Atos îşi mobilizează întreaga expertiză pentru combaterea Covid-19: supercomputere, sisteme inteligente de management al epidemiilor

Atos, lider global în transformare digitală, cu afaceri şi în România, își mobilizează întreaga expertiză tehnologică, respectiv capabilitățile și resursele inovatoare, în sprijinul luptei globale împotriva Covid-19. Astfel, atât prin intermediul unor inițiative directe, cât și prin parteneriate la nivel mondial, Atos oferă diverse soluții și putere de calcul prin care își aduce aportul la limitarea răspândirii virusului, contribuie la sprijinirea comunității științifice și la accelerarea cercetărilor legate de vaccinuri, respectiv la continuitatea business-urilor din domeniile afectate.
Lidia Neagu - joi, 30 apr. 2020, 09:47
Atos îşi mobilizează întreaga expertiză pentru combaterea Covid-19: supercomputere, sisteme inteligente de management al epidemiilor

„Un răspuns eficient la Covid-19 poate fi dat doar printr-o acțiune globală și o bună colaborare între actori publici și privați. Noi suntem mândri că prin împărtășirea resurselor și soluțiilor noastre îi putem ajuta pe cei care lucrează intens în prima linie, în efortul de a contracara pandemia. Deși momentan ne aflăm pe un teren necunoscut, angajamentul Atos de a ajuta oamenii să trăiască și să lucreze sustenabil, cu încredere, chiar și într-un peisaj digital plin de provocări, rămâne neschimbat”, a declarat Elie Girard, CEO Atos.

Sprijin pentru autorități în stoparea răspândirii virusului

Mobilitatea din ce în ce mai mare a populației îngreunează stoparea bolilor, iar necesitatea de a acționa rapid și eficient este esențială la toate nivelurile. Grație expertizei în sectorul public și în domeniul sănătății, Atos a conceput EpiSYS, un sistem de management al epidemiilor (EMS), care oferă specialiștilor din domeniul medical o privire de ansamblu precisă asupra situației epidemiologice, prin stocarea și gestionarea tuturor datelor referitoare la virus, inclusiv aspecte legate de incidența acestuia la pacienți, totul în timp real. EpiSYS a fost adoptat în Austria la începutul lunii martie pentru a ajuta la limitarea răspândirii Covid-19 și luarea unor decizii strategice în actuala criză.

Mobilizarea supercomputerelor și tehnologiilor machine learning pentru accelerarea cercetării

Calculatoarele de înaltă performanță ale Atos pot opera cu o putere de mii de ori mai mare decât computerele standard. Chiar dacă sunt utilizate pentru simulări, construirea unor modele predictive pentru analizarea progresului bolii sau în dezvoltarea de noi tratamente, aceste dispozitive puternice efectuează calcule foarte exigente, care se dovedesc esențiale în criza de astăzi.

Supercomputerele Atos operează acum în întreaga lume. Spre exemplu, două dintre cele mai puternice din Franța – Joliot-Curie (operat de TGCC) și Occigen (operat de CINES) – oferă echipelor europene de cercetare implicate în lupta împotriva COVID-19 acces rapid la o putere de calcul de zeci de petaflops.

În Marea Britanie, supercomputerul BullSequana al Atos (operat de Hartree Centre) asigură puterea de calcul necesară pentru a rula simulări ale comportamentului proteic Covid-19. În plus, centrul național britanic de supercomputare AI JADE – furnizat și administrat de Atos – este folosit de cercetătorii din Marea Britanie de la universitățile Oxford, Cambridge și Southampton care lucrează în domeniul simulărilor biomoleculare. Acest supercomputer, deținut de Universitatea Oxford și găzduit de Hartree Center, parte a Consiliului Științelor și Tehnologiei (STFC), contribuie la eforturile de dezvoltare a unui vaccin împotriva SARS-COV2, a medicamentelor anti-virale și la o mai bună înțelegere moleculară a arhitecturii virusului și modului în care acesta funcționează.

În mod similar, supercomputerele Atos din Brazilia și Cehia contribuie la cercetări în jurul Covid-19.

Asigurarea continuității în business, prin medii digitale sigure și flexibile

Totodată, în contextul pandemiei, tehnologiile Atos joacă un rol esențial în păstrarea continuității afacerilor. Pentru a răspunde provocărilor întâlnite de organizații, unde munca de la distanță a devenit noua normalitate, Atos a construit și adaptat o gamă completă de servicii și soluții end-to-end în vederea desfășurării activității profesionale în condiții optime, de la managementul lucrului la distanță, până la tehnologii wireless, asigurând în același timp siguranța oricărui mediu organizațional.

De asemenea, în această perioadă, este esențial ca autoritățile publice să poată continua furnizarea serviciilor de bază populației. În acest sens, în ultimele săptămâni, Atos a garantat continuitatea serviciilor pentru furnizorii de energie electrică și aprovizionare cu apă (ex. Scottish Water) în diferite țări, grație angajamentului și expertizei demonstrate în aceste industrii.

Împărtășirea capabilităților de data science în comunitatea de cercetători

Atos participă la „Covid-19 Dataset Challenge”, o competiție internațională lansată de Casa Albă, care solicită cercetătorilor din domeniul Inteligenței Artificiale să aplice instrumente și tehnici de machine learning pentru a oferi răspunsuri la întrebările cheie despre boală. Pentru acest proiect, Atos are o echipă dedicată, formată din 10 experți AI.

Atos este lider global în transformare digitală cu 110.000 de angajați în 73 de țări și venituri anuale de 12 miliarde de euro. Numărul 1 în Europa în servicii de Cloud, Cybersecurity și High-Performance Computing, Grupul Atos oferă soluții end-to-end de Orchestrated Hybrid Cloud, Big Data, Business Applications și Digital Workplace. Grupul este Partenerul Global pentru Tehnologia Informației al Jocurilor Olimpice & Parlimpice și operează sub brandurile Atos, Atos Syntel și Unify. Atos este o Societate Europeană (SE), listată la Bursa din Paris cu indicele CAC 40.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...