OMV schimbă directorul român al Petrom, după 12 ani. Mariana Gheorghe va fi înlocuită cu Christina Verchere, care a fost director la BP

Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom S.A. a numit-o pe Christina Verchere în funcţia de preşedinte al Directoratului şi Director General Executiv (CEO) al OMV Petrom SA, se arată într-un anunţ remis Bursei de la Bucureşti. Verchere o va înlocui pe Mariana Gheorghe care a condus compania din 2006. 
Mihai Nicuţ - mar, 09 ian. 2018, 14:38
OMV schimbă directorul român al Petrom, după 12 ani. Mariana Gheorghe va fi înlocuită cu Christina Verchere, care a fost director la BP

„În conformitate cu Actul Constitutiv al OMV Petrom SA, numirea a fost făcută pentru perioada rămasă din mandatul Marianei Gheorghe, până în data de 16 aprilie 2019. Christina Verchere a acceptat numirea şi va prelua poziţia, în funcţie de disponibilitate, cel mai târziu începând cu 21 mai 2018″, se arată în anunţul companiei. 

Înainte de şedinţa Consililului de Supraveghere de astăzi, 9 ianurie, Mariana Gheorghe a renunţat la mandatul de Preşedinte al Directoratului şi CEO al OMV Petrom SA. Renunţarea va deveni efectivă la momentul în care succesoarea va prelua funcţia. 

Christina Verchere, care va împlini anul acesta 47 de ani, este preşedinte regional pentru Asia-Pacific în cadrul British Petroleum (BP) şi înainte de a se muta la Jakarta, a fost preşedintele şi CEO BP Canada Energy. Şi-a început cariera la BP în 1999. Verchere are un master în Economie de la Universitatea din Aberdeen şi a crescut în Hong Kong, Tokyo, SUA şi Marea Britanie. 

În cei 12 ani cât timp a condus Petrom, Mariana Gheorghe a schimbat trei “şefi”. OMV, compania care a cumpărat de la statul român pachetul majoritar de acţiuni al Petrom în 2004, a fost condusă, pe rând, de Gerhard Ruttenstorfer, Gerhard Roiss şi Rainer Seele.

Despre faptul că Mariana Gheorghe urma să plece de la conducerea Petrom se ştia încă de la începutul lunii decembrie, dar nu se cunoştea numele succesorului.

Mai mulţi oameni din companie spuneau atunci că Petrom a început să fie condusă din ce în ce mai mult pe modelul unei corporaţii în ultimul timp, mai mult de la Viena, în condiţiile în care, înainte, multe decizii se luau pe plan local şi exista chiar un un fel de spirit antreprenorial în decizii, mai puţin specific unei corporaţii.

Pe de altă parte, potrivit unor surse din companie, Mariana Gheorghe ar fi dorit şi ea să părăsească postul de CEO, pe motiv că l-a ocupat prea multă vreme, în comparaţie cu perioada uzuală pentru care se deţine această poziţie.

Mai mult, în a doua jumătate a acestui an, Petrom ar urma să ia o decizie în ceea ce priveşte exploatarea comercială a rezervelor de gaze din Marea Neagră, care va presupune cheltuieli însemnate, dar e care va depinde şi viitorul companiei, cel puţin pentru segmentul de producţie de hidrocarburi, iar pentru Petrom ar fi mai bine ca noul CEO să intre în detaliile acestui proiect înainte de momentul deciziei.

Întâlnire între şeful OMV şi Klaus Iohannis

Chiar în ziua în care OMV Petrom a anunţat schimbarea de management, preşedintele României, Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, cu o delegaţie OMV-Petrom, condusă de directorul general al grupului OMV AG, Rainer Seele.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul întrevederii, conducerea OMV AG a prezentat strategia de dezvoltare a companiei, care include o creştere a gradului de internaţionalizare a Petrom, în vederea valorificării oportunităţilor existente în regiune, precum şi o creştere consistentă a investiţiilor începând cu anul acesta.

‘Directorul general al OMV a reliefat, totodată, nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal şi legislativ, care trebuie să susţină performanţele companiilor şi dezvoltarea unui mediu de afaceri stabil şi competitiv’, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte parteneriatul dintre OMV-Petrom şi Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât şi pentru investitori.

‘Preşedintele României a reiterat importanţa infrastructurii în domeniul energetic pentru creşterea securităţii energetice la nivel naţional şi regional’, precizează Administraţia Prezidenţială.

În acest sens, se menţionează că stadiul lucrărilor la infrastructura de transport oferă perspective bune pentru asigurarea unei capacităţi de transport funcţionale în momentul începerii exploatării resurselor din Marea Neagră.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat convingerea că OMV-Petrom va continua să înregistreze rezultate deosebite în planul performanţelor economice, prin expertiza şi competenţele româneşti în domeniul explorării şi exploatării resurselor de gaze naturale şi petrol.

‘Întrevederea a constituit un bun prilej pentru a sublinia importanţa unui dialog deschis între OMV şi statul român, în vederea valorificării potenţialului pe care ţara noastră îl are în domeniul energetic’, se mai arată în comunicat.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 787 benzinării, la sfârşitul lunii septembrie 2017, sub două branduri, OMV şi Petrom.

Una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, OMV, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi pe Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom a raportat vânzări de 14,3 miliarde de lei (circa 3,75 miliarde de dolari) în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cifra nu conţine accizele.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi......
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul ...
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...