1EUR = 4.8430 RON | Bucureşti 29 º

Extern

Austria vrea un acord UE asupra unui pact de creştere economică până la sfârşitul lunii iunie

Consiliul European trebuie să convină un pact de creştere economică până la reuniunea următoare, programată pentru sfârşitul lunii iunie, precum şi asupra unor investiţii în educaţie, locuri de muncă şi infrastructură prin "obligaţiuni de proiect", potrivit cancelarului austriac, Werner Faymann.

13 mai, 2012 | Mediafax

Obligaţiunile de proiect ar reprezenta un prim pas către euro-obligaţiuni. Faymann, socialist-democrat, aflat la conducerea ţării în coaliţie cu conservatorii austrieci, a declarat pentru cotidianul Oesterreich că, în timp ce o ieşire din zona euro a Greciei ar fi în teorie imaginabilă, ar avea costuri mult mai mari, potrivit Bloomberg.

"Vreau ca la următoarea reuniune a Consiliului UE (28-29 iunie, n.r.) să decidem deja asupra unui pact de creştere pentru Europa", a spus Faymann.

Politicienii europeni au fost încurajaţi să vorbească mai mult despre creştere, în detrimentul austerităţii, după alegerea socialistului Francois Hollande ca preşedinte al Franţei.
Hollande a cerut mai multe finaţări de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), "obligaţiuni de proiect" pentru finanţarea programelor de infrastructură, o taxă pe tranzacţii financiare şi o utilizare mai bună a fondurilor structurale ale UE.

Măsurile de austeritate au provocat proteste violente în unele state europene, mai ales Grecia.
Faymann a declarat că este îngrijorat de situaţia din Grecia, iar Austria poate să continue să contribuie la pachetul de ajutor internaţional al ţării doar dacă guvernul de la Atena adoptă reformele convenite.
"Nimeni nu poate garanta pentru o prăpastie fără fund", a spus el.

Întrebat dacă îşi închipuie zona euro fără Grecia, Faymann a spus: "Nu-mi doresc aşa ceva, în teorie multe sunt imaginabile. Doar am să avertizez: va fi mult mai scumpă decât actualul ajutor financiar pentru Grecia".
Ministrul de Finanţe austriac, Maria Fekter, a afirmat anterior că ieşirea Greciei din zona euro nu este posibilă juridic.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO