Automobile Dacia și Ford România, cele mai puternice companii auto din Europa de Sud-Est

Dacia și Ford ocupă locuri fruntașe în Southeast Europe`s Top 100 Biggest Companies, iar alți producători de componente și comercianți din România au avansat în clasament.
Robert Stan - lun, 18 oct. 2021, 14:51
Automobile Dacia și Ford România, cele mai puternice companii auto din Europa de Sud-Est

Clasamentul anual al celor mai mari companii din Europa de Sud-Est (Southeast Europe`s Top 100 Biggest Companies), realizat de SeeNews, a ajuns la cea de-a 14-a ediție.

Pe locul 1 al acestui clasament se află, ca și anul trecut, o companie din România, Automobile Dacia, care, în ciuda unei scăderi importante a veniturilor și a profitului a reușit să se poziționeze peste alte două companii românești, OMV Petrom SA și OMV Petrom Marketing SRL.

Revenind la Automobile Dacia trebuie spus că SeeNews ia în calcul pentru 2020 venituri de 3.814,4 milioane de euro, în scădere cu -25.46% față de același indicator din 2019. De asemenea, la nivel de profit, compania a raportat o scădere de la 138,7 milioane de euro în 2019 până la 61,2 mil. euro în 2020.

O altă companie românească din industria auto, Ford România, a urcat în clasamentul din acest an de pe locul 14 până pe 9. Grație unei creșteri cu 19.25% a veniturilor până la 2.575,4 mil. euro, dar și cu un profit redus de la 33,3 mil. euro în 2019 până la 15,9 mil euro în 2020 producătorul de automobile din Craiova se clasează pe locul 2 în segmentul rezervat companiilor din industria auto.

Locul al treilea în segmentul industriei auto și 21 în clasamentul general este ocupat tot de o firmă din România. Star Assembly SRL, divizie a grupului german Daimler, a avut în 2020 afaceri de 1.530,2 mil. euro și un profit net de 49,8 mil. euro.

Prima companie auto înregistrată în afara României din 2021 SEE Top 100 Biggest Companies este Revoz, subsidiara slovenă a grupului Renault. Aceasta este luată în calcul cu venituri de 1.802,7 mil. euro și o pierdere netă de 1,6 mil. euro.

Pe locul 5 se află tot o companie din România care ocupă și poziția 59 în clasamentul general. Robert Bosch SRL a avut în 2020 venituri de 827,2 mil. euro și un profit net de 12 mil. euro.

Topul companiilor din industria auto este completat, în ordine, de Autoliv România (venituri de 738,2 mil. euro), Renault Commercial Roumanie – reprezentanța comercială de la noi a grupului Renault (737.6 mil. euro), Porsche România – importator român de autovehicule (646,9 mil. euro) și Hella România – producător de componente auto (630,9 mil. euro).

Conform 2021 SEE Top 100 Biggest Companies, în clasamentul general se află nouă companii auto, dintre care opt au sediul și își desfășoară activitatea în România.

În privința veniturilor generate în 2020, sectorul auto din Europa se Sud-Est a totalizat anul trecut 12.902 mil. euro, în scădere cu 13% față de rezultatul din 2019. În privința profitului net, cele nouă companii auto aflate în Top 100 au generat 190 mil. euro.

Top 10 general al ediției din 2021 are în componență, în ordine, companiile Automobile-Dacia SA (Romania), OMV Petrom SA (Romania), OMV Petrom Marketing SRL (Romania), Aurubis Bulgaria AD (Bulgaria), Lidl Discount SRL (Romania), Kaufland Romania SCS (Romania), Ford Romania SA (Romania), JP Elektroprivreda Srbije (Serbia), Petrol d.d. (Slovenia) și British American Tobacco Trading SRL (Romania).

SEE Top 100 Biggest Companies, realizat de SeeNews, ia în calcul companii din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Slovenia.

Citește și:

– Lidl, Dedeman și Dante International avansează în topul celor mai mari companii din Europa de Sud-Est

Te-ar mai putea interesa și
Range Rover a lansat noul model Sport SV, un etalon al luxului și performanței (Foto)
Range Rover a lansat noul model Sport SV, un etalon al luxului și performanței (Foto)
Noul Range Rover Sport SV este cel mai puternic și mai dinamic Range Rover Sport de până acum, îmbinând performanța de top și dinamismul cu capabilitățile, rafinamentul și designul......
Șefa divizei de moderare de la Twitter, Ella Irwin, și-a dat demisia
Șefa divizei de moderare de la Twitter, Ella Irwin, și-a dat demisia
Șefa Twitter pentru moderarea conținutului (încredere și siguranță), Ella Irwin (foto), a declarat joi agenței Reuters ...
Strategia găsită de Guvernul de la Budapesta pentru a depăși dificultățile de finanțare. Firmele de stat maghiare se împrumută masiv în locul său – Bloomberg
Strategia găsită de Guvernul de la Budapesta pentru a depăși dificultățile de finanțare. Firmele de stat maghiare ...
Guvernul ungar, afectat de dificultăţi financiare, se bazează pe companiile de stat pentru a obţine bani de pe pieţele ...
Ligia Deca: Salariul brut din învățământ crește cu cel puțin 1.000 de lei pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru cele nedidactice
Ligia Deca: Salariul brut din învățământ crește cu cel puțin 1.000 de lei pentru cadrele didactice și 400 de lei ...
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că, prin Ordonanţa 53/2023, salariile din învăţământ vor creşte, începând ...