Au început importurile de gaze. N-avem nevoie de ele, dar firmele sunt silite de ruşi să le aducă

Economica.net
06 11. 2015
da_2_36918000

De luni, 2 noiembrie, România a început să importe gaze din Rusia, pentru prima dată în sezonul rece 2015-2016. Potrivit datelor Transgaz, în ţară se aduc cantităţi relativ mici, în jurul a 7.000 de MWh zilnic, circa 643.000 de metri cubi, prin gazoductele cu intrare pe la Medieşul Aurit, în nordul ţării, şi Isaccea, în Dobrogea. Gazele importate reprezintă circa 1% din consumul zilnic al României, practic insignifiant.

Deşi poate părea ciudat ca România să importe acum gaze, din moment ce pe piaţa locală sunt suficiente gaze disponibile şi depozitele de stocare pline, surse din piaţă ne-au precizat că este perfect normal. „Sunt aceiaşi intermediari care au adus gaze şi în anii trecuţi. Cel mai probabil, aduc gaze pentru că trebuie să respecte contractul cu ruşii, de tip „take or pay” – aduci sau nu fizic gaze, plăteşti oricum”, au explicat sursele. Prin urmare, cantităţile acestea mici de gaze sunt aduse în ideea de a le valorifica pe piaţa locală, pentru că oricum sunt plătite. Cât despre cine aduce, nu există decât două variante: Conef, un joint-venture între Vimetco, patronul Alro, şi Gazprom sau WIEE , o firma deţinută 100% de Gazprom.

Preţul gazelor ruseşti a scăzut considerabil în acest an, de la peste 300 de dolari pe mia de metri cubi la 210-220 de dolari, în prezent. Bugetul Gazprom pentru 2016 se face pe un preţ al gazului de circa 200 de dolari. Prăbuşirea preţului la gazele ruseşti o urmează pe cea a barilului de petrol, care a pierdut peste 50% din valaore, în ultimul an.

România are o consum intern de 10-11 miliarde de metri cubi de gaze anual. Circa 5% din această cantitate provin din import.

Producţia locală de gaze este împărţită între Petrom şi Romgaz.