Au pus tunurile pe online. Ce se întâmplă cu magazinele Altex

În aproximativ un an şi jumătate, Altex, liderul pieţei de retail pe segmentul electroIT, a reuşit să crească semnificativ ponderea pe care comerţul online o generează în vânzările companiei. Investiţiile în e-commerce continuă.
Alina Stanciu - joi, 11 apr. 2013, 21:06
Au pus tunurile pe online. Ce se întâmplă cu magazinele Altex

A trecut ceva vreme de când marii jucători de pe piaţa electro-IT bombardau consumatorul cu informaţii despre noile deschideri de magazin. Piaţa s-a schimbat mult, iar acum, cel puţin din partea liderului pieţei de profil, mesajul este clar: au pornit cu toate tunurile pentru a câştiga cât mai mult vânzând online.

În schimb, offline-ul a rămas stâlpul de sprijin pentru o piaţă cu o dinamică extraordinară. Unul indispensabil însă  şi pe care retailerul îl tot „raşchetează” pentru o eficienţă crescută. „În ultimii ani, peisajul industriei de retail s-a schimbat , din cauza scăderii puterii de cumpărare, a amânării procesului de înlocuire, ceea ce a afectat în scădere, în primul rând cotele (de piaţă n.red) jucătorilor medii şi mici. Un alt factor care a avut un impact asupra cotelor de piaţă a fost expansiunea comerţului online, dar şi introducerea în gama de produse a hypermarketurilor a produselor din această categorie. Recunoaştem aceste fenomene ca nişte realităţi ale pieţei şi suntem pregătiţi prin strategia de business adoptată să ne creştem cota de piaţă în următorii doi ani”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dan Ostahie, fondatorul Altex.

Compania este încă liderul pieţei electroIT cu având o cotă de piaţă de 27%, conform declaraţiilor proprii şi afaceri de aproximativ 250 milioane de euro anul trecut. La ceva depărtare din punct de vedere al cotei (13%) vine din urmă Flanco, retailer a cărei cifră de afaceri s-a ridicat  la 137 de milioane de euro anul trecut.

Care este strategia  

„Investim în e-commerce, F-commerce (vânzări prin intermediul reţelelor de socializare n.red) şi mobile şi în implementarea unei strategii omnichannel, care să unifice online-ul şi offline-ul, prin care sa ducem ofertele noastre oriunde este consumatorul”, mai spune Ostahie despre calea pe care o va urma pentru a  mai tempera din avântul concurenţei.

De altfel, traiectoria pe care a luat-o Altex în ultima vreme se vede clar din repartiţia vânzărilor pe online şi offline. Acum, potrivit datelor companiei, vânzările online cumulate Altex şi Media Galaxy sunt la 20% din vânzările companiei, în contextul în care, în 2011, Ostahie vorbea despre vânzări exclusiv online ale Altex de aproximativ 5% din vânzări. Miza este însă mult mai mare. „Estimăm că în  2013 vom creşte online ,pentru că este firesc ca încrederea clienţilor noştri să se transfere şi în acest mediu dacă ne ţinem promisiunile de brand – accesibilitate Altex şi gama variată – Media Galaxy. În plus, am venit cu o strategie online care include îmbunătăţirea celor 2 site-uri (www.altex.ro şi www.mediagalaxy.ro) atât din punct de vedere al designului cât şi al uşurinţei cu care poate fi folosit, precum şi din punct de vedere funcţional. Credem şi că serviciile care ajută la susţinerea unui mix eficient între online şi offline, cum ar fi click to collect (comanzi pe internet, ridici din magazin), vor contribui la creşterea comenzilor online, pentru că răspund nevoilor consumatorului, care poate beneficia de preţul de pe online, dar poate profita şi de avantajul de a testa produsul în magazinul de proximitate, anterior achizitiei”, mai spune patronul Altex. 

Ce se întâmplă cu magazinele 

În ceea ce priveşte lanţul de magazine, strategia liderului de piaţă, anunţată încă din 2011 la finalul unui amplu proces de restructurare a business-ului, constă în a creşte intensiv în locaţiile deja existente. „Vom continua să optimizăm investiţiile făcute : asta înseamnă că vom avea deschideri în locaţii noi şi închideri de spaţii neprofitabile, astfel încât portofoliul de locaţii să asigure cel mai bun randament pe metru pătrat. La început de 2013 până în luna aprilie am deschis 2 magazine – un Media Galaxy la Arad, un Altex în centrul comercial Colloseum şi ne pregătim să deschidem un nou magazin Altex în Mangalia”, mai anunţă compania.

Ostahie mizează că în 2013 business-ul lui va creşte atât din punct de vedere al vânzărilor, cât şi din punct de vedere al profitabilităţii.

 


 
 

 

 

 

 
 
Te-ar mai putea interesa și
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi......
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul ...
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...