Aur pentru Corneliu Birtok Băneasă la Salonul de Invenţii de la Geneva – inovaţie care reduce consumul de carburanţi

Inginerul român Corneliu Birtok Băneasă a primit medalia de aur şi un premiu special din partea unei asociaţii profesionale de ştiinţă şi tehnologie din Hong Kong (Science & Techology Parks Corporation) pentru o invenţie pe care a prezentat-o la Salonul internaţional de invenţii de la Geneva (13-17 aprile).
Economica.net - lun, 18 apr. 2016, 06:42
Aur pentru Corneliu Birtok Băneasă la Salonul de Invenţii de la Geneva - inovaţie care reduce consumul de carburanţi

Inventatorul din Deva a propus la ediţia din acest an a Salonului un dispozitiv care se numeşte ‘deflector termic’ şi care se foloseşte la echiparea autovehiculelor pe timp de vară cu scopul de a reduce pierderile de putere ale motorului din cauza temperaturilor ridicate de afară.

‘Juriul a apreciat faptul că prin aplicarea invenţiei se reduc consumul de carburant şi noxele poluante, faptul că este o invenţie brevetată şi, nu în ultimul rând, că este parte a unui studiu de doctorat’, a declarat luni, pentru AGERPRES, Corneliu Birtok Băneasă.

El a explicat că deflectorul termic permite reducerea temperaturii aerului pe galeria de admisie la motor, fapt care duce la optimizarea funcţionării acestuia în zilele de caniculă. În acest fel se obţine o reducere a consumului de carburant cu 7%, dar şi o scădere a noxelor ce sunt eliminate în atmosferă.

Dincolo de premiile pe care le-a obţinut, inventatorul Corneliu Birtok Băneasă a remarcat faptul că echipa României este bine primită la toate saloanele de inventică din lume. În opinia sa, ar fi util ca inventatorii care câştigă diverse premii să fie sprijiniţi ulterior de către autorităţi pentru a-şi pune ideile în practică.

‘Inventivitatea românească îşi spune cuvântul peste tot în lume, nu numai la Geneva. Ar fi foarte bine ca aceste invenţii să fie puse în practică în România, nu în alte ţări, pentru că ar fi păcat să aducem din exterior anumite produse care se pot realiza la noi, pe baza invenţiilor româneşti. Cred că ar fi bine pentru economia noastră ca aceste invenţii, inovaţii, să devină produse autohtone’, a apreciat inventatorul din Deva.

De altfel, acesta şi-a propus să sprijine, pe viitor, tinerii cu aptitudini tehnice şi idei în prezentarea unor inovaţii şi invenţii la diverse saloane de profil, cu scopul ca aceştia să-şi poată pune în practică spiritul creativ.

Inginerul Corneliu Birtok Băneasă este doctorand al Universităţii Politehnica din Timişoara în specializarea ingineria materialelor. El a obţinut până acum 28 de medalii de aur la diverse saloane internaţionale de inventică din ţară şi din lume.

România a fost reprezentată la Salonul internaţional de invenţii de la Geneva de 30 de inventatori, selecţia acestora fiind efectuată de către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare.

Salonul de la Geneva a ajuns la ediţia cu numărul 44 şi a fost vizitat de peste 57.600 persoane. În cadrul salonului au fost prezentate aproximativ 1.000 de invenţii din 40 de ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat de înţeles că ţara sa ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, fără a face la fel şi în privinţa Suediei, într-o întâlnire televizată......
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Jean-Philippe Imparato, directorul executiv al mărcii Alfa Romeo din grupul Stellantis, consideră că piața americană ...
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate duminică o propunere de interzicere a cazinourilor, într-un ...
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este obligat de lege să o cumpere
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este ...
Tragedia de pe Lacul Morii, unde un om a murit mușcat de câini, ne amintește că animalele domestice pot provoca daune ...