Auchan a cumpărat magazinele Real din România. Ce urmează

Magazinele real, deţinute până acum de grupul german Metro Group, vor suferi modificări semnificative după preluarea de către Auchan. ECONOMICA.NET vă spune ce se va întâmpla cu hipermarketurile cumpărate de francezi.
Alina Stanciu - lun, 03 dec. 2012, 00:41
Auchan a cumpărat magazinele Real din România. Ce urmează

După ce Consiliul Concurenţei va da ok-ul în cazul preluării magazinelor real deţinute de grupul german de retail Metro, de către francezii de la Auchan, cele 25 de unităţi real vor trece printr-o amplă transformare. În primul rând, acestea îşi vor schimba denumirea, în Auchan. 

Urmează reduceri?

În al doilea rând, se pune întrebarea ce se va întâmpla cu stocurile magazinelor deţinute până acum de grupul Metro. În acest caz există două situaţii posibile.  Fie magazinele vor fi preluate inclusiv cu stocurile de marfă şi atunci va exista o aliniere de preţuri între cele două magazine până acum concurente, fie unităţile vor fi preluate fără marfă ceea ce va duce la o lichidare a stocurilor prin campanii de reduceri de preţuri agresive.

Prea multe magazine

În momentul de faţă, Auchan operează în România 10 hipermarketuri în 9 oraşe din toată ţara. În schimb, real are deja 25 de unităţi în 18 oraşe. În urma preluării, Auchan va ajunge cel mai mare al doilea retailer de pe plan local, cu 35 de hipermarketuri faţă de  24 cât are Carrefour. Actualul lider de piaţă după numărul de unităţi deschise, Kaufland, operează 77 de unități.

Problema este însă că se ajunge la situaţii în care oraşe de provincie, în care marii retaileri au investit până acum într-un singur magazin, să aibă mult prea multe. Este spre exemplu cazul oraşului Constanţa unde real are două unităţi şi Auchan una. În total trei magazine pentru un oraş cu 255.000 de locuitori care au la dispoziţie şi alte două hipermarketuri, operate de Carrefour şi respectiv Kaufland.

La Timişoara, un oraş cu 303.708 de locuitori va fi aceeaşi problemă- vor fi 3 unităţi Auchan care vor intra în competiţie directă cu Kaufland, care operează acolo două hipermarketuri.  

De asemenea, Auchan va avea câte două unităţi în Târgu Mureş, Cluj, Piteşti şi Suceava.

În Bucureşti vor exista, în urma preluării, 6 hipermagazine Auchan, ceea ce nu constituie neapărat o problemă, dacă ne uităm la modul în care s-a extins Carrefour, care deţine în Capitală 8 hipermarketuri (incluzându-l şi pe cel de la Unirea). Ar putea exista însă situaţii de canibalizare în contextul în care unele magazine sunt destul de aproape, cum este cazul Auchan-ului din Titan de real-ul din Palady. 

Este astfel foarte probabil ca francezii de la Auchan să renunţe la unele dintre magazine, fie prin închidere, fie prin vânzare.

Afaceri de 1 miliard 

În România, real-Hypermarket a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 668,6 de milioane de euro (3 miliarde de lei), în timp ce business-ul Auchan a fost de aproximativ 350 de milioane de euro (1,57 miliarde de lei potrivit Ministerului de Finanţe). În concluzie, dacă afacerile vor rămâne la acelaşi nivel şi după preluare, Auchan România va rula anual peste 1 miliard de euro. Spre comparaţie, Kaufland, numărul unu pe piața autohtonă de retail a raportat afaceri de 1,3 miliarde de euro, iar Carrefour avea anul trecut o cifră de afaceri de peste 1,1 miliarde de euro.

Altfel de concept

Schimbarea acţionarului va însemna pentru real şi schimbarea conceptului, acest lucru putând însemna de la schimbarea modului în care sunt aranjate rafturile în magazin, la sortimentaţie, furnizori şi preţuri. La nivel declarativ, în 2006, când Auchan a inaugurat primul său magazin din România, în cartierul bucureştean Titan, au adus pe plan local şi un concept nou bazat pe politica de „Discount Generalizat” sau altfel spus „preţuri mici la toate produsele permanent”. Au listat însă şi produse sub mărcile proprii ale retailerului, peste 5.000 la număr, care sunt, potrivit companiei, cu 30% mai ieftine comparativ cu celelalte produse din categorie. 

La real, unde există de asemenea o multitudine de produse comercializate sub brandul propriu, conceptul declarat este puţin diferit. real s-a dorit a fi un magazin unde se  combină accesul simplu al clientului la produse, dimensiunile generoase ale spaţiului, structura clară a gamei de produse şi un sortiment cuprinzător la preţuri competitive. Tot real a venit în 2006 cu un serviciu nou pe plan local- magazine deschise 24 de ore din 24. Mai  mult, în ultimul timp, real a marşat şi pe produselele prospete achiziţionate de la producători locali. 

Amintim că Grupul de retail Metro AG  a vândut săptămâna trecută operaţiunile real din România, Polonia, Rusia şi Ucraina. Cumpărătorul este compania franceză Auchan, iar valoarea tranzacţiei a fost 1,2 miliarde de euro. Detalii aici. 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...