Autorii unor farse video ce au vizat mai mulți primari de capitale europene au recunoscut că lucrează pentru Gazprom

Doi actori ruşi de comedie, care au recunoscut recent că sunt autorii unor farse, realizate prin intermediul unor apeluri video, ce au vizat primari din mai multe capitale europene, lucrează pentru o platformă online deţinută de Gazprom, o companie din sectorul energiei ce aparţine statului rus, a anunţat joi presa germană, relatează DPA, transmite Agerpres.
AGERPRES - joi, 07 iul. 2022, 19:35
Autorii unor farse video ce au vizat mai mulți primari de capitale europene au recunoscut că lucrează pentru Gazprom

Potrivit postului de televiziune german ARD, cei doi bărbaţi au recunoscut într-un interviu că sunt finanţaţi de platforma RuTube, echivalentul rusesc al site-ului video YouTube.

„Lucrăm pentru RuTube şi suntem ambasadori ai platformei RuTube. Aşadar, ne primim banii de acolo”, a declarat pentru ARD unul dintre cei doi actori de comedie, Alexei Stoliarov, cunoscut sub pseudonimul „Lexus”.

Platforma RuTube este deţinută din 2008 de Gazprom-Media, o companie media creată de grupul Gazprom.

Franziska Giffey, primarul din Berlin, a stat de vorbă cu un bărbat care semăna cu primarul din Kiev, Vitali Klitchko, într-un apel video efectuat în ultima săptămână a lunii iunie. Ea a devenit bănuitoare după o serie de întrebări care i s-au părut bizare şi a pus capăt acelei conversaţii la scurt timp după aceea.

Presa europeană a relatat recent că primarii din Viena, Madrid, Budapesta şi Varşovia au fost înşelaţi într-o manieră asemănătoare.

Cei doi comici ruşi, Alexei Stoliarov şi Vladimir Krasnov, care folosesc pseudonimele „Vovan” şi „Lexus”, au recunoscut în luna iunie că sunt autorii acestor farse video. La Berlin, Poliţia de securitate federală a deschis o anchetă pentru a investiga acest incident.

Primarii din marile capitale ale Europei nu sunt însă singurele victime ale celor doi actori ruşi de comedie. De-a lungul anilor, ei au organizat farse ce au vizat personalităţi din domenii diverse, precum cântăreţul Elton John, scriitoarea J.K. Rowling, prinţul Harry al Marii Britanii, cântăreaţa Billie Eilish, actorii Joaquin Phoenix, Rooney Mara, Sharon Stone, Woody Harrelson şi Morgan Freeman, precum şi o serie de politicieni de prim rang – fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, senatorii americani John McCain şi Bernie Sanders, prim-ministrul canadian Justin Trudeau şi vicepreşedintele american Kamala Harris.

Deoarece multe dintre personalităţile vizate de aceste farse au opinii critice faţă de Guvernul rus şi de politica externă a Federaţiei Ruse, în spaţiul online au apărut mai multe speculaţii potrivit cărora cei doi actori ar fi agenţi de influenţă ai statului rus sau ai Serviciului Federal de Securitate (FSB), principalul serviciu secret din Rusia, succesor al fostului KGB. „Vovan” şi „Lexus” au negat însă aceste acuzații.

Sursa foto: Reuters

Te-ar mai putea interesa și
PSD respinge propunerea de diminuare a schemei de compensare a preţurilor la energie și susține, în schimb, reglementarea pieței
PSD respinge propunerea de diminuare a schemei de compensare a preţurilor la energie și susține, în schimb, reglementarea ...
Partidul Social Democrat nu susţine diminuarea schemei de compensare a preţurilor la energie şi consideră că soluţia corectă este reglementarea....
100 de troleibuze în București: Primăria Capitalei a relansat licitația
100 de troleibuze în București: Primăria Capitalei a relansat licitația
Primăria Municipiului București (PMB) a lansat licitație pentru achiziția a 100 de troleibuze, după eșecul contractării ...
Taipeiul afirmă că 10 avioane chineze au depăşit linia mediană din strâmtoarea Taiwan
Taipeiul afirmă că 10 avioane chineze au depăşit linia mediană din strâmtoarea Taiwan
Zece avioane chineze au depăşit vineri linia mediană din strâmtoarea Taiwan, o barieră neoficială între China şi ...
Peste 20 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru micii fermieri – AFIR
Peste 20 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru micii fermieri – AFIR
Un număr de 1.334 de investiţii în ferme mici au fost selectate pentru a primi fonduri în valoare totală de 20,01 milioane ...