1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 37 º

Companii

Vântul, tot mai profitabil: austriecii de la Verbund au legat la reţea parcul de 100 MW din Dobrogea

Parcul eolian Casimcea 1 de 100 de MW a fost conectat la reţeaua Transelectrica. Austriecii mai au în construcţie încă unul de aceeaşi capacitate.

13 sep, 2012 | | ECONOMICA.net

Parcul eolian Verbund de 100 de MW Casimcea 1 a fost legat la reţeaua naţională de electricitate la începutul acestei săptămâni, anunţă compania austriacă. Un al doilea parc de 100 de MW este în construcţie în aceeaşi regiune din Dobrogea şi va fi finalizat anul viitor. Investiţia totală în piaţa de energie eoliană din România a celei mai mari companii austriece din electricitate va fi de 360 de milioane de euro la sfârşitul anului viitor.

„Energia eoliană este suplinitorul perfect pentru energia hidro şi este cea mai competitivă dintre toate formele de energie alternativă. Am ales să investim în România datorită condţiilor foarte bune de vânt şi a cadrului general foarte bun pentru investiţie”, a spus  Wolfgang Anzengruber, directorul Verbund. Oficialul austriac se referă la sistemul foarte atractiv al statului român de recompensare a investitorilor în energie verde. Pentru fiecare MWh livrat în sistem producătorul de energie din surse regenerabile primeşte de la stat câte două certificate verzi, care valorează pe piaţă între 27 şi 54 de euro fiecare, care se adaugă la preţul propriu zis al curentului. Banii pentru certificatele verzi sunt însă plătiţi de consumatori, contribuţia pentru susţinerea „energiei verzi” fiind înscrisă pe factura la curent.

România trăieşte un adevărat "boom" eolian. De unde, în 2009, nu exista niciun MW instalat, în prezent avem peste 1.500 de MW iar estimările arată că vor fi 2.000 de MW până la sfârşitul anului. Din cei 1.500 de MW doar în rare ocazii ajung să funcţioneze peste 300 de MW.

Verbund este cea mai mare companie integrată de electricitate din Austria şi cel mai mare producător de energie în hidrocentrale. Veniturile din 2011 au atins 4 miliarde de euro. Compania este deţinută, în proporţie de 51%, de statul austriac.

Verbund are în plan să deţină parcuri eoliene de 450 de MW în toată Europa până în 2016.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO