Autostrada care se scumpeşte înainte să fie construită. Cât va costa, de fapt, Sibiu-Piteşti?

Autostrada Sibiu-Piteşti apare în Master Plan cu un cost estimat la 1,67 miliarde de euro. Acesta sare însă de 2 miliarde de euro în noul studiu de fezabilitate, potrivit Asociaţiei Pro Infrastructură. Preţul autostrăzii aşteptate de cel mai mare exportator al ţării, Dacia, a fost subiect de controversă şi în urmă cu trei ani, când se vehiculau investiţii de peste 3 miliarde de euro necesare pentru construirea ei.
Economica.net - mie, 25 ian. 2017, 22:22
Autostrada care se scumpeşte înainte să fie construită. Cât va costa, de fapt, Sibiu-Piteşti?

„Perla Coroanei” infrastructurii rutiere româneşti, proiect promovat cu prioritate de către fostul Executiv tehnocrat, autostrada Sibiu – Piteşti ar putea să coste mult mai mult de 1,67 miliarde de euro, cât se estimase în Master Planul General de Transport (MPGT).

„Ultimele estimări din Studiul de Fezabilitate în derulare duc preţul autostrăzii Sibiu – Piteşti la 2,2 miliarde de euro, dar este posibil să fie mai mult, poate chiar 3 miliarde de euro”, spune Ionuţ Ciurea, directorul executiv al Asociaţiei Pro Infrastructură (API).

Totuşi, preţul final al construcţiei, ce va rezulta după licitaţie, va fi mai mic, potrivit reprezentantului API, care anticipează că firmele vor licita sub preţul estimat în noul SF.

De ce se scumpeşte autostrada Sibiu-Piteşti pe hârtie?

În MPGT, Autostrada Sibiu – Piteşti are 116,6 kilometri şi un cost total de 1,67 miliarde de euro. Pe forme de relief, această este împărţită în 7 secţiuni, dintre care 4 sunt de munte şi însumează aproape jumătate din lungimea sa. Standardul de cost pe kilometru de autostradă este de 21,76 milioane de euro pentru zona de munte, 8,7 milioane de euro pentru zona de deal şi 5,98 milioane de euro pentru zona de şes.

Standardele de cost luate în calcul în MPGT nu se „pupă” însă cu cifrele din noul Studiu de Fezabilitate realizat de Asocierea SPEA-Tecnic Consulting, potrivit celor de la API.

De asemenea, în varianta de traseu stabilită în noiembrie 2016 pe baza acestui studiu aflat încă în derulare, autostrada Sibiu – Piteşti va avea cu 7 kilometri mai mult, respectiv 123 de kilometri.

În ceea ce priveşte diferenţa mare dintre cele două estimări de cost, Ionuţ Ciurea apreciază că cel prevăzut de SF-ul în derulare este unul mai apropriat de nivelul real, pentru că studiul este realizat într-un mod riguros, „nu din condei, din birou”.

Asta în ciuda faptului că nici „time-frame-ul şi preţul” pentru efectuarea studiului de fezabilitate nu au fost evaluate corect, adaugă reprezentantul API, precizând că este nevoie de mai mult timp şi bani pentru SF.

O opinie similară cu privire la subevaluarea costurilor pentru autostrada Sibiu – Piteşti are şi profesorul universitar Nicolae Boţu, care a fost de altfel implicat iniţial în realizarea forajelor pentru noul studiu de fezabilitate.

„Greşeala a fost evidentă de la început, de la concepţia contractului şi timpul acordat. Indivizii care au făcut caietul de sarcini nu au făcut în viaţa lor şantier. N-au luat în considerare că se va lucra în rocă şi că sunt foarte multe probleme cu pădurile”, spune Nicolae Boţu.

De altfel, chiar fostul şef al CNAIR, Cătălin Homor, a recunoscut într-un interviu acordat Hotnews.ro că licitaţia pentru acest studiu de fezabilitate a fost „nerealistă”.

Până una alta, în ciuda problemelor cu privire la perioada de derulare şi costuri, noul studiu de fezabilitate pare să ducă preţul autostrăzii peste standardele de cost din MPGT.

De asemenea, vechiul studiu de fezabilitate, realizat de IPTANA şi Scetauroute (actuala Egis) în 2008, indica un preţ maxim de 3,2 miliarde de euro pentru autostrada Sibiu-Piteşti.

„Noi avem pretenţia că am evaluat corect. Nu am făcut de capul nostru, am lucrat cu o firmă franţuzească”, spune Toma Ivănescu, administrator al Iptana.

Preţul estimat de 3,2 miliarde de euro a fost însă puternic contestat în presă în urmă cu 3-4 ani, când pe baza standardelor de cost ale Companiei de Drumuri a fost calculat un preţ de maxim 1,8 miliarde de euro pentru această autostradă.

Dan Şova, fost ministru al Proiectelor de Infrastructură, declara atunci că standardele de cost sunt nişte chestiuni orientative şi din respectarea lor nu îţi iese autostradă. El mai spunea că, din păcate, de la Piteşti la Sibiu este un sol extrem de dificil.

Rămâne de văzut care va fi costul autostrăzii, după finalizarea noului studiu de fezabilitate. Până atunci, este aşteptată scoaterea la licitaţie a proiectului tehnic pentru loturile 1 şi 5 şi finalizarea studiului de fezabilitate pe loturile de mijloc.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...