Autostrada A13 Brașov – Făgăraș va avea 50 de kilometri și va costa 4,7 miliarde de lei – memoriu de mediu

Traseul A13 Brașov – Făgăraș are o lungime totală de 50 de kilometri și este localizat pe teritoriul judeţului Brașov, potrivit memoriului de mediu. Valoarea investiției în construirea acestei autostrăzi este estimată la 4,7 miliarde de lei.
Anemona Andone - S, 12 oct. 2024, 12:45
Autostrada A13 Brașov - Făgăraș va avea 50 de kilometri și va costa 4,7 miliarde de lei - memoriu de mediu

a13

Autostrada A13 Brașov – Făgăraș traversează teritoriul administrativ al cinci unități administrativ teritoriale (UAT), respectiv: Codlea, Dumbrăvița, Șinca, Șercaia si Mândra.

Durata de execuţie a obiectivului propus este estimată la circa 30 de luni, potrivit documentului citat.

Sursa menționată mai arată că, din vaiantele de traseu analizate, a fost selectată varianta doi, adica cea verde (foto).

Viteza de proiectare este de 120km/h, corespunzatoare unei regiuni de deal.

Amenajarea nodului rutier dintre autostrada Brașov – Făgăraș, autostrada Sibiu – Făgăraș și legătura cu DN1 sunt cuprise în proiectul autostrăzii Sibiu – Făgăraș.

Pe traseul A13 Brașov – Făgăraș a fost proiectat nodul rutier Șercaia. Acesta este amplasat în zona km 36+600 a autostrăzii, respectiv zona km 215 pe DN 1.

Zona nodului rutier este practic îngrădită în triunghiul format de DN1 si calea ferată. Bretelele sunt proiectate corespunzător unei viteze de proiectare de 60 km/h.

„Acest sector de autostradă împreună cu sectorul Sibiu – Făgăraș si în combinație cu Autostrada Ploiești – Brașov va realiza un traseu standard de autostradă între București și Sibiu, și mai departe spre granița cu Ungaria, odată cu finalizarea proiectelor aflate in execuție, pentru A1”, se mai arată în documentul citat.

A13, legătură cheie pe axa est – vest

Potrivit autorilor documentului, noua autostradă va contribui la îmbunătățirea conectivității naționale și regionale pentru traficul de pe axa est – vest. Va reprezenta de asemenea un plus de valoare pentru transportul european deoarece va fi o legătură cheie de-a lungul coridorului care face legătura între granita de vest a României și Marea Neagră.

Contractul pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic necesar construirii Autostrăzii Brașov – Făgăraș a fost semnat în vara anului 2021 cu asocierea Search Corporation – Protelco – Like Consulting – Mega Muhendislik Musavirlik pentru suma de 18,17 milioane de lei.

Amintim că pentru secțiunea de la Sibiu la Făgăraș a A13, CNAIR a semnat contracte de proiectare și execuție cu constructorul din Turcia Makyol.

Te-ar mai putea interesa și
Fără precedent! ANAF verifică 2.800 de firme pentru potențiale exporturi de profit
Fără precedent! ANAF verifică 2.800 de firme pentru potențiale exporturi de profit
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat procedura verificării potențialelor exporturi de profituri, la un număr de 2.768 de societăți comerciale înregistrate în......
Florin Barbu: Resping propunerea Comisiei Europene. Politica Agricolă Comună trebuie să rămână separată de fondurile de coeziune
Florin Barbu: Resping propunerea Comisiei Europene. Politica Agricolă Comună trebuie să rămână separată de fondurile ...
Politica Agricolă Comună (PAC) trebuie să rămână separată de fondurile de coeziune în pachetul financiar 2028- 2034, ...
Consiliul Concurenței vrea să afle opinia utilizatorilor despre transportul feroviar de călători și de marfă
Consiliul Concurenței vrea să afle opinia utilizatorilor despre transportul feroviar de călători și de marfă
Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF), din cadrul Consiliului Concurenței, invită persoanele ...
M Core a junge la Orăștie, unde construiește un centru comercial nou
M Core a junge la Orăștie, unde construiește un centru comercial nou
Compania Square 7, part of M Core, anunță dezvoltarea M Park Orăștie, un centru comercial modern, gândit pentru a răspunde ...