 de ani în localitatea Handlova, oraş situat la 190 de kilometri de Bratislava.

O purtătoare de cuvânt a spitalului din Handlova a declarat că Fico era conştient în momentul sosirii la spital şi funcţiile sale vitale au fost stabilizate.

Un martor a declarat la rândul său că a auzit mai multe împuşcături şi a văzut cum un bărbat a fost reţinut de poliţie.

Premierul Robert Fico, un social-democrat, dar de orientare conservatoare şi apropiat de premierul ungar Viktor Orban, se află din octombrie anul trecut la conducerea unui guvern de coaliţie format din partidul său Smer-SD, încă un partid social-democrat, Hlas (Vocea), şi formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS).

Preşedintele în exerciţiu a Slovaciei, liberala Zuzana Caputova, aflată la final de mandat şi adversară a lui Fico, a condamnat atacul şi i-a urat premierului însănătoşire grabnică. „Sunt în stare de şoc. Îi urez lui Robert Fico multă putere şi să-şi revină în urma atacului în acest moment critic”, a transmis Caputova prin purtătorul de cuvânt al preşedinţiei. Ea urmează să fie înlocuită de Peter Pellegrini, câştigătorul alegerilor prezidenţiale desfăşurate luna trecută şi aliat al premierului Robert Fico.

Te-ar mai putea interesa și
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a încheiat un contract în valoare de 4,05 milioane de euro cu compania olandeză Rensen-Driessen Shipbuilding B.V. pentru construcţia şi livrarea unei nave fluviale. ...
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se va deschide luni, 29 iulie 2024,la ora 11. Acesta este situat în zona food-court ...
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate în trimestrul II
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate ...
Grupul german Mercedes-Benz şi-a redus previziunile privind marja anuală de profit, după vânzările slabe din trimestrul ...
România rămâne în procedura de deficit excesiv
România rămâne în procedura de deficit excesiv
Consiliul Uniunii Europene a deschis vineri proceduri oficiale contra statelor membre UE care se confruntă cu un deficit ...