Atracţia dividendelor va duce la creşterea acţiunii Transgaz cu 12%, spun analiştii

În urma estimării dividendelor pe care le-ar putea da operatorul magistralelor naţionale de gaze naturale Transgaz (TGN), analiştii casei de brokeraj Tradeville au ajuns la un preţul ţintă de 225 lei / acţiune TGN. Plaja de preţuri din oferta de vânzare acum în derulare se întinde între 171 şi 230 de lei / acţiune, iar în piaţa acţiunea se dă cu 210 lei.
Adrian N. Ionescu - mie, 10 apr. 2013, 21:07
Atracţia dividendelor va duce la creşterea acţiunii Transgaz cu 12%, spun analiştii

„Folosind un model de estimare a dividendelor care ar putea fi plătite de companie în următorii ani, am calculat un preţ tintă de 225 lei / actiune Transgaz (TGN), pentru următoarele 12 luni”.

Preţul ţintă estimat „implică un potenţial de creştere de 12% faţă de preţul de închidere de ieri, de 200 de lei” (8 aprilie, n.r.), scriu în raportul lor analiştii casei de brokeraj Tradeville.

Între timp, titlurile TGN au crescut deja până la 210 lei /acţiune, îngustând potenţialul de apreciere până la 7,1%.

Media estimărilor analiştilor consultaţi de Reuters este de 238 de lei / acţiune TGN.

Printre factorii care au justificat tendinţa ascendentă a titlurilor TGN pe termen scurt se numără randamentul brut de peste 10% al dividendului, aproape dublul dobânzilor oferite de sistemul bancar pentru plasamentele în lei.

Pe termen mediu şi lung, „dublarea free float-ului (proporţia acţiunilor aflate în circulaţie liberă, n.r.) creşte atractivitatea pentru investitorii instituţionali”, care fac tranzacţii de volume mari.

Pe de altă parte, compania a solicitat o majorare a tarifului reglementat de ANRE (autoritatea energiei) şi recuperarea veniturilor amânate, care se ridică la 30% din cifra de afaceri pe 2012.

„Un răspuns favorabil poate declanşa o apreciere a titlurilor TGN similară celei văzute la Transelectrica la inceputul anului”, se spune în raportul Tradeville.

Pentru 2013 este programată reluarea exporturilor de gaze naturale către Uniunea Europeană, „care ar putea susţine veniturile din tranzit, cu marje operaţionale (de câştig, n.r.) de peste 60%”.

„Decizia finală în privinta gazoductului Nabucco, aşteptată pentru următoarele trei luni, ar îmbunătăţi dramatic perspectivele Transgaz (TGN) pentru următorii ani”, mai scrie Georgiana Androne, analistul Tradeville, în raportul citat.

Pe termen lung, zăcământul de gaze şi petrol descoperit în Marea Neagră şi „investiţiile în conductele de interconectare oferă oportunităţi de creştere, iar stabilitatea cash-flow-urilor generate de activitatea reglementată protejează un portofoliu diversificat de episoadele de turbulenţă din piaţă”, mai spune analistul Tradeville.

Un raport din ianuarie al Broker Cluj Napoca stabilea preţul ţintă al acţiunii Transgaz (TGN) la 252 lei /titlu.

Anul trecut, compania a avut afaceri de aproape 1,33 de miliarde de lei şi un profit net de 329 milioane de lei.

Cifra de afaceri a crescut cu un ritm mediu anual de 8,1%, între 2006 şi 2011, până la 1.343 milioane de lei, evoluţie determinată în principal de majorarea tarifelor de către ANRE.

Profitul net s-a majorat în intervalul analizat cu un ritm mediu anual de 9,8%, până la 380 milioane de lei, potrivit Broker Cluj Napoca.

Până la 16 aprilie se derulează oferta de vânzare a unui  pachet de 15% din acţiunile Transgaz (TGN) deţinute de Stat, la un preţ cuprins între 171 şi 230 de lei. Guvernul încearcă să obţină astfel între 68 şi 90 de milioane de euro.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări, şi pot fi modificate mai devreme de 12 luni, dacă intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi pot asuma răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta gazul prin Austria", a anunţat gigantul italian în domeniul......
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...
935 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 au fost raportate în ultimele 24 de ore. 128 de pacienți sunt internați la ATI
935 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 au fost raportate în ultimele 24 de ore. 128 de pacienți sunt internați la ...
Ministerul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 935 de cazuri noi de persoane ...