Au explodat dobânzile! Băncile aleargă după banii românilor. Firmele, primele luate în vizor. Cât a ajuns câștigul la un depozit pe persoană fizică

24 06. 2022
dobanda 765849348576

Băncile din România cresc substanțial dobânzile pentru depozitele în lei, după o lungă perioadă în care le-au ținut aproape nemișcate, deși ratele pentru credite au crescut în ritm cu indicatorul ROBOR, iar Banca Națională a majorat dobânda cheie în mai mulți pași consecutivi.

Câștigurile sunt încă mult sub inflație, însă dobânzile au recuperat mult din decalaj, în condițiile în care există deja inclusiv oferte cu un câștig anual de 8%, față de maximum 2-3% cât era în luna mai și chiar sub 2% în lunile anterioare. La nivelul lunii mai, inflația era de 14,5% și este de așteptat ca în iunie să depășească 15%.

AICI despre dobânzile penibile și pierderile semnificative ale deponenților în perioada imediată izbucnirii războiului din Ucraina

Datele Băncii Naționale a României (BNR) arată că băncile au fost mai interesate de banii firmelor decât de cei ai populației, probabil din dorința de a nu pierde clienți mari sau mizând pe faptul că disponibilitățile firmelor sunt cu mult mai importante decât cele ale populației. Astfel firmele au beneficiat de creșterea substanțială a dobânzii încă din luna aprilie.

Concret, pentru depozitele noi în lei atrase de la societăți nefinanciare, băncile au plătit, în aprilie, dobânzi medii de 5,8% pentru depozitele între trei și șase luni și de 5,6% pentru cele între șase luni și un an. În cazul depozitelor între șase luni și un an este o creștere de 100%, de la o lună la alta,  media din martie fiind de 2,5%, același nivel cu dobânzile depozitelor aflate deja în sold.

Iunie, luna în care au explodat dobânzile și pentru populație

Aceleași statistici ale BNR arată că în, în  cazul persoanelor fizice, în aprilie dobânzile erau aproape similare cu cele din urmă cu un an și de peste șapte ori mai mici decât inflația. Dobânda medie pentru gospodăriile populației a fost de 2,59% pe an. Situația a început să se schimbe abia luna aceasta iar TBI Bank a dus dobânda până la 8% urmată de o altă bancă mică, Patria Bank. Aceste evoluții arată că cel puțin băncile mici au nevoie de lichidități, motiv pentru care vor continua, cel mai probabil, să crească dobânzile, cât timp inflația se menține foarte sus.

Nicio bancă nu mai dă dobânzi sub 4%, iar media sare de 5,5% în acest moment. Băncile mici și medii sunt în jurul a 7% pe an, în timp ce, dintre băncile mari Unicredit are cea mai bună dobândă, adică 6%.  Față de luna mai, creșterile sunt de cel puțin 100% la toate băncile.

AICI poți vedea care sunt dobânzile practicate de bănci, precum și un calcul exact pentru un depozit de 20.000 de lei