Austria vrea ca ţările UE din estul continentului să participe la uniunea bancară

Autoritatea de reglementare a sectorului bancar din Austria vrea ca ţările răsăritene din Uniunea Europeană, între care şi România, să participe la planul de uniune bancară, având în vedere că sectorul financiar din regiune este dominat de bănci occidentale, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 13 sept. 2012, 19:31
Austria vrea ca ţările UE din estul continentului să participe la uniunea bancară

Planul Comisiei Europene ca băncile din zona euro să fie reglementate de o autoritate unică ar trebui să fie deschis ţărilor care nu fac parte din uniunea monetară, au declarat Helmut Ettl, copreşedinte al autorităţii de reglementare FMA, şi guvernatorul băncii centrale austriece Ewald Nowotny, la o conferinţă la Viena.

„Ar trebui să fie un proiect deschis. Nu ar trebui să fie limitat la zona euro”, a spus Ettl, adăugând că ar vrea să poată să invite ţările central şi est-europene să participe la proiect.

Bănci austriece precum UniCredit Bank Austria, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank International sunt cele mai mari bănci cu operaţiuni în fostele state comuniste din Europa. Băncile străine, între care se mai află şi Intesa Sanpaolo şi Societe Generale, deţin trei sferturi din activele bancare din regiune.

UE a prezentat în această săptămână propuneri pentru supravegherea băncilor care prevăd o cooperare fără precedent între Banca Centrală Europeană (BCE) şi autorităţile naţionale de reglementare.

Potrivit planului, BCE va deveni autoritatea supremă de supraveghere a tuturor băncilor din zona euro.

Comisarul pentru Servicii Financiare Michel Barnier a declarat miercuri că propunerile permit ca ţările din afara zonei euro să poată participa la uniunea bancară dacă doresc, dar a refuzat să spună care ţări ar putea face acest lucru.

Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Estonia, Lituania, Letonia, România şi Bulgaria sunt fostele ţări comuniste care au aderat la UE în 2004 şi 2007.

Slovenia, Slovacia şi Estonia au intrat şi în zona euro.

Nowotny a arătat că este în interesul acestor ţări să participe la plan, spre deosebire de Marea Britanie, care se opune.

„Este o propunere sensibilă, în interesul propriu al ţărilor. Au legături atât de strânse cu restul Europei încât uniformitatea este benefică. Situaţia este diferită faţă de cea a Marii Britanii, de exemplu”, a spus el.

Expunerea băncilor austriece la Europa de Est a îngrijorat investitorii, care s-au temut că posibile planuri de salvare a ţărilor din regiune ar putea pune în pericol bugetul Austriei.

Statul austriac a adoptat în acest an noi reguli care cer băncilor să se finanţeze local pentru noile împrumuturi acordate în Europa de Est şi să majoreze nivelul capitalului.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent petrol (tep), cu 18,2% mai mare (+31.900) faţă de cea din perioada......
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...