Au apărut noi indicii că sabotarea gazoductelor Nord Stream ar fi fost înfăptuită de ucraineni – Der Spiegel

Noi piste în ancheta privind sabotarea celor două gazoducte Nord Stream care leagă Rusia de Germania conduc către Ucraina, scrie vineri săptămânalul german Der Spiegel, citat de France Press, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 26 mai 2023, 19:51
Au apărut noi indicii că sabotarea gazoductelor Nord Stream ar fi fost înfăptuită de ucraineni - Der Spiegel

Investigaţiile poliţiei se concentrează în special pe un velier, „Andromeda”, care ar fi putut servi la transportul explozivilor folosiţi pentru sabotaj în septembrie 2022 în Marea Baltică.

Metadatele unui e-mail trimis în timpul închirierii navei cu pânze ar duce către Ucraina, afirmă Der Spiegel.

Săptămânalul mai relatează şi descoperirea în ambarcaţiune a urmelor unui exploziv, octogen, „foarte răspândit atât în Occident, cât şi în fostul bloc de Est”.

Pe 26 septembrie 2022 au fost detectate patru scurgeri uriaşe de gaz precedate de explozii subacvatice în aceste conducte care leagă Rusia de Germania şi transportau esenţialul gazelor ruseşti spre Europa.

Un atac a fost rapid suspectat, dând naştere la speculaţii ample despre autorii acestei operaţiuni complexe logistic şi ultrasensibile din punct de vedere diplomatic.

La aproape şase luni de la exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream 1 şi 2, responsabilitatea atacului subacvatic rămâne un mister în ciuda anchetelor penale din ţările regiunii (Germania, Suedia şi Danemarca).

Se pare că „Andromeda” a părăsit Rostock, un port din nordul Germaniei, pe 6 septembrie, cu un echipaj de şase persoane la bord, inclusiv scafandri şi un medic.

La începutul săptămânii, alte media germane, membre ale unui consorţiu internaţional de jurnalişti, au trasat firul închirierii ambarcaţiunii, realizată de o companie poloneză care ar fi de fapt deţinută de ucraineni.

Anchetatorii explorează de asemenea o pistă „în cercurile militare ucrainene”, potrivit media Suddeutsche Zeitung, RND şi WDR.

Unul dintre pasagerii velierului, având paşaport românesc, „s-a dovedit a fi cetăţean ucrainean”, care „ar fi servit în trecut într-o unitate de infanterie”.

Toate aceste indicii „concordă cu estimările mai multor servicii de informaţii, potrivit cărora autorii ar trebui căutaţi în Ucraina”, rezumă Spiegel.

„Ne întrebăm acum dacă actul ar fi putut fi executat de un comandou necontrolat sau de serviciile secrete ucrainene şi în ce măsură erau la curent anumite elemente ale aparatului guvernamental ucrainean”, conchide publicaţia.

De la invazia Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, aceste infrastructuri energetice strategice s-au aflat în centrul tensiunilor geopolitice, alimentate de decizia Moscovei de a întrerupe aprovizionarea cu gaze către Europa ca presupuse represalii împotriva sancţiunilor occidentale, aminteşte AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Binance.US își suspendă depozitele în dolari, în urma anchetei declanșate împotriva sa de autoritățile americane
Binance.US își suspendă depozitele în dolari, în urma anchetei declanșate împotriva sa de autoritățile americane
Filiala din Statele Unite a Binance, cea mai mare platformă din lume de tranzacționare a valutelor cripto, a anunțat vineri că renunță la depozitele sale în dolari, în timp ce platforma de......
Twitter va începe în câteva săptămâni să-i plătească pe creatorii de conținut pentru reclamele din textele lor
Twitter va începe în câteva săptămâni să-i plătească pe creatorii de conținut pentru reclamele din textele lor
Platforma de socializare Twitter va începe în scurt timp să-i plătească pe creatorii de conținut certificați pentru ...
Secretarul general al ONU își menține emisarul în Sudan, chiar și după ce Guvernul de la Khartoum l-a declarat pe acesta „persona non grata”
Secretarul general al ONU își menține emisarul în Sudan, chiar și după ce Guvernul de la Khartoum l-a declarat pe acesta ...
Declararea de către Guvernul sudanez a emisarului ONU ca "persona non grata" este "contrară" principiilor Naţiunilor Unite ...
Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare în ancheta privind documentele luate de el din arhiva Casei Albe
Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare în ancheta privind documentele luate de el din arhiva Casei Albe
Fostul președinte american Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare, în special "reţinerea de informaţii privind ...