Au fost depistate trei noi focare de gripă aviară în județul Mureș

Trei noi focare de gripă aviară au fost depistate în judeţul Mureş în gospodării ale populaţiei din localităţile Sântana, Cozma şi Grebenişu de Câmpie, în urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate din exploataţia comercială din Ungheni, care deţinea 180.000 de păsări, şi unde zilele trecute a fost depistat un focar de gripă aviară, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 12 mai 2021, 21:25
Au fost depistate trei noi focare de gripă aviară în județul Mureș

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), la nivelul exploataţiilor infectate au fost impuse restricţii de mişcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport şi furajelor.

De asemenea, au fost finalizate finalizat acţiunile de eutanasiere a păsărilor existente în focar, de ecarisare şi au fost demarate cele de curăţenie şi de dezinfecţie. În jurul focarelor s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, unde s-au luat măsuri de restricţie severe de circulaţie a persoanelor, a animalelor şi a mijloacelor de transport.

În cele trei localităţi din Mureş unde au fost depistate focare de gripă aviară erau 349 păsări, respectiv 31 în Sântana, 188 în localitatea Cozma şi 119 păsări în Grebenişu de Câmpie.

Citește și: Gripă aviară în Ilfov, la o Stațiune Didactică. Peste 1.000 de păsări de mare valoare economică au fost ucise (economica.net)

ANSVSA precizează că, în perioada 10 – 12 mai, au avut loc videoconferinţe cu Direcţiile sanitare veterinare judeţene, pentru a se urmări stadiul implementării măsurilor adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, cu aplicabilitate la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile.

„În cadrul acestor întâlniri, au fost discutate şi analizate ultimele informaţii din anchetele epidemiologice şi stadiul stabilirii trasabilităţii păsărilor din exploataţia comercială din localitatea Ungheni, judeţul Mureş. Totodată, se monitorizează rezultatele acţiunilor de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale ANSVSA şi Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic şi în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, care vizează transporturile de păsări vii şi de produse provenite de la acestea”, se menţionează în comunicat.

Ca urmare a acestor controale, au fost depistate şi sancţionate mai multe abateri, în următoarele judeţe: Mureş – activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, fiind aplicată o sancţiune contravenţională de 600 lei; un mijloc de transport cu păsări fără documente sanitare veterinare, sancţiunea contravenţională fiind în valoare de 3.000 de lei; Arad – 2 mijloace de transport neautorizate pentru tineret păsări – sancţiuni de 12.000 de lei; Olt – 3 mijloace de transport neautorizate pentru tineret păsări – amenzi de 4.320 de lei; Vaslui – două mijloace de transport animale vii care nu respectau condiţiile de bunăstare (densitate pui depăşită) pentru care au fost emise două avertismente.

De asemenea, în judeţul Teleorman, a fost depistată o căruţă care transporta păsări, fără a deţine certificatul de sănătate vizat de către medicul veterinar, pentru abatere fiind emis un avertisment; în Bihor – activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare pentru care a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 1.200 de lei; Harghita – un mijloc de transport cu păsări fără documente sanitare veterinare, fiind aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 3.600 de lei; Hunedoara – un mijloc de transport neautorizat pentru păsări, inspectorii aplicând o amendă de 6.000 de lei; activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, sancţiunea contravenţională aplicată fiind în valoare de 1.200 de lei.

Citește și: A fost suspendat comerțul ambulant cu păsări vii după apariția unui focar de gripă aviară la o fermă din Mureș (economica.net)

În acest context, a fost convocată o reuniune a Grupului Naţional de Experţi pentru Influenţă Aviară şi o şedinţă a Consiliului Consultativ al ANSVSA, unde s-a analizat evoluţia gripei aviare în ţara noastră, în contextul epidemiologic european, planul de măsuri dispus de autorităţi şi implementarea acestuia la nivel naţional pentru prevenirea răspândirii şi combaterea gripei aviare.

De asemenea, au fost solicitate şi discutate propuneri privind aplicarea unitară a măsurilor cuprinse în Decizia nr.1/7.05.2021, adoptată în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a Bolilor.

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul ţării noastre şi a evita pagubele economice importante generate de această boală.

De asemenea, Autoritatea monitorizează în permanenţă statusul de sănătate al păsărilor domestice şi al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase şi, implicit, să protejeze industria avicolă din ţara noastră. În acest sens, ANSVSA colaborează permanent cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Colegiul Medicilor Veterinari din România şi cu asociaţiile ornitologice.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Primăria New York impune tuturor salariaților din mediul privat să se vaccineze anti-COVID-19
Primăria New York impune tuturor salariaților din mediul privat să se vaccineze anti-COVID-19
Bill de Blasio, primarul oraşului New York, a anunţat luni că toţi angajaţii din sectorul privat vor fi vizaţi de obligativitatea ...
Bitcoin, încă în zona vulnerabilă, nu convinge decât dacă revine spre 60.000 de dolari până la finele anului
Bitcoin, încă în zona vulnerabilă, nu convinge decât dacă revine spre 60.000 de dolari până la finele anului
Criptomonedele trec, în prezent, printr-o perioadă de ajustări. După un vârf de aproape 3 trilioane de dolari atins ...
Belarusul a impus un embargou asupra importului de produse occidentale și sancțiuni împotriva companiilor aeriene din UE
Belarusul a impus un embargou asupra importului de produse occidentale și sancțiuni împotriva companiilor aeriene din UE
Belarusul a anunţat luni un embargou asupra produselor din ţările occidentale care au adoptat sancţiuni împotriva sa ...