1EUR = 4.8590 RON | Bucureşti 28 º

Companii

Autorităţile americane confirmă investigarea Facebook în urma scandalului Cambridge Analytica

Comisia Federală pentru Comerţ a SUA (FTC) a confirmat luni că investighează reţeaua de socializare Facebook cu privire la respectarea de către aceasta a practicilor privind confidenţialitatea datelor, în urma scandalului ce a scos la iveală faptul că datele personale a peste 50 de milioane de utilizatori ai acestei reţele au ajuns în posesia companiei de analize de date Cambridge Analytica, informează agenţiile DPA şi EFE.

26 mar, 2018 | Agerpres

'FTC ia foarte în serios recentele relatări din presă care au generat o preocupare substanţială despre practicile Facebook cu privire la datele personale. FTC confirmă astăzi că a deschis o investigaţie privind aceste practici', se arată înr-un comunicat emis de această instituţie.

Conform unui acord încheiat în anul 2011 între Facebook şi autorităţile americane, reţeaua de socializare s-a angajat să solicite consimţământul utilizatorilor înainte de efectua anumite schimbări în setările de confidenţialitate. Potrivit CNBC, încălcarea acestui acord poate fi sancţionată cu o amendă de 40.000 de dolari.

Directorul interimar al FTC, Tom Pahl, a afirmat că va fi investigată inclusiv respectarea de către Facebook a acordului 'Privacy Shield', încheiat în anul 2016 între SUA şi Uniunea Europeană, ce reglementează transferul de date între UE şi SUA.

Specializată în activităţi de analiză a datelor, compania Cambridge Analytica, ce a colaborat cu echipa de campanie lui Donald Trump înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, este acuzată că, printr-o aplicaţie de teste psihologice descărcată de circa 300.000 dintre utilizatorii reţelei de socializare Facebook, a recuperat fără consimţământ datele de la 50 de milioane de persoane pentru a dezvolta un software care ar permite anticiparea şi influenţarea votului alegătorilor.

Respectiva aplicaţie, 'thisisyourdigitallife', a fost dezvoltată de profesorul de psihologie Aleksandr Kogan de la Universitatea din Cambridge.

'A fost un abuz de încredere între Kogan, Cambridge Analytica şi Facebook', a reacţionat co-fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg pe pagina sa din propria reţea. 'Dar a fost şi un abuz de încredere între Facebook şi oamenii care îşi pun datele la dispoziţia noastră şi se aşteaptă să le protejăm. Trebuie să rezolvăm asta', a recunoscut el.

După anunţul FTC privind investigarea Facebook, valoarea acţiunilor acestei companii a scăzut luni cu 4% pe Wall Street.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO