Austria va dona Cehiei 30.000 de doze de vaccin anti-COVID-19

Austria va oferi Republicii Cehe 30.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19, a anunţat vineri biroul cancelarului Sebastian Kurz (foto), în ceea ce a numit o manifestare de solidaritate după constatarea că Uniunea Europeană nu a făcut destul pentru a ajuta această ţară, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - vin, 02 apr. 2021, 18:01
Austria va dona Cehiei 30.000 de doze de vaccin anti-COVID-19

După mai multe zile de negocieri, ambasadorii UE au convenit joi să modifice sistemul de distribuţie din cadrul Uniunii pentru 10 milioane de doze de vaccin BioNTech-Pfizer ce urmează a fi livrate în trimestrul al doilea, astfel încât ţările în cea mai mare nevoie să poată primi mai multe.

Din aceste 10 milioane de doze, 2,85 milioane de aşa-numite „vaccinuri de solidaritate” vor fi împărţite între cinci ţări: Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia şi Slovacia.

Repartiţia dozelor precomandate de UE de la laboratoare se face între Cei 27 în funcţie de populaţia lor (pro rata). Dacă un stat renunţă să cumpere partea sa, dozele sale sunt redistribuite între ţările interesate.

Or, anumite state nu au comandat suficiente doze sau au mizat prea mult pe vaccinul AstraZeneca, datorită preţului său mai scăzut, vaccin care este însă afectat de probleme de producţie.

La jumătatea lui martie, îndemnaţi de cancelarul austriac Sebastian Kurz, liderii din Republica Cehă, Slovenia, Bulgaria, Croaţia şi Letonia au cerut să se introducă un „mecanism de corecţie” pentru a obţine doze suplimentare, estimând că au fost „lezaţi” de sistemul de repartiţie.

Potrivit UE, ţările cele mai în dificultate din punctul de vedere al vaccinurilor sunt Bulgaria, Croaţia, Slovacia, Letonia şi Estonia.

Preşedinţia portugheză a prezentat propuneri pentru a da dovadă de solidaritate faţă de aceste cinci ţări, alocându-le mai multe doze decât cota lor obişnuită. Austria, Slovenia şi Republica Cehă au respins soluţia propusă.

Joi seara, Austria a susţinut că este de neînţeles faptul că vecina sa Cehia, care a fost puternic afectată de varianta britanică, mai periculoasă, a coronavirusului, nu a primit mai multe doze de vaccin. Vineri, Austria a promis că va acţiona pe cont propriu.

Citiți și: Tensiuni între statele UE pentru distribuirea a 10 milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech (economica.net)

„Vom sprijini bilateral Republica Cehă cu 30.000 de doze de vaccin şi credem că este foarte pozitiv că am auzit de asemenea că alte state europene sunt pregătite să procedeze la fel”, se spune în comunicat.

„Nu vrem să acceptăm că una din ţările vecine nouă este lăsată în urmă”, adaugă textul citat.

Citiți și: Coronavirus: Numărul deceselor în Cehia a trecut de 25.000, dublându-se în 2021 (economica.net)

Cancelarul Kurz este criticat de opoziţie pentru eşecul Austriei de a comanda numărul maxim de doze de vaccinuri la care avea dreptul pe baza schemei UE. Austria a eşuat joi în tentativa de a obţine mai multe doze decât procentul ce îi revine proporţional cu numărul de locuitori.

Te-ar mai putea interesa și
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată un raport al Oficiului ONU pentru drepturile omului de la Geneva, citat......
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, ...
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...