Atentatul din Bulgaria: Bărbatul suspectat că a comis atentatul, surprins de camerele de supaveghere

Atentatul antiisraelian din Bulgaria, care a provocat moartea a opt persoane - şase israelieni, un bulgar şi teroristul sinucigaş-, potrivit unui nou bilanţ, a fost comis de un kamikaze, a anunţat joi ministrul bulgar de Interne Ţvetan Ţvetanov, citat de AFP.
Economica.net - joi, 19 iul. 2012, 06:41
Atentatul din Bulgaria: Bărbatul suspectat că a comis atentatul, surprins de camerele de supaveghere

„Explozia a fost provocată de un bărbat care a murit în atentat şi a cărui identitate exactă nu a fost stabilită. Documentele sale de călătorie constau într-un permis de conducere fals din statul Michigan”, în Statele Unite, a precizat ministrul aflat la Burgas, pe litoralul Mării Negre.

„Numărul morţilor s-a ridicat la opt: şase israelieni, un bulgar şi atacatorul sinucigaş”, a adăugat ministrul.

Atacul, imputat de Israel Iranului, a vizat un autocar care transfera către terminal turiştii israelieni sosiţi cu un avion charter cu 151 de persoane la bord.

Bărbatul suspectat că a comis atentatul din Burgas, surprins de camerele de supraveghere

Bărbatul suspectat că a comis atentatul din Burgas împotriva unui autocar cu turişti israelieni era de rasă caucaziană, avea părul lung şi era îmbrăcat în haine sport, potrivit înregistrărilor realizate de camerele de supraveghere instalate pe aeroport, relatează site-ul Novinite.com.

Principala pistă urmărită de anchetatori în prezent este aceea că explozibilul a fost activat în momentul în care bărbatul s-a urcat în autocar. Versiunea iniţială era că bomba a fost amplasată în compartimentul de bagaje al vehiculului.

Bărbatul a fost surprins de camerele de supraveghere. Pe înregistrări, acesta apare plimbându-se în zonă timp de cel puţin o oră. Potrivit informaţiilor iniţiale, el este de rasă caucaziană, cu părul lung şi îmbrăcat sport.

Cadavrul lui este cel mai afectat de explozie, iar acesta este principalul motiv pentru care anchetatorii cred că el este autorul atacului.

Asupra lui au fost găsite un paşaport american şi un permis de conducere din statul Michigan, despre care se crede că sunt false.

În urma verificării în baza de date a FBI nu s-a găsit nicio persoană cu astfel de documente. Pentru moment nu este clar cum anume a obţinut el paşaportul fals şi cum a intrat în ţară.

Premierul bulgar Boiko Borisov a mers în cursul nopţii de miercuri spre joi la faţa locului împreună cu alţi oficiali guvernamentali.

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a sugerat că este implicată în atentatul din Bulgaria, ipoteză confirmată de premierul Israelului, care a acuzat Iranul, un susţinător al Hezbollah. „Toate indiciile conduc spre implicarea Iranului”, a declarat Netanyahu.

Potrivit postului de televiziune Al-Manar, aparţinând mişcării teroriste şiite Hezbollah, turiştii israelieni din Bulgaria au fost atacaţi cu grenade şi mitraliere. Regimul islamist de la Teheran este acuzat de susţinerea acordată mişcării şiite Hezbollah, activă în sudul Libanului.

Anterior, purtătorul de cuvânt al premierului israelian a declarat că explozia produsă în parcarea aeroportului din Burgas a fost precedată de focuri de armă. „Au avut loc focuri de armă şi un dispozitiv exploziv a fost aruncat într-un autocar care transporta turişti israelieni”, a declarat Ofir Gendelman, purtătorul de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu.

Potrivit postului de radio BNR şi postului de televiziune bTV, un autocar a explodat, iar alte două au luat foc în incidentul terorist produs în parcarea aeroportului din Burgas. Autorităţile bulgare au anunţat că explozia este rezultatul unui act terorist.

Conform presei bulgare, turiştii israelieni veniseră pe aeroportul din Burgas la ora 16.50 (16.50, ora României), cu un avion al companiei Air Via, de la Tel Aviv. De la aeroport, turiştii israelieni s-au îmbarcat în autocare şi se îndreptau spre hoteluri din staţiunea Sunny Beach, pe litoralul bulgar al Mării Negre. La bordul autocarului în care s-a produs explozia erau aproximativ 40 de turişti israelieni.

Înregistrare video realizată cu telefonul mobil imediat după atacul din Burgas, postată pe YouTube

O înregistrare video realizată cu telefonul mobil şi postată pe site-ul YouTube înfăţişează situaţia de pe aeroportul Burgas din Bulgaria la scurt timp după atacul terorist de miercuri, în timp ce martorii oculari au povestit pentru diferite posturi de televiziune calvarul prin care au trecut.

În imagini se pot vedea flăcările şi fumul generate de explozia unui autocar plin cu turişti israelieni, produsă miercuri în jurul prei 17.30, relatează site-ul Novinite.com.

Un israelian care se afla într-un autocar staţionat în apropierea celui care a explodat a descris pentru CNN scena atacului.

„În momentul în care am urcat (în autocar) am auzit o explozie foarte puternică. Era al treilea autocar de la al nostru. Toţi au început să alerge în toate direcţiile. Era un haos imens”, a delcarat Oran Katz.

Bărbatul era împreună cu soţia şi cei trei copii ai săi.

„Ne-am luat copiii cu noi şi am fugit cât de departe am putut de explozie. Fiica mea cea mare are un handicap, aşa că am decis să mă întorc pentru a lua scaunul cu rotile”, a explicat el. „Era un incendiu uriaş, şi nu ni s-a permis să ne apropiem. Deodată, am observat o femeie care zăcea inconştientă lângă mine, foarte aproape de autocarul care ardea. Am ridicat-o împreună cu un alt bărbat şi am reuşit să o îndepărtăm de flăcările care i-ar fi cuprins corpul în câteva secunde”, povesteşte el.

Katz, care s-a întors apoi la familia sa pentru a merge la hotel, a declarat că a văzut cel puţin şase persoane în jurul său care erau rănite şi sângerau. „Nu am putut vedea nimic din ce se întâmpla în interiorul autocarului care a explodat. Ardea violent”, a adăugat el.

Potrivit ediţiei electronice a cotidianului Jerusalem Post, martorii oculari au declarat că explozia s-a declanşat în partea din faţă a autocarului.

„Urcaserăm în autocar … Erau mulţi oameni acolo .. Deodată a urcat cineva şi a explodat ceva. Am auzit o explozie. Şi am văzut fragmente de cadavre. Am încercat să ieşim”, a declarat o tânără, Gal Malka, pentru Channel 2 prin telefon.

„Uşa era închisă. Dar era o gaură în lateral, prin care eu şi prietenii mei am ieşit”, a povestit ea.

Shimon Avraham, un locuitor din Iersualim, a declarat pentru Channel 10 că forţele de securitate au ajuns la faţa locului în zece minute de la explozie.

Un bărbat pe nume Ben a declarat pentru Channel 2 că se afla în spatele autocarului împreună cu mama sa, atunci când acesta a fost zguduit de o explozie puternică. „Autocarul a luat foc, oamenii strigau şi noi am sărit pe fereastră”, a povestit el.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...