În așteptarea SGR: Auchan a montat aparate automate pentru reciclarea ambalajelor în peste 75% dintre hypermarketuri și 12 magazine mai mici

Retailerul francez Auchan testează deja din aprilie un sistem similar cu SGR, prin care, din 30 noiembrie, românii vor putea recupera 50 de bani din prețul produselor ambalate în sticlă, PET sau doză de aluminiu dacă reciclează. Compania, care a montat deja automate de reciclat în 37 de magazine, a oferit 0,5 lei per ambalaj și a colectat un volum de peste 23 de milioane de ambalaje.
Alina Stanciu - mar, 03 oct. 2023, 17:58
În așteptarea SGR: Auchan a montat aparate automate pentru reciclarea ambalajelor în peste 75% dintre hypermarketuri și 12 magazine mai mici

În așteptarea datei de 30 noiembrie, de când Sistemul de Garanție Returnare va fi în mod obligatoriu operațional în toată țara, Auchan a montat automate de reciclat (RVM-uri – reverse vending machine) în 37 de magazine, dintre care 25 de hipermarketuri, 5 supermarketuri Auchan și 7 magazine de proximitate MyAuchan din București.

În total, compania operează peste 420 de magazine, cuprinzând 33 de hipermarketuri, 6 supermarketuri și 382 de magazine de ultra-proximitate MyAuchan, din care peste 370 în stațiile Petrom, ceea ce înseamnă că retailerul poate susține reciclarea în cadrul sistemul SGR în peste 75% dintre magazinele sale de mari dimensiuni.

Aparatele sunt folosite deja din 18 aprilie de când retailerul a organizat o campanie prin care clienții au primit pentru fiecare ambalaj reciclat câte un voucher în valoare de 0,5 lei acordat în baza cardului de fidelitate MyCLUB Auchan.

Astfel, din datele retailerului, până acum au fost aduse zilnic în cele 37 de puncte de colectare aproximativ 150.000 de ambalaje cele mai mari cantități fiind înregistrate în București, Timișoara, Craiova, Constanța și Brașov.

Primul milion de ambalaje a fost colectat chiar din a doua săptămână, iar la mai puțin de 6 luni de la instalarea aparatelor de colectare, numărul ambalajelor de băuturi colectate a depășit 23 milioane, iar acțiunea continuă.

Auchan fiind primul retailer din România care a introdus, în 2011, în câteva dintre magazinele sale, automate de tip RVM pentru recuperarea PET-urilor.

„Știm cu toții că o bună gestionare a deșeurilor din plastic, din ambalaje sau a celor municipale, în general, înseamnă cursuri de apă și păduri mai curate, un mediu mai sănătos atât pentru noi, cât și pentru generațiile viitoare. Acesta este motivul pentru care mă bucur să mă aflu astăzi la Auchan. Salut investiția companiei în sistemul de colectare și reciclare a ambalajelor și apreciez munca și efortul financiar depuse.”, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul unei vizite la unul dintre RVM-urile companiei.

„Este de lăudat și de felicitat inițiativa Guvernului de a introduce acest sistem. Noi l-am implementat deja din aprilie și ne bucurăm să numărăm astăzi peste  23 de milioane de ambalaje colectate în mai puțin de 6 luni, un rezultat extraordinar, ținând cont că această cantitate de ambalaje nu se regăsește astăzi în mediul înconjurător. Îi felicităm și le mulțumim tuturor clienților pentru responsabilitatea de care au dat dovadă în acest timp foarte scurt. Apreciem că și alți colegi din retail fac același lucru și că românii au înțeles rapid mecanismul reciclării, ceea ce denotă că suntem pregătiți pentru implementarea și respectarea sistemului de garanție-returnare.”, a declarat Ionuț Ardeleanu, CEO Auchan România.

Cum se reciclează ambalajele din PET/Aluminiu/Sticlă  la Auchan

  1. Se scanează cardul de fidelitate MyCLUB Auchan la aparatul de reciclare
  2. Se introduce recipientul prin fanta rotundă. Recipientele goale tip PET pot avea capacitatea de maxim 3L, iar cele din sticlă și aluminiu (doze) de maxim 1L.

Pentru a fi acceptate, recipientele trebuie să fie goale, curate și nedeteriorate, iar acestea pot fi introduse, pe rând, în ordine aleatorie, aparatul identificând automat tipul fiecărui ambalaj introdus.

  1. După finalizarea tranzacției, utilizatorul va primi pe cardul de fidelitate MyCLUB un voucher a cărui valoare totală va fi calculată în funcție de numărul de ambalaje reciclate, conform regulamentului. Acest voucher poate fi regăsit și vizualizat în aplicația Auchan.

Bonificarea de 0,5 lei per ambalaj sub formă de voucher de fidelitate se acordă pentru maxim  50 de ambalaje pe zi, respectiv 100 de ambalaje/săptămână/card de fidelitate. După atingerea acestor limite, reciclarea poate continua fără acordarea de beneficii prin cardul de fidelitate MyCLUB Auchan.

Programul a debutat pe 18 aprilie și continuă și în prezent, punctele de colectare fiind disponibile în 37 de magazine, mai precis în 25 de hipermarketuri Auchan, 5 supermarketuri Auchan și 7 magazine de proximitate MyAuchan din București, respectiv: AFI Cotroceni, Berceni, Vitan, Crângași, Drumul Taberei, Luica, Obor, Liberty, La Strada, Alexandriei, Banu Manta, Otopeni) și din țară, astfel: Timișoara (Iulius Mall, Nord, Calea Șagului, Buziașului), Craiova (Electroputere, Craiovița, Universitaria), Constanța (Nord și Sud), Brașov (Coresi, Vest), Pitești Găvana, Bacău, Baia Mare, Satu Mare, Târgu Mureș (Sud, Nord), Oradea, Cluj (Iulius, Iris, Vivido, Rosetti, Turda), Galați și Ploiești.

Auchan România are în portofoliu peste 420 de magazine, cuprinzând 33 de hipermarketuri, 6 supermarketuri și 382 de magazine de ultra-proximitate MyAuchan, din care peste 370 în stațiile Petrom, cât și magazinul online auchan.ro.

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Grindeanu: Sunt întârzieri la magistrala CFR Braşov – Sighişoara
Sorin Grindeanu: Sunt întârzieri la magistrala CFR Braşov – Sighişoara
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat joi, la Tulcea, că lucrările la magistrala CFR Braşov - Sighişoara înregistrează întârzieri şi a dat asigurări că......
Consiliul Concurenței analizează preluarea activității de intermediere în asigurări a Globasig Broker de către Safety Broker
Consiliul Concurenței analizează preluarea activității de intermediere în asigurări a Globasig Broker de către Safety ...
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Safety Broker de Asigurare S.A. intenționează să preia activitatea ...
OTP Bank anunță că are bani de cheltuit și vrea să-și continue seria de achiziții
OTP Bank anunță că are bani de cheltuit și vrea să-și continue seria de achiziții
OTP BanK Nyrt., cel mai mare grup bancar din Ungaria, are bani de cheltuit după creşterea profitului şi intenţionează ...
Renault va investi 400 de milioane de euro în fabrica sa din Turcia, unde va produce patru modele noi, inclusiv un SUV Duster
Renault va investi 400 de milioane de euro în fabrica sa din Turcia, unde va produce patru modele noi, inclusiv un SUV Duster
Grupul auto Renault a anunţat joi că va investi 400 de milioane de euro în uzina sa de la Bursa (Turcia), pe care vrea ...