Atletico Madrid a câştigat Europa League

Formaţia spaniolă Atletico Madrid a câştigat Liga Europa pentru a doua oară în istorie, după ce a învins, cu scorul de 3-0 (2-0) Athletic Bilbao, miercuri, pe Arena Naţională din Bucureşti.
Economica.net - joi, 10 mai 2012, 03:48
Atletico Madrid a câştigat Europa League

Atletico Madrid a stabilit un record de 12 victorii consecutive într-o competiţie europeană, după ce a învins Athletic Bilbao, scor 3-0, în finala Ligii Europa de la Bucureşti, informează AFP.

Clubul madrilen a egalat în semifinale recordul de 11 succese consecutive deţinut de FC Barcelona după parcursul în Liga Campionilor, în sezonul 2002-2003.

Atletico a câştigat ultimele trei meciuri din faza grupelor, contra Udinese (4-0), Celtic Glasgow (1-0) şi Rennes (3-1), sub conducerea lui Gregorio Manzano, demis la finalul lunii decembrie 2011.

Succesorul său Diego Simeone nu a cunoscut decât victorii în Liga Europa: cu Lazio în 16-imi (3-1, 1-0), cu Besiktas în optimi (3-1, 3-0), cu Hannover ’96 (2-1, 2-1) şi cu Valencia în semifinale (4-2, 1-0), şi cu Athletic Bilbao în finală.

Formaţia spaniolă Atletico Madrid a câştigat Liga Europa pentru a doua oară în istorie, după ce a învins, cu scorul de 3-0 (2-0), o altă echipă din Spania, Athletic Bilbao, miercuri, pe Arena Naţională din Bucureşti, în faţa a 52.347 de spectatori, dintre care peste 20.000 de spanioli.

Diego Simeone, primul argentinian care câştigă Liga Europa

 Diego Simeone (Atletico Madrid) a devenit, miercuri seară, primul antrenor argentinian câştigător al Ligii Europa sau al Cupei UEFA, dar şi a treia persoană care s-a impus în competiţie atât ca antrenor cât şi ca jucător, informează cotidianul As.

Până astăzi, în palmaresul continental figurau doar trei antrenori din afara Europei câştigători ai unui mare trofeu, toţi argentinieni, însă niciunul nu obţinuse trofeul UEFA sau al Ligii Europa.

Astfel, Luis Carniglia a câştigat cu Real Madrid Cupa Europei în 1958 şi 1959, Helenio Herrera a reuşit acelaşi lucru cu Internazionale Milano, în 1964 şi 1965, iar Alfredo Di Stefano s-a impus cu Valencia în Cupa Cupelor, în 1980.

Diego Pablo Simeone a devenit şi a treia persoană care se impune în Liga Europa atât ca antrenor cât şi ca jucător, după Dino Zoff (1977 ca portar al echipei Juventus, 1990 la antrenor la Juventus) şi Huub Stevens (1978 ca jucător la PSV Eindhoven, 1997 ca antrenor la Schalke 04). Simeone a mai câştigat Cupa UEFA, actuala Liga Europa, cu Internazionale Milano, în 1998.

Atletico Madrid, al patrulea trofeu european din istorie

Formaţia Atletico Madrid a reuşit să câştige, miercuri seară, la Bucureşti, pentru a doua oară în istorie, Liga Europa, competiţie în care s-a impus şi în 2010, însă madrilenii mai au două trofee europene în palmares, Cupa Cupelor, în 1962, şi Supercupa Europei, tot în 2010.

În 2010, gruparea madrilenă, antrenată de Quique Sanchez Flores, a câştigat Liga Europa, învingând cu 2-1 pe Fulham, după prelungiri. În acelaşi an, formaţia spaniolă şi-a adjudecat şi Supercupa Europei, în urma victoriei cu scorul de 2-0, obţinută în faţa formaţiei italiene Internazionale Milano, deţinătoarea Ligii Campionilor. În 1962, Atletico Madrid a câştigat Cupa Cupelor, după 1-1 şi 3-0 la rejucare cu Fiorentina.

La Bucureşti, Atletico Madrid a sosit luni şi a ales să călătorească în România cu avionul „norocos” Boeing 757-200 „Milagros Diaz” de 200 de locuri al companiei spaniole de zboruri charter Privilege Style, ce i-a dus pe jucătorii spanioli şi la finala Ligii Europa din 2010, desfăşurată la Hamburg.

Tehnicianul Diego Simeone i-a inclus în delegaţia pentru capitala României pe toţi jucătorii din lot, indiferente de starea lor de sănătate sau de dreptul de joc. Nu au lipsit Tiago Mendes, suspendat, Fran Mérida, fără drept de joc, şi Silvio Azevedo, accidentat. De asemenea, a fost convocat şi Pedro Martín, de la Atletico B.

În acest sezon, Atletico Madrid a început competiţia cu un tur înaintea rivalei de miercuri de la Bucureşti, Athletic Bilbao. În turul 3 preliminar, madrilenii au trecut de norvegienii de la Stromsgodset, scoruri 2-1 acasă şi 2-0, iar în play-off au eliminat pe Vitoria Guimaraes, după 2-0 acasa şi 4-0. În Grupa I, Atletico Madrid a câştigat de două ori cu Celtic Glasgow, scoruri 2-0 acasă şi 1-0, a remizat la Rennes, scor 1-1, şi i-a învins pe francezi acasă, scor 3-1, a pierdut la Udinese, scor 0-2, dar a câştigat meciul de pe teren propriu, cu scorul de 4-0.

În şaisprezecimile de finală, madrilenii au trecut de Lazio după două victorii, scoruri 3-1 în deplasare şi 1-0, în optimi s-au calificat în dauna turcilor de la Beşiktaş, după alte două victorii, 3-1 acasă şi 3-0, în sferturile de finală au eliminat echipa Hannover 96 cu două succese cu 2-1, iar în semifinale au câştigat meciurile cu Valencia, 4-2 acasă şi 1-0. Astfel, Atletico Madrid a câştigat toate meciurile disputate în fazele eliminatorii ale Ligii Europa şi au învins în toate partidele disputate din 20 octombrie 2001, după înfrângerea de la Udine.

Palmaresul lor în acest sezon al Ligii Europa este impresionant, 17 victorii, un egal şi o înfrângere.

Cu o etapă înaintea încheierii sezonului în Spania, Atletico Madrid este situată pe locul 5 cu 53 de puncte, iar Athletic Bilbao ocupă locul 10, cu 49 de puncte.

Atletico Madrid a fost fondat în anul 1903 şi a câştigat campionatul şi Cupa Spaniei de câte 9 ori, ultima dată în 1996, când „alb-roşii” au realizat eventul. Atletico a fost finalistă a Cupei Campionilor Europeni, în 1974, după 1-1 în finală şi 0-4 la rejucare, cu Bayern Munchen. Deoarece formaţia germană a refuzat să joace finala Cupei Intercontinentale, Atletico a luat locul acesteia în dubla manşă cu argentinienii de la Indepediente. Madrilenii au pierdut, scor 0-1, partida tur din deplasare, dar s-au impus acasă cu 2-0 şi şi-au adjudecat trofeul.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...