Autostrada Ardeal-Moldova: CNAIR a demarat licitaţia pentru tronsonul Tg.Neamţ-Iaşi-Ungheni

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a demarat licitaţia pentru revizuirea studiului de fezabilitate a autostrăzii Tg Neamţ-Iaşi-Ungheni, parte a viitoarei şosele de mare viteză ce va lega Ardealul de Moldova. Anunţul vine la o lună după deblocarea contractului pentru un alt tronson din acest drum: Târgu Mureş-Ditrău.
Economica.net - lun, 07 nov. 2016, 12:24
Autostrada Ardeal-Moldova: CNAIR a demarat licitaţia pentru tronsonul Tg.Neamţ-Iaşi-Ungheni

CNAIR SA a demarat achiziţia publică a contractului”Revizuire Studiu de Fezabilitate si Elaborare Proiect Tehnic pentru Autostrada Tg. Neamţ – Iaşi – Ungheni”, au anunţat luni reprezentanţii companiei.

Potrivit lor, documentaţia de atribuire a fost transmisă la ANAP (Agenţoa Naţionala de Monitzorizare a Achiziţiilor Publice), care are un termen de 10 zile lucrătoare pentru verificarea acesteia.

Oficialii reamintesc că CNAIR, fosta CNADNR, mai are în derulare următoarele proceduri:

În data de 30.09.2016, CNAIR SA a demarat achiziţia următoarelor contracte de proiectare:

–  Elaborare Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic pentru drum de mare viteză Ploieşti – Buzău;
–  Elaborare Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic pentru drum de mare viteză Buzău – Focşani;
–  Elaborare Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic pentru drum de mare viteză Focşani – Bacău.
Acestea au fost retransmise în SEAP în data de 28.10.2016. În prezent, acestea sunt în curs de verificare de către ANAP.

Elaborare Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic pentru Drum Expres Legătura A3 – Aeroport Henri Coandă
–  În data de 03.10.2016, CNAIR SA a demarat achiziţia publică a contractului;
–  Aceasta a fost retransmisa în SEAP in data de 03.11.2016;

În prezent, aceasta este în curs de verificare de către ANAP.

Elaborare Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic pentru drum de mare viteză Bacău – Paşcani
–  În data de 12.10.2016, CNAIR SA a demarat achiziţia publică a contractului;
–   Aceasta a fost retransmisă în SEAP în data de 03.11.2016.

În prezent, aceasta este în curs de verificare de către ANAP.

„Toate aceste proiecte noi vor fi licitate pentru Studiu de Fezabilitate, Proiect Tehnic şi Autorizaţie de Construcţie astfel încât proiectantul să aleagă o soluţie cât mai bună fără să ţină cont de eventualele constrângeri din partea antreprenorului. Acest tip de constrângeri ar avea ca rezultat adoptarea unor soluţii tehnice ieftine (preţul cel mai scăzut)”, au mai spus reprezentanţii CNAIR.

Luna trecută, CNAIR a anunţat că în data de 30 septembrie 2016, contractul având ca obiect „Revizuire Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureş – Ditrău”, semnat cu proiectantul Asocierea AECOM INGENIERIA S.R.L. – SC CONSITRANS SRL – SEARCH CORPORATION SRL a fost desuspendat.

Conform Master Planului General de Transport aprobat, „Autostrada Târgu Mureș – Ditrău” – parte integrantă din autostrada Tg. Mureş – Iaşi – Ungheni, este cuprinsă în strategia de dezvoltare a infrastructurii, incluzând proiectul sus amintit în Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM).

CNADNR a reamintit atunci că în data de 20 mai 2015 a fost semnat contractul de servicii în vederea revizuirii studiului de fezabilitate existent, contract ce ulterior a fost suspendat pe o perioadă de 12 luni din cauza lipsei sursei de finanţare.

Data estimată pentru emiterea ordinului de începere pentru revizuirea studiului de fezabilitate era 30 noiembrie 2016.

În prezent legătura dintre Moldova şi Transilvania se desfăşoară pe traseele DN 15B – DN 15 şi DN 15 – DN 12C – DN 13B care fac faţă cu greu fluxului sporit de trafic.

În acest context, Autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni devine o alternativă atractivă pentru traficul internaţional de tranzit care se va desfăşura între Coridoarele de Transport Pan-european nr. IV şi IX.

Autostrada care va lega Transilvania de Moldova a fost împărţită în trei tronsoane: Târgu Mureş- Ditrău (91,6 km), Ditrău – Târgu Neamţ (118 km) şi Târgu Neamţ -Ungheni (100,6 km).

Costul autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, cu o lungime totală de 310 kilometri, este estimat la 4,07 miliarde de euro, conform Master Planului General de Transport. Aceasta ar fi cea mai scumpă autostradă din România.

Te-ar mai putea interesa și
Constructorul auto chinez Zeekr ia în calcul să fabrice mașini în Europa, pentru a evita astfel taxele vamale
Constructorul auto chinez Zeekr ia în calcul să fabrice mașini în Europa, pentru a evita astfel taxele vamale
Producătorul de automobile electrice Zeekr analizează posibilitatea de a produce vehicule la uzinele europene care au legătura cu firma mamă, conglomeratul chinez Geely, în ideea de a evita......
Curtea Internaţională de Justiţie declară ilegale coloniile evreiești înființate în teritoriile palestiniene ocupate de Israel după 1967
Curtea Internaţională de Justiţie declară ilegale coloniile evreiești înființate în teritoriile palestiniene ocupate ...
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă instanţă a ONU, a calificat vineri drept "ilegale"coloniile ...
Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost deconectată automat de la Sistemul Energetic Național, din cauza unei defecțiuni
Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost deconectată automat de la Sistemul Energetic Național, din cauza unei defecțiuni
S.N. Nuclearelectrica S.A. anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național ...
Comenziile de aparate de aer condiționat s-au dublat în primele șase luni din an față de aceeași perioadă din 2023 – eMAG
Comenziile de aparate de aer condiționat s-au dublat în primele șase luni din an față de aceeași perioadă din 2023 ...
Comenzile de aparate de aer condiţionat au crescut de peste două ori în prima jumătate a anului faţă de aceeaşi perioadă ...