Australia cumpără 12 submarine Shortfin Barracuda de la Franţa

Economica.net
19 12. 2016
shortfin_barracuda_49230000

„Mâine, ministrul (apărării francez Jean-Yves) Le Drian şi premierul (australian) Malcolm Turnbull vor aproba în mod oficial acordul interguvernamental, cadrul legal care va guverna timp de decenii pe viitor parteneriatul între Australia şi Franţa cu privire la submarine”, a declarat aceasta într-o conferinţă de presă la Sydney în prezenţa omologului său francez.

Turnbull şi Le Drian, care a sosit duminică seară în Australia, urmează să parafeze acordul la Adelaide, în sudul insulei, unde submarinele vor fi construite.

Constructorul naval francez DCNS, deţinut în proporţie de 62% de către statul francez, a fost ales în luna aprilie pentru acest contract, estimat la 34 de miliarde de euro pentru partea de proiectare, fabricaţie, întreţinere şi instruirea personalului.

Acesta este „cel mai important contract de apărare din istoria australiană”, a declarat ministrul Payne.

Cele 12 submarine Shortfin Barracuda comandate vor deriva din noua generaţie de submarine nucleare de atac Barracuda (99 metri lungime, 4.650 tone, la suprafaţă), dintre care primele vor fi livrate în 2019 marinei franceze.

Spre deosebire de „omologul” lor francez, Shortfin Barracuda – primul urmând să fie lansat la apă în 2030 – va avea totuşi un sistem de propulsie convenţional şi echipat cu sisteme de luptă americane, furnizate de Lockheed Martin.

Aceste nave sunt destinate să înlocuiască submarinele australiene convenţionale (cu propulsie diesel sau electrică) din clasa Collins, care datează din anii 1990 şi care este de aşteptat să nu mai fie utilizate din 2026.

Potrivit declaraţiilor lui Payne, semnarea contractului va fi „o etapă importantă spre livrarea acestei flote subacvatice superioare la nivel regional”.

DCNS a fost ales în în detrimentul companiei germane ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) şi al unui consorţiu japonez condus de Mitsubishi Heavy Industries şi susţinut de guvernul japonez.

Premierul Turnbull a apreciat în luna aprilie că oferta franceză „a prezentat cele mai bune capacităţi pentru a satisface nevoile unice” ale ţării sale.

Sursa: AGERPRES