Austria începe excluderea Gazprom de la facilitatea de stocare a gazelor Haidach

Austria pune în practică ameninţarea "foloseşte-l sau îl pierzi" pentru a exclude Gazprom de la imensa sa facilitate de stocare a gazelor Haidach, deoarece în mod sistematic nu a umplut partea sa din această capacitate, a anunţat miercuri Guvernul de la Viena, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 06 iul. 2022, 12:13
Austria începe excluderea Gazprom de la facilitatea de stocare a gazelor Haidach

„În cazul în care clienţii nu depozitează gaze, capacitatea trebuie transferată altora. Este o infrastructură critică. Avem nevoie de ea acum, în această perioadă de criză. Asta este exact ce se întâmplă acum în cazul Gazprom cu facilitatea sa de stocare Haidach”, a afirmat ministrul Energiei, Leonore Gewessler, adăugând că Autoritatea de reglementare a gazelor e-Control a început procesul excluderii companiei ruseşti, scrie Agerpres.

Pentru a atinge obiectivul UE de a avea depozitele pline la 80% până în luna noiembrie, Austria trebuie să primească zilnic suficient gaz pentru a genera 368 de GWh, parametru care a scăzut sub 100 GWh în unele intervale de timp săptămâna trecută.

Marţi, Leonore Gewessler a avertizat că o eventuală sistare completă a livrărilor de gaze ruseşti ar fi foarte gravă şi a cerut populaţiei să profite de vară pentru a face reviziile propriilor sisteme de încălzire, ceea ce ar permite economii la gaze de până la 15%.

Oficialul a precizat că societăţile industriale care folosesc mari volume de gaze vor primi dispoziţia de a-şi adapta instalaţiile pentru a putea folosi surse alternative de energie în procesul de producţie, în special petrol.

Şi grupul energetic austriac OMV a anunţat marţi că situaţia aprovizionării cu gaze a ţării s-a ameliorat, reducerea livrărilor situându-se acum la aproximativ 40%.

Anterior, reducerea livrărilor de gaze era de aproximativ 50%.

În iunie, OMV anunţa că Gazprom a informat în legătură cu reducerea livrărilor de gaze, dar la acel moment preciza că este sigură aprovizionarea clienţilor şi, dacă va fi necesar, va înlocui cantitatea din depozite şi de pe piaţa spot.

În prezent, sunt umplute aproximativ 46% din facilităţile de stocare a gazelor din Austria, iar cele ale OMV în proporţie de 72%.

Te-ar mai putea interesa și
Profitul Transgaz a crescut cu 33% în prima jumătate a acestui an
Profitul Transgaz a crescut cu 33% în prima jumătate a acestui an
Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz a afişat un profit net consolidat în creştere cu 33% după prima jumătate a acestui an, la 177,278 de milioane de lei, şi o cifră de......
CNAIR reia licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construcție a sectorului de autostradă Chiribiș – Biharia
CNAIR reia licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construcție a sectorului de autostradă Chiribiș ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat astăzi că a transmis spre publicare, în SICAP, ...
Primăria Capitalei își exercită dreptul de preempţiune și cumpără pentru 4,1 milioane de lei cota de 30% din clădirea ARCUB care nu-i aparținea
Primăria Capitalei își exercită dreptul de preempţiune și cumpără pentru 4,1 milioane de lei cota de 30% din clădirea ...
Primarul Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce își exercită dreptul de preempţiune ...
Producția de electricitate din Bulgaria a crescut cu 16% de la începutul anului
Producția de electricitate din Bulgaria a crescut cu 16% de la începutul anului
De la începutul anului până în 14 august, producţia de electricitate s-a situat la 32.632.605 megawaţi-oră, în timp ...