Producător român de autobuze electrice se luptă cu firme din Turcia la o licitație a Primăriei Sighișoara

06 04. 2024
ATP Bus e-Up City! (3)

Cele trei oferte urmează să fie evaluate până pe 28 iunie 2026, conform calendarului actual din SEAP.

Primăria Sighișoara a lansat în februarie 2024 această licitație pentru achiziția de autobuze electrice, valoarea estimată a contractului fiind de 18,67 de milioane de lei. Durata contractului va fi de 12 luni.

Obiectul contractului îl reprezintă achiziționarea de autobuze electrice și stații de încărcare autobuze în cadrul proiectului: ,,MOBILITATE URBANĂ DURABILĂ ÎN MUNICIPIUL SIGHIȘOARA ȘI COMUNA ALBEȘTI”, astfel:

– autobuze electrice noi cu acționare complet electrică, destinate transportului public de călători – opt bucăți de 10 metri (minimum 10.000 mm – maximum 11.000 mm)

– stații de încărcare electrică lentă opt bucăți

– stații de încărcare electrică rapidă trei bucăți

Proiectul este finanțat prin Planul National de Redresare si Rezilienta – Componenta C10 – Fondul Local – Furnizare de autobuze electrice și stații de încărcare autobuze în cadrul proiectului ”MOBILITATE URBANĂ DURABILĂ ÎN MUNICIPIUL SIGHIȘOARA ȘI COMUNA ALBEȘTI” – C10-I1.1-157.

BMC a livrat 100 de autobuze electrice în Capitală

Autobuzele livrate de turcii de la Karsan și BMC și-au făcut loc în mai multe orașe din România. Spre exemplu, BMC Truck & Bus a livrat chiar înainte de termen 100 de autobuze electrice în București. Mai mult, compania intenționa să deschidă, în prima jumătate a acestui an, o linie de producție pentru autobuze electrice la Ciorogârla, lângă București.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe de altă parte, autobuzele de la firma din Baia Mare abia au pătruns pe piață de anul trecut.

În august 2023, ATP Trucks Automobile, prima și, deocamdată, singura companie din România care asamblează vehicule complet electrice, a anunțat livrarea primelor zece unități. Primul lot de autobuze electrice ATP Bus a fost livrat către orașul Vișeu de Sus.

Conform oficialilor ATP Bus, autobuzul e-UpCity are omologare europeană, este modern și adaptat cerințelor locale, ecologic și economic.

În mai 2021, Primăria Oradea anunța testarea, timp de o lună, a autobuzului electric lansat de compania producătoare de autovehicule de transport rutier şi persoane ATP Trucks Automobile din Baia Mare, prima companie românească ce construieşte un astfel de mijloc de transport cu emisii zero.

Prototipul ATP Bus e-UpCity are o capacitate de 83 de locuri şi o lungime de 12,18 metri. În varianta de configuraţie specială, omologarea îi permite 95 de locuri. Are o autonomie de minimum 200 de kilometri în oraş, ce poate fi extinsă până la 360 de kilometri.

La nivel de conectivitate, ATP Bus e-UpCity oferă WI-FI, prize USB cu două porturi încorporate în dreptul fiecărui set de scaune și monitor cu memorie externă portabilă pentru diferite proiecții multimedia.

După primele teste în teren cu primul prototip ATP Bus e-UpCity producătorul a ajuns la concluzia că bateriile acestuia au nevoie de trei până la cinci ore pentru încărcarea completă.

CITEȘTE ȘI: