Audi a prezentat conceptul Activesphere, un vehicul adaptat la realitatea augmentată

Activesphere, al patrulea concept din seria „sphere”, a fost dezvăluit de Audi și uimește prin flexibilitate și dotările de realitate augmentată.
Robert Stan - vin, 27 ian. 2023, 09:08
Audi a prezentat conceptul Activesphere, un vehicul adaptat la realitatea augmentată

Pornind de la Grandsphere și continuând cu Urbansphere și Skysphere, Audi a ajuns la al patrulea concept, Activesphere, prin care își dorește să demonstreze viziunea mărcii despre vehiculele electrice autonome, tehnologiile integrate și flexibilitatea.

În acest sens, Audi Activesphere, se poate transforma într-un mic pick-up capabil să transporte biciclete sau alte echipamente. Și are o avansată interfață de realitate augmentată.

Conform oficialilor mărcii, ca și în cazul celorlalte concepte „sphere”, noul concept are suspensie cu geometrie variabilă pentru a asigura o gardp la sol adecvată în funcție de încărcare și drum. Un alt obiectiv principal al conceptului 100% electric este acela de a explora o bună utilizare a spațiului interior.

Designerii au acordat o atenție deosebită interiorului, care poate deveni un adevărat lounge pe roți atunci când, grație capabilităților de deplasare autonomă, mașina se deplasează fără ca cineva să controleze viteza sau direcția.

„Experimentăm o schimbare de paradigmă pentru interioarele viitoarelor noastre modele Audi. Habitaclul va deveni un loc în care pasagerii se vor simți ca acasă și, în același timp, se pot conecta cu lumea exterioară”, a declarat Oliver Hoffmann, șeful de dezvoltare al mărcii.

Cu Audi Activesphere, marca germană a dezvoltat un ecosistem de realitate augmentată în care sunt prezente afișaje digitale 3D grație cărora ocupanții vehiculului interacționează cu împrejurimile, în special în modul de conducere autonomă de Nivel 4.

Cu aceste funcții de realitate augmentată, Audi se aventurează într-un domeniu către care rivalii de la BMW s-au concentrat la CES 2023 prin conceptul i Vision Dee. Marea diferență dintre cei doi producători premium este că, în timp ce Audi folosește căști, BMW a echipat conceptul său cu un afișaj care acoperă întreaga lățime a parbrizului. Mai mult, în timp ce Audi vorbește doar despre idei menite să susțină dezvoltarea altor vehicule BMW intenționează să folosească realitatea augmentată în vehiculele sale electrice „Neue Klasse” după 2025.

Conceptul Activesphere are la bază platforma PPE (Premium Platform Electric) a grupului Volkswagen, aceeași care va sta la baza viitoarelor crossovere electrice Audi Q6 e-tron și Porsche Macan E. Sistemul său electric de 800 de volți asigură un timp de încărcare rapid (10% – 80% în doar 15 până la 20 de minute), în timp ce autonomia este estimată la circa 600 km.

Din nefericire, ca și celelalte concepte „sphere”, Activesphere nu va intra în producția de serie vreodată, fiind destinat doar să exploreze posibilitățile tehnice pentru alte modele noi. „Cea mai importantă inovație tehnologică a conceptului este adaptarea realității augmentate la mobilitate”, a explicat Oliver Hoffmann.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...