Austria vrea ca ţările UE din estul continentului să participe la uniunea bancară

Autoritatea de reglementare a sectorului bancar din Austria vrea ca ţările răsăritene din Uniunea Europeană, între care şi România, să participe la planul de uniune bancară, având în vedere că sectorul financiar din regiune este dominat de bănci occidentale, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 13 sept. 2012, 19:31
Austria vrea ca ţările UE din estul continentului să participe la uniunea bancară

Planul Comisiei Europene ca băncile din zona euro să fie reglementate de o autoritate unică ar trebui să fie deschis ţărilor care nu fac parte din uniunea monetară, au declarat Helmut Ettl, copreşedinte al autorităţii de reglementare FMA, şi guvernatorul băncii centrale austriece Ewald Nowotny, la o conferinţă la Viena.

„Ar trebui să fie un proiect deschis. Nu ar trebui să fie limitat la zona euro”, a spus Ettl, adăugând că ar vrea să poată să invite ţările central şi est-europene să participe la proiect.

Bănci austriece precum UniCredit Bank Austria, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank International sunt cele mai mari bănci cu operaţiuni în fostele state comuniste din Europa. Băncile străine, între care se mai află şi Intesa Sanpaolo şi Societe Generale, deţin trei sferturi din activele bancare din regiune.

UE a prezentat în această săptămână propuneri pentru supravegherea băncilor care prevăd o cooperare fără precedent între Banca Centrală Europeană (BCE) şi autorităţile naţionale de reglementare.

Potrivit planului, BCE va deveni autoritatea supremă de supraveghere a tuturor băncilor din zona euro.

Comisarul pentru Servicii Financiare Michel Barnier a declarat miercuri că propunerile permit ca ţările din afara zonei euro să poată participa la uniunea bancară dacă doresc, dar a refuzat să spună care ţări ar putea face acest lucru.

Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Estonia, Lituania, Letonia, România şi Bulgaria sunt fostele ţări comuniste care au aderat la UE în 2004 şi 2007.

Slovenia, Slovacia şi Estonia au intrat şi în zona euro.

Nowotny a arătat că este în interesul acestor ţări să participe la plan, spre deosebire de Marea Britanie, care se opune.

„Este o propunere sensibilă, în interesul propriu al ţărilor. Au legături atât de strânse cu restul Europei încât uniformitatea este benefică. Situaţia este diferită faţă de cea a Marii Britanii, de exemplu”, a spus el.

Expunerea băncilor austriece la Europa de Est a îngrijorat investitorii, care s-au temut că posibile planuri de salvare a ţărilor din regiune ar putea pune în pericol bugetul Austriei.

Statul austriac a adoptat în acest an noi reguli care cer băncilor să se finanţeze local pentru noile împrumuturi acordate în Europa de Est şi să majoreze nivelul capitalului.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova susține că a distrus un important transport occidental de arme destinat Ucrainei
Moscova susține că a distrus un important transport occidental de arme destinat Ucrainei
Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forţele sale au distrus un important transport de arme furnizate de Occident în nord-vestul Ucrainei, informează France Presse, relatează......
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, şi-a anunţat, sâmbătă, candidatura la conducerea formaţiunii, afirmând ...
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin sezon
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin ...
Bacolux Hotels a investit 7 milioane de euro în fostul Hotel Hefaistos din Eforie Nord, care se va numi Bacolux Koralia. ...
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză să atace în instanță autorizațiile de construcție ilegale de pe Kiseleff
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză ...
Instituţia Prefectului Bucureşti i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan că nu a susţinut "cu niciun ...