AURSF şi AVAC cer majorarea la 2 milioane lei a plafonului de despăgubire a victimelor accidentelor rutiere

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) şi Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC) solicită majorarea, la 2 milioane de lei, a plafonului de despăgubire a victimelor vătămărilor corporale severe rezultate în urma accidentelor rutiere.
AGERPRES - mie, 22 sept. 2021, 10:36
AURSF şi AVAC cer majorarea la 2 milioane lei a plafonului de despăgubire a victimelor accidentelor rutiere

Sursă: Agerpres

„Stimate domnule prim-ministru, am luat cunoştinţă de existenţa în dezbatere publică a unui proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează modificarea şi completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor care urmează să fie adoptat de Guvern în această săptămână şi dorim să venim cu o propunere importantă pentru o categorie de români, victime inocente care au fost uitate de proiectul pus în dezbatere publică. Concret, solicităm ca punctul 22 din propunerea de OUG să fie modificat şi completat, după cum urmează: 22. La articolul 13, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (31), cu următorul cuprins:
„(31) În caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii ori de deces rezultate în urma unui accident de vehicule, stabilirea despăgubirii reprezentând daune morale se face cu respectarea principiului echităţii, prin raportare la consecinţele negative suferite în plan fizic şi psihic, în limita unui plafon de 2 milioane de lei”, se arată în solicitarea adresată premierului Florin Cîţu.

Organizaţiile menţionează că plafonul actual de 450.000 lei, respectiv cel propus de 500.000 lei, este neacoperitor în cazul vătămărilor corporale severe, iar plafonul de despăgubire minim garantat pentru o victimă este de 1.220.000 euro în legislaţia comunitară aferentă RCA.

„De aceea, considerăm că se impune majorarea acestui plafon numai în cazul asigurărilor RCA, în favoarea victimelor vătămărilor corporale severe. Argumentele pe care ne bazăm această solicitare sunt următoarele: Constituţia consfinţeşte, la art. 148, prioritatea reglementărilor comunitare cu caracter obligatoriu în faţa dispoziţiilor contrare din legile interne. Legislaţia comunitară în domeniul răspunderii civile auto, respectiv Directiva 2009/103/CE prevede: „Obligaţia statelor membre de a garanta ca suma asigurată să nu fie mai mică decât anumite valori minime constituie un element major pentru protecţia victimelor. Suma minimă asigurată în cazul vătămărilor corporale ar trebui calculată astfel încât să despăgubească integral şi echitabil toate victimele”, se menţionează în document.

Potrivit AURSF şi AVAC, o procedură judiciară pentru diferenţa de despăgubire între valoarea prejudiciului stabilit de instanţa de judecată şi valoarea plafonului stabilit de legea internă, în contradicţie cu norma comunitară, defavorizează victima întrucât este excesiv de dificilă şi cu şanse reduse de a fi accesată, fiind astfel în contradicţie cu principiul efectivităţii din jurisprudenţa CJUE, obligatorie pentru statul membru.

„Mai mult, conform pct. 40 din Preambulul Directivei, trebuie garantat dreptul specific al părţii vătămate de a obţine soluţionarea litigiului în cel mai scurt timp, or o procedură complicată şi dificilă va genera un timp mult mai lung de soluţionare, în cazul fericit în care acest lucru s-ar întâmpla, încălcându-se astfel obligaţia stabilită în legislaţia comunitară”, se mai spune în document.

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) este o asociaţie legal constituită care reprezintă interesele utilizatorilor de servicii financiare începând din anul 2013. AURSF este membru asociat şi membru al Board-ului Federaţiei Europene a Utilizatorilor de Servicii Financiare (Better Finance) începând din 2016.

Fondată în anul 2000, AVAC este o asociaţie neguvernamentală, ce a luptat, încă de la înfiinţare, pentru găsirea celor mai eficiente soluţii de creştere a siguranţei rutiere, cât şi pentru sprijinirea victimelor accidentelor de circulaţie în valorificarea drepturilor lezate prin evenimentele rutiere.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Iohannis, despre un Guvern minoritar sprijinit de PSD: Trebuie să ne apucăm de treabă cu cei ce vor să fie cu noi
Iohannis, despre un Guvern minoritar sprijinit de PSD: Trebuie să ne apucăm de treabă cu cei ce vor să fie cu noi
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că este nevoie de un Guvern care să rezolve problemele cu care se confruntă ...
Iohannis: În vestul Europei pandemia a fost domolită prin vaccinare. Noi de ce nu putem aşa ceva?
Iohannis: În vestul Europei pandemia a fost domolită prin vaccinare. Noi de ce nu putem aşa ceva?
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, că în toate statele din vestul Europei pandemia de COVID-19 ...
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 2,29% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 2,29% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...