Austriecii de la Verbund vor să-și crească pe patru ori capacitățile în regenerabil în România, ținta este de 1.000 MW

Verbund, cel mai mare producător de energie electrică din Austria și care a investit în regnerabil în România încă din prima parte a deceniului trecut, va continua să instaleze sute de MW noi în eolian și fotovoltaic la noi în țară, potrivit oficialilor companiei. Deja este în lucru un parc hibrid.
Mihai Nicuţ - mar, 28 nov. 2023, 22:03
Austriecii de la Verbund vor să-și crească pe patru ori capacitățile în regenerabil în România, ținta este de 1.000 MW

“Din perspectiva unui producator existent, iar Verbund are în funcțiune încă din 2013 226 MW în energie eoliană în România, lucrurile sunt într-o evoluție normală, și, ca toată lumea,  și Verbund este in curs de a investi pentu a ajunge la o capacitae de 1.000 MW în România în următorii ani, atât în energie eoliană cât și în energie fotovoltaică”, a spus Adrian Borotea, country manager la Verbund România, la o conferință pe teme de energie organizată de Ziarul Financiar.

“Credem cu tărie că în România există un potențial eolian și fotovoltaic extraordinar, dar există și perspectiva din partea consumatorilor de a se orienta către producători de energie din surse exclusiv regenerabile, și atunci acele contracte de tip PPA sunt foarte dorite, avem și noi deja discuții cu consumatorii noștri pentru astfel de contracte pe termen mediu sau lung”, a spus Borotea.

Actualul country manager al Verbund România este un bun cunoscător al energiei regenerabile în România, date fiind pozițiile pe care le-a ocupat anterior, când a fost executiv la CEZ (ulterior preluat de MIRA), care încă operează în România cel mai mare parc eolian de uscat din Europa. De asemenea, Borotea a fost și vicepreședinte al asociației producătorilor de energie eoliană din România – RWEA.

Ca exemplu al uneia dintre investițiile viitoare ale Verbund în România, Borotea a vorbit despre o soluție hibridă, eolian-fotovoltaic.

“Avem un proiect hibrid de 200 MW, practic la capacitatea existentă în eolian vom adăuga 200 MW de energie fotovoltaică. Este o soluție foarte bună pentru a nu aduce o presiune suplimentară pe rețelele de transport și distribuție, practic în aceeasi capacitate apobată de racordare la rețea venim cu o energie completementară, cea fotovoltaică, astfel încat cele doua energii nu se suprapun decât undeva la maximum 5% pe an, si aici intervin acele limitatore de putere în ceea ce priveste securizarea puterii maxime de racordare la rețea”, a spus Borotea.

El a mai afirmat că România traversează un moment favoabil și că sunt extem de multe proiecte în regenerabil, “poate chiar prea multe dintre care trebuie ales”. “Dacă ne uitam in istorie ajungem la concluzia că undeva la 10% din proicte ajung să fie puse in funcțiune și operate, iar din acele multe zeci de mii de MW ca proiecte în coada de așteptare vedem pentru la anul o estimare de 700-800 MW. Cred ca aceasta este rata realistă de punere în funcțiune, undeva la 700-800 MW pe an”, a mai spus șeful Verbund.

El a explicat că va crește interesul clienților de a consuma energie 100% verde, în contextul preocupărilor legate de sustenabilitate și ESG, care vor fi din ce în ce mai importante, asta pentru că, „dincolo de un caștig de imagine, se va traduce și în dobânzi mai mici la finanțările bancare”.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...