Ultima promoţie la Auchan: mii de apartamente ieftine

Retailerul Auchan a cumpărat platforma Tractorul din Braşov de 100 de hectare, pe care intenţionează să dezvolte, pe lângă parcuri comerciale, şi spaţii rezidenţiale şi de birouri.
Andrada Ghira - mie, 11 apr. 2012, 11:04
Ultima promoţie la Auchan: mii de apartamente ieftine

„Nu considerăm că suntem cei mai buni pe piaţa rezidenţială şi cea de birouri, dar dorim să intrăm în colaborări cu cei care au know-how pe aceste pieţe. Vrem să construim un cartier la un preţ scăzut. Ce înseamnă ieftin? Din punctul meu de vedere, sub 50.000 de euro. Nu pot spune exact câte. Ar putea fi 3.000 de locuinţe sau s-ar putea să modificăm PUZ-ul şi să facem 2.500. Proiectul poate să evolueze”, a decarat Tatian Diaconu, directorul diviziei imobiliare a grupului Auchan, Immochan.

Cât despre forma de parteneriat pentru dezvoltarea de locuinţe şi spaţii de birouri, directorul Immochan spune că sunt deschişi la orice formă de colaborare. În plus, Diaconu a mai adăugat că Auchan este în discuţii cu un operator de spitale private petnru deschiderea unei unităţi pe această platformă.Terenul de 100 de ha a fost cumpărat de Auchan de la Flavus Investiţii, controlată de Centerra Capital Partners, care a plătit în 2007 preţul de 77 de milioane de euro fără TVA.

„Am preluat PUZ-ul (plan urbanistic general) şi conceptul de la Centerra. Vom păstra PUZ-ul pe partea comercială, iar pentru fazele următoare, com reevalua şi vom putea face modificări”, a mai declarat Tatian Diaconu.

Ce spune reprezentantul Flavus Investiţii

Cesiunea către Immochan a decurs ca urmare a proiectului de centru comercial Coresi, care la începutul anului 2010 urma să fie ancorat de Auchan şi să fie construit pe platforma Tractorul. Proiectul iniţial nu s-a realizat din motive interne, în pofida faptului că centrul comercial era pre-inchiriat la 75% din suprafaţa sa, iar împrumutul bancar era asigurat.

„Deşi am fi dorit, şi am fi putut din punct de vedere financiar, să continuăm dezvoltarea proiectului Coresi în cadrul Flavus, investitorii în Flavus au decis să se retragă din proiect şi au dorit cesiunea sa. Îmi pare rău că acest proiect, în care m-am implicat foarte mult, nu a finalizat de noi, cei care l-au conceput şi care eram gata să-l implementăm. Immochan va dezvolta proiectul aşa cum a fost conceput de noi”, a declarat Victor Vandaneaux, unul dintre adiministratorii fondului Centerra Capital Partners.

Ce construieşte Auchan la Braşov

Proiectul de pe platforma Tractorul va fi construit în mai multe faze. În prima vor fi dezvoltate pe 24 de hectare un hipermarket Auchan de 13.000 mp şi o galerie comercială cu o suprafaţă închiriabilă de 25.000 mp. În plus, Auchan îşi doreşte şi un operator de bricolaj, un restaurant drive-in, un operator pe partea de întreţinere şi reparaţii auto, dar şi un retailer ce activează pe piaţa de mobilă. 

„Am plătit preţul corect pentru a dezvolta acest proiect în condiţii de rentabilitate. În prima fază de dezvoltare a celor 24 de hectare vom investi 55-60 milioane de euro, fără preţul terenului”, a declarat Patrick Espasa, directorul general al Auchan România.

A doua fază presupune dezvoltarea unui parc de retail pe o suprafaţă de 15 ha, iar cea de-a treia fază presupune construcţia spaţiilor rezidenţiale (26 ha). În cea de-a patra fază vor fi construite spaţii de birouri (11 ha), iar în ultima etapă o zonă tehnologică (11 ha).

Auchan deschide două noi unităţi anul acesta

Pentru acest an, Auchan va deschide două unităţi: una în proiectul Palas Iaşi, deţinut de omul de afaceri Iulian Dascălu, pe data de 31 mai, iar la sfârşitul acestui an este programată deschiderea primului Auchan City, din Giuleşti. La sfârşitul lui 2013 mai este programată şi deschiderea Auchan City din Ghencea, iar până în 2015, retailerul vrea să ajungă la 15 unităţi pe piaţa românească, în urma unor investiţii de 150 de milioane de euro.

Investiţia în Auchan City din Giuleşi, care se va construi pe platforma Grantmetal, se ridică la 20 de milioane de euro, inclusiv terenul. Oficialii Auchan au mai declarat că pentru acest proiect au deja autorizaţia de construcţie, iar lucrările vor fi demarate săptămâna viitoare.

Investiţiile Auchan în România se vor realiza doar din surse proprii, fără credite bancare.

Auchan este prezent în România din 2006 când a deschis primul hipermarket în cartierul Titan. În prezent, retailerul deţine pe piaţa românească 9 unităţi şi are 4.300 de angajaţi.

Ştire se actualizează.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
R.Moldova va cumpăra gaze naturale şi din Olanda, după contractul semnat cu Polonia
R.Moldova va cumpăra gaze naturale şi din Olanda, după contractul semnat cu Polonia
Republica Moldova a încheiat marţi cu compania olandeză Vitol un contract pentru achiziţia de gaze naturale, al doilea ...
Licitaţia pentru finalizarea modernizării sectorului A1- DN 7 al centurii Bucureşti a fost publicată în SEAP
Licitaţia pentru finalizarea modernizării sectorului A1- DN 7 al centurii Bucureşti a fost publicată în SEAP
Bucureşti, 26 oct /Agerpres/ - Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încărcat în SICAP documentaţia ...
Răzvan Nicolescu, președintele AECCSC: România are cel mai mic nivel de emisii per capita din țările UE
Răzvan Nicolescu, președintele AECCSC: România are cel mai mic nivel de emisii per capita din țările UE
România are cel mai mic nivel de emisii (de gaze cu efect de seră) per capita din ţările Uniunii Europene şi este şi ...