UPDATE Aterizare de urgenţă la Amsterdam: Posibilă luare de ostateci

Jandarmeria olandeză a evocat miercuri o posibilă luare de ostatici într-un avion care a aterizat pe aeroportul olandez Amsterdam-Schiphol, transmite AFP.
Economica.net - mie, 29 aug. 2012, 12:56
UPDATE Aterizare de urgenţă la Amsterdam: Posibilă luare de ostateci

Potrivit media olandeze preluate de Associated Press, ar fi fost vorba de un avion de pasageri care venea de la Malaga, în Spania.

Conform portalului de ştiri Nu.nl, avionul a fost escortat pe aeroportul olandez de două avioane de luptă F16.

Miercuri dimineaţa s-a anunţat că o parte a Aeroportului Schiphol din Amsterdam a fost evacuată după ce mai mulţi muncitori au descoperit în apropiere, îngropată, o bombă ce datează aparent din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial în apropierea principalei structuri a aeroportului, scrie Agerpres.

O companie aeriană spaniolă dezminte orice luare de ostatici la bordul unei curse spre Amsterdam

Compania aeriană spaniolă, Vueling, a dezminţit miercuri orice luare de ostatici la bordul unui avion care a aterizat pe aeroportul Amsterdam-Schipol cu aproximativ 180 de persoane la bord, aşa cum suspecta Jandarmeria olandeză, relatează AFP.

„Nu este adevărat”, a dat asigurări pentru AFP o purtătoare de cuvânt a companiei, fără să ofere, pentru moment, detalii suplimentare.

„Avionul a aterizat la Schiphol, este vorba despre o posibilă luare de ostatici”, a declarat anterior pentru AFP un purtător de cuvânt al Jandarmeriei aeroportului olandez.

„Avionul era însoţit de către două (avioane de tip) F-16 aparţinând armatei olandeze şi a optat să aterizeze pe (Aeroportul) Schiphol”, adăuga purtătorul de cuvânt, scrie Mediafax.

„Încercăm să contactăm persoanele de la bordul avionului”, sublinia el, anunţând că nu deţine detalii suplimentare.

Potrivit presei olandeze, este vorba despre un avion provenind din Malaga, operat de către societatea Vueling, care ar fi pierdut contactul radio.

Presa spaniolă scrie, pe de altă parte, că ar fi vorba despre o eroare de comunicare între pilot şi Turnul de Control.

Poliţia olandeză: Nu a avut loc o luare de ostatici pe aeroportul Amsterdam-Schiphol

Posibila luare de ostatici anunţată mai devreme miercuri într-un avion de pe aeroportul Amsterdam-Schiphol a fost o alarmă falsă, provocată de ‘probleme de comunicare’ între avionul respectiv şi turnul de control, a dat asigurări poliţia olandeză citată de AFP.

‘Nu a fost posibil contactul radio, deci nu a fost luare de ostatici’, a scris poliţia olandeză pe Twitter, adăugând că au existat nişte ‘probleme de comunicare’.

Jandarmeria de pe aeroport anunţase la începutul după-amiezii că bănuieşte că a avut loc o luare de ostatici într-un avion care se îndrepta spre aeroportul Schiphol venind de pe cel din Malaga, în sudul Spaniei.

Avionul, aparţinând companiei spaniole low-cost Vueling şi având 180 de pasageri la bord, a aterizat pe aeroportul olandez însoţit de două aparate F-16 ale armatei olandeze.

‘Am pierdut contactul cu echipajul’, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al jandarmeriei, fără a confirma pentru moment că a fost alarmă falsă. ‘Nu ştim ce se întâmplă în interiorul avionului, dar trebuia să tratăm totul foarte serios şi chiar aşa am făcut’, a adăugat Martijn Peeden.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a Vueling, ‘totul nu a fost decât o pierdere de moment a comunicaţiilor şi în final totul e bine, avionul a aterizat în siguranţa, normal, şi avem confirmarea că pasagerii sunt pe cale să coboare’.

Pasageri ai avionului spaniol citaţi de televiziunea publică olandeză /NOS/ au declarat că nu a avut loc nicio luare de ostatici.

‘Am făcut mai întâi nişte cercuri în aer şi pe urmă am aterizat. Când am ajuns jos, pilotul ne-a spus că nu se întâmplă nimic deosebit, dar că se întâmplă ceva la aeroport’, a povestit unul din pasageri.

Când a văzut că este însoţit de F-16, pilotul avionului spaniol a întrebat turnul de controlul dacă aparatul său face obiectul unei deturnări, a spus un ziarist de la NOS, citând comunicaţiile prin radio dintre avion şi turn.

Vueling este a patra companie de profil din Spania ca număr de pasageri transportaţi şi nr. 1 pe aeroportul din Barcelona.


Te-ar mai putea interesa și
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării de la Taipei, cu o......
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...