Atentatul din Iran seamănă cu atacurile Statului Islamic – responsabil american

Dubla explozie care a ucis miercuri în Iran 95 de persoane lângă mormântul lui Qassem Soleimani, seamănă cu un"atac terorist" de tipul celor efectuate de gruparea Stat Islamic (SI), a afirmat un înalt responsabil american, scrie AFP.
AGERPRES - joi, 04 ian. 2024, 08:39
Atentatul din Iran seamănă cu atacurile Statului Islamic - responsabil american

„Pare ca un atac terorist, genul de lucru pe care SI l-a făcut în trecut, şi asta presupunem în acest moment”, a declarat presei acest înalt responsabil al administraţiei preşedintelui Joe Biden, sub protecţia anonimatului, scrie Agerpres.

Două explozii cauzate de „atacuri teroriste” au ucis 95 de persoane şi rănit 211 la o ceremonie în Iran pentru comemorarea generalului Qassem Soleimani, comandantul Forţei Al-Quds din cadrul Corpului Gărzilor Revoluţionare, ucis de o dronă americană în 2020, au anunţat miercuri oficiali iranieni.

Washington consideră „absurdă” orice sugestie privind implicarea SUA ori a Israelului în atentat

Statele Unite au calificat drept „absurdă” orice sugestie că Statele Unite sau Israelul ar fi implicate în atentatul comis miercuri în Iran, în apropierea mormântului lui Qassem Soleimani, şi au dat asigurări că nicio ţară nu are interes într-o „escaladare” în regiune, relatează AFP.

„Statele Unite nu au fost implicate în niciun fel. Orice afirmaţie contrară este absurdă”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

El nu a precizat la cine s-a referit, vorbind pur şi simplu despre nişte „acuzaţii care circulă” şi a subliniat nu dispune de informaţii „independente” în legătură cu atentatul.

„Nu avem niciun motiv să credem că Israelul este implicat în această explozie”, a adăugat el, deplângând decesele înregistrate în rândul civililor.

Cel puţin 103 persoane au fost ucise şi peste 211 au fost rănite în acest atentat comis miercuri în apropierea mormântului lui Qassem Soleimani, arhitect al operaţiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu, Iranul marcând oficial împlinirea a patru ani de de la decesul acestuia, a informat presa de stat.

Pe de altă parte, întrebat despre eliminarea unui înalt oficial al Hamas din Liban, Matthew Miller a răspuns că Saleh al-Arouri era „un terorist brutal”.

Numărul doi al Hamas, Saleh al-Arouri, şi alte şase cadre ale mişcării islamiste palestiniene au fost ucişi într-o lovitură aeriană atribuită Israelului, care a vizat marţi seara birourile grupării aflate în suburbiile sudice ale Beirutului, bastion al Hezbollahului pro-iranian.

„Nu este în interesul nimănui – nici al vreunei ţări din regiune, nici al vreunei ţări din lume – să vedem acest conflict escaladând mai mult decât s-a întâmplt deja”, a afirmat el, în timp ce toată lumea se teme că războiul dintre Israel şi Hamasul palestinian din Fâşia Gaza se va extinde în întreaga regiune.

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...