1EUR=4.7568 RON | Bucureşti 10 º
INDICI BURSIERI
BET
7889,81
-0.0058
BETPlus
1178,75
-0.0055
BET-FI
35561,46
-0.0071
BET-NG
667,65
-0.004
BET-XT
723,04
-0.0057
ARAX
2.44
0,0000%
BIO
0.345
0,0000%
BRD
12.7
0,0000%
BRK
0.0736
0,0000%
BVB
22.9
0,0000%
DAFR
0.0158
0,0000%
EBS
150.35
1,2117%
FP
0.891
-0,4469%
OLT
0.0778
0,5168%
PRSN
0.0635
0,0000%
SIF1
2.21
-1,7778%
SIF2
1.21
-0,3295%
SIF3
0.247
-0,8032%
SIF4
0.612
0,0000%
SIF5
2.05
-0,7264%
SNP
0.349
-0,1431%
TEL
20.8
-0,7160%
TGN
339.5
-0,2937%
TLV
2.065
-1,1962%

Autostrada Comarnic-Braşov: Soluţie de urgenţă - Guvernul ar putea cere bani de la UE

Autostrada Comarnic-Braşov ar putea fi construită pe bani europeni. Autorităţile de la Bucureşti vor să convingă Comisia Europenă să finanţeze construcţia celor 54 de kilometri de şosea montană, informează digi24.ro. Răspunsul CE ar putea veni după o lună. Între timp, negocierile cu Aktor-Vinci, câştigătorul licitaţiei pentru autostrada Comarnic-Braşov, au dus la modificarea traseului iniţial al autostrăzii. De asemenea, Acordul de mediu trebuie actualizat. Termenul asumat de stat de semnare a contractului şi de demarare a lucrărilor deja a expirat.

Comenteaza
  • GALERIE
  • FOTO

Premierul Victor Ponta spune însă că este vorba doar despre o soluţie de rezervă, în cazul în care constructorul desemnat nu va reuşi să facă rost de bani pentru începerea lucrărilor. Comarnic-Braşov ar fi trebuit să fie prima autostradă cu taxă a României.

Şefii de la Transporturi se pregătesc pentru un nou eşec al autostrăzii Comarnic- Braşov. Au inclus proiectul de construcţie a celor 54 de kilometri de şosea montană în Programul Operaţional Infrastructură Mare, trasmis Comisiei Europene.

„Este doar o soluţie de rezervă. Sunt puţine sectoare în România unde cu taxă chiar poţi să recuperezi investiţia. Şi intre aceste puţine segmente primul este Comarnic-Braşov.”, spune premierul Victor Ponta.

„Trebuie să avem în vedere şi dificultăţile care sunt acum pe piaţa financiară”, spune și Marcel Boloş, director general al Autorității de Management POS-T.

Ca să treacă pe finanţare de la Bruxelles, este însă, nevoie de acordul Comisiei Europene. „Într-o lună de zile, estimez eu, o lună şi ceva, să vină comentariile din partea Comisiei Europene”, spune Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

Comarnic- Braşov şi-a schimbat traseul şi are nevoie de noi acorduri de mediu

Negocierile cu Aktor-Vinci, câştigătorul licitaţiei pentru autostrada Comarnic-Braşov, au dus la modificarea traseului iniţial al autostrăzii. De asemenea, Acordul de mediu trebuie actualizat. Termenul asumat de stat de semnare a contractului şi de demarare a lucrărilor deja a expirat.

Imediat după preluarea mandatului de la Transporturi,  în iulie, Ioan Rus a declarat, într-un interviu, că aşteaptă luna septembrie pentru a face un bilanţ pe proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov. Mai precis, să decidă dacă se semnează contractul cu consorţiul câştigător al licitaţiei din decembrie 2013, Aktor-Vinci. „„Ori ne ducem înainte, ori ne ducem înapoi“, spunea ministrul. Luna următoare, în augut, acesta a îndulcit tonul. „În ceea ce priveşte finanţarea, se pare că au găsit bani (constructorii - n.r.). Ei ne asigură că au tot ce este necesar”, arăta Rus.

Acum suntem la mijlocul lunii octombrie şi nimic nu s-a întâmplat la Comarnic-Braşov, Mai mult, potrivit CNADNR, proiectul are probleme. Şi nu mici. „În urma derulării procedurii de dialog competitiv pentru atribuirea Contractului de concesiune de lucrări publice privind proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea Autostrăzii Bucureşti – Braşov, tronsonul Comarnic – Braşov, aliniamentul Autostrăzii Comarnic – Braşov a suferit modificări, astfel în conformitate cu prevederile legale este necesară actualizarea Acordului de Mediu”, se arată în răspunsul Companiei de Autostrăzi pentru ECONOMICA.NET. Practic, din ceea ce spune CNADNR, proiectul a suferit modificări de traseu. Am solicitat să ni se trasmită în ce constau aceste modificări, însă niciun răspuns nu a fost primit până la această oră.

Mai mult, avizele de mediu ale proiectului Comarnic-Braşov nu sunt tocmai în ordine. Tot din raspunsul CNADNR aflăm că, ca urmare a modificărilor de traseu negociate cu constructorii „ ... este necesară actualizarea Acordului de Mediu”.

Este de presupus că un nou traseu convenit ce presupune noi studii tehnice, noi acorduri de mediu de obţinut şi noi discuţii cu băncile finanţatoare, ceea ce extinde considerabil termenul până la care ar trebui să fie semnat contractul cu Aktor-Vinci. Or Rus, în mai multe ieşiri publice, a declarat că statul român nu mai poate aştepta la nesfârşit cu acest proiect şi că o decizie, oricare ar fi ea ar trebui să fie luată urgent.

Cât despre banii pentru autostradă, nicio noutate. Precum acum două luni, precum acum şase luni, constructorii sunt în faza premergătoare semnării acordurilor de finanţare. Sau cel puţin aşa susţine CNADNR. „Obţinerea finanţării reprezintă una din principalele obligaţii ale Concesionarului, iar în acest sens, în prezent, Concesionarul desfăşoară activităţile prealabile realizării închiderii financiare şi semnării Acordurilor de Finanţare. Termenii şi condiţiile de finanţare dintre Concesionar şi băncile interesate în finanţarea Proiectului vor fi transpuse în Acordurile de Finanţare ce urmează a fi încheiate. În acest moment informaţiile legate de acest proces au caracter confidenţial”, spun reprezentanţii Companiei.

Cu toate piedicile puse în calea proiectului, CNADNR este în continuare optimistă. "În prezent se desfăşoară activităţile prealabile semnării contractelor de finanţare şi Contractului de concesiune de lucrări publice privind proiectarea, construirea, finanţarea, operarea şi întreţinerea Autostrăzii Bucureşti-Braşov, Tronsonul Comarnic-Braşov."

Premierul Victor Ponta anunţa pe 16 ianuarie că finalizarea lucrărilor la tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov va avea loc până în anul 2017, cel târziu, iar costurile estimate se vor ridica la valoarea de 1,8 miliarde de euro, echivalentul a 28 de milioane de euro pentru fiecare kilometru. Prim-ministrul preciza atunci că Guvernul a solicitat acordul Eurostat ca proiectul să nu fie luat în calcul la deficitul bugetar.

Reprezentanţii consorţiului Vistrada Nord, compus din companiile Vinci, Strabag şi Aktor, au parafat, la mijlocul lui ianuarie, cu autorităţile române un Memoradum privind finalizarea calendarului şi a restului măsurilor în ceea ce priveşte atribuirea contractului de concesiune de lucrări publice referitor la proiectarea, construirea, finanţarea, operarea şi întreţinerea Autostrăzii Bucureşti - Braşov, tronsonul Comarnic - Braşov.


Autostrada Comarnic-Braşov face parte din Autostrada Bucureşti-Braşov. Proiectul presupune un parteneriat public-privat, Aktor-Vinci urmând a realiza lucrările pe banii săi, iar recuperarea investiţiei se va face din impunerea unei taxe de autostradă timp de 30 de ani.

de ultima ora pe ECONOMICA.net
capital.ro
b365.ro
noobz.ro
Obiectiv.info
Comentariisau conectează-te prin Facebook
Notă: Poţi să adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezintă. Nu trebuie decât să te înregistrezi!
comentariu nou
19 oct 22:07
Răspunde | Votează email 0 email
miha
Cautam persoane sa lucreze ca operatori online part-time, intr-un program de lucru de 2-3 ore pe zi(chiar mai putin dupa ce va obisnuiti cu activitatea), program de lucru care vi-l faceti dumneavoastra . Activitatea se desfasoara in mare parte pe internet si veti primii toate instructiunile necesare. Cereti mai multe detalii la [email protected]
18 oct 22:28
Răspunde | Votează email 2 email
STAHANOV
DE CE AUTOSTRADA COMARNIC-BRAŞOV ARE IMPORTANŢĂ SECUNDARĂ ! INEXPLICABILA OBSESIE a acestei construcţii extrem de costisitoare este (deocamdată) inutilă, ineficientă, cronofagă şi păguboasă,Dubios şi insidios susţinută de mass-media în pofida tuturor evidenţelor de interes general !

>>>>>>>>>> La o simplă analiză a traficului rutier din Romania aglutinat cu recomandărilor strategiilor economice europene, realizate ştiinţific, orice persoană care este în stare să înţeleagă o hartă geografică simplă poate să constate că : >>>
1) Prioritatea maximă pt. Romania este realizarea unei autostrăzi între Occident(cu poarta de ieşire Ungaria) şi Bucureşti(capitala ţării, cel mai populat oraş al României, cea mai mare piaţă) respectiv portul(nu neapărat oraşul!) Constanţa ! Cum se poate realiza acest deziderat cât mai eficient, adică cu costuri minime şi în cel mai scurt timp ? Luaţi harta Romaniei, un creion si o riglă sau orice alt instrument de măsură a lungimilor(un şnur de exemplu). Azi, avem o evoluţie pozitivă dinspre este spre vest÷centrul ţării : a)Autostrada Nădlac÷Arad cvasirealizată, cu termen de inaugurare de ordinul a câteva luni. b)Autostrada Arad÷Timişoara÷Izvin – finalizată, în exploatare. c)Izvin÷Şanoviţa în curs de realizare cu termen de inaugurare aprox. 6 luni. d)Şanoviţa÷Dumbrava finalizată, în exploatare. e)Dumbrava÷Deva în curs de realizare pe toate tronsoanele cu termen de inaugurare aprox. 18 luni. f)Deva÷Sibiu cvasirealizată, termen de predare intergral-circulabilă 15 noiembrie 2014.

Trasaţi pe harta linile aferente traseelor descrise mai sus ! Va rezulta o linie formată din mai multe tronsoane ce unesc dezirabil, eficient şi iminent Frontiera de vest a României(Nădlac) cu oraşul Sibiu aflat aproape în centrul ţarii pe o LUNGIME CONTINUĂ de aprox. 360km !!! Ce înseamnă asta pt. traficul rutier ? Păi deşi mult aşteptat şi întârzia
18 oct 21:53
Răspunde | Votează email 2 email
GGG
pitesti- sibiu .
18 oct 19:37
Răspunde | Votează email 0 email
JAFUL CONTINUA?
Tupeu si nesimtire la maxim ? “Prin intermediul Directiei de Achizitii de la CFR Călători, s-a încredinţat ilegal unei firme controlate de afaceristul Gruia Stoica un contract de reparaţii automotoare a cărui valoare poate ajunge la multe milioane de euro. Imediat după ce Gruia Stoica a fost reţinut pentru încercarea de trucare a unei licitaţii de transport feroviar de marfă,fostul manager CFR Călători, Valentin Dorobanţu et comp. a încheiat un acord-cadru pentru reparaţii de automotoare cu o firmă controlată de afaceristul gălăţean, dar care până acum nu a mai efectuat asemenea servicii feroviare. Încredinţarea acestui contract a fost pregătită cu mult timp înainte de semnare de către Valentin Dorobanţu, botezat de ceferişti “Smart”, pentru şmecheriile pe care le regizează în zona transportului feroviar de călători. Practic,fostul manager de la CFR Călători a făcut demersuri serioase încă din vara anului trecut pentru a ajuta firmele lui Gruia Stoica să prospere pe spatele companiei de stat si prin castigarea acestui contract?” DNA, DIICOT, Corpul de Control al Ministrului Transporturilor, Curtea de Conturi,ANRMAP, etc. sa controleze toate, deci , toate dosarele de achizitii “in totalitate legale” din perioada 2013-2014 de la CFR Calatori? Ar fi interesant si nu numai… “Aflati in plina ofensiva anticoruptie, subalternii Laurei Codruta Kovesi sunt pe cale de a deschide un nou front de lupta, care va cutremura, cu siguranta, societatea romaneasca” Sa fie vorba si de CFR Calatori, oare s-a auzit de Secara Vasile, Dorobantu Valentin, Carmen Maria Popescu, Miu Ileana,Liliana Constantinescu,Claudiu Dumitrescu, Alexandrina Gatej,Dana Galben Rachila,etc? Dar pe unde “zace” raportul Ministrului Transporturilor, Ramona Manescu inaintat la organele competente ,referitor la activitatea “ireprosabila” a susnumitilor in decursul anului 2013 din care rezultau clar probe pentru comiterea unor posibile fapte de cor
Fii primul care afla
cele mai importante stiri!
Aboneaza-te la newsletter-ul
ECONOMICA.NET!
Business la minut
Ultimele joburi adaugate
Abonare Newsletter »
Cele mai citite ştiri
  • 3h
  • 24h
  • 7z
  • 31z
Siteul ECONOMICA foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies. Află mai multe accesand POLITICA COOKIES X