Autostrada Comarnic – Brașov: Guvernul vrea să o construiască pe bucăți până în 2026

Noul plan pentru Autostrada Comarnic - Brașov prevede împărțirea acesteia în cinci bucăți și realizarea cu prioritate a loturilor 1 și 3, care ocolesc orașele Comarnic, Sinaia și Bușteni. Guvernul estimează că șoseaua de mare viteză din Valea Prahovei va fi finalizată în întregime în 2026. Pasionații de infrastructură consideră că este însă un termen nerealist pentru o autostradă montană.
Anemona Andone - Dum, 15 mart. 2020, 19:20
Autostrada Comarnic – Brașov: Guvernul vrea să o construiască pe bucăți până în 2026

Costul estimat al autostrăzii Comarnic – Brașov este de aproximativ 1,2 miliarde de euro cu TVA (determinat in baza standardelor de cost europene pentru lucrări similare), potrivit unui document guvernamental.

De asemenea, proiectul ar avea sursă de finanțare din fonduri europene nerambursabile – Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) și cofinanțare de la Bugetul de Stat.

Variantele de ocolire pentru Comarnic respectiv pentru Sinaia Sud – Bușteni Nord pot fi implementate ca sectoare (loturi) din viitoare autostradă Comarnic – Brașov și nu ca variante de ocolire de sine stătătoare.

Prin aliniamentul proiectului de autostradă în raport cu principalele orașe, autostrada Comarnic – Brașov va avea și rol de variante de ocolire pentru Comarnic, Sinaia, Bușteni, Azuga și Râșnov.

Pentru o gestionare eficientă a proiectului, care să răspundă rapid nevoilor de conectivitate, realizarea proiectului se poate face prin implementarea rapidă a sectoarelor mai puțin dificile (cele din interiorul depresiunilor Comarnic și Sinaia – Bușteni), astfel încât să se realizeze o descongestionare a localităților aflate în aceste arii geografice, se explică în documentul citat.

Astfel proiectul poate fi împărțit în 5 loturi:

• Lotul 1: Comarnic – Posada (apx. 7 km) – implementare rapida (zona de depresiune) – reprezintă și VO Comarnic;

• Lotul 2: Posada – Sinaia Sud (apx. 8 km) – implementare dificila (defileul de la Posada);

• Lotul 3: Sinaia Sud – Bușteni Nord (apx. 14 km) – implementare rapida datorita (zona de depresiune) – reprezintă și VO Sinaia și VO Bușteni;

• Lotul 4: Bușteni Nord – Predeal Sud (apx. 8 km) – implementare dificila (doua defilee);

• Lotul 5: Predeal Sud – Râșnov (apx. 15.0 km) – implementare dificilă (diferență mare de nivel).

Totodată, în urma deciziei comune a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicațiilor și a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară a orașelor Comarnic, Sinaia, Bușteni, Azuga și Predeal s-a selectat scenariul optim privind traseul autostrăzii – revizuire SF și PTE cu modificarea aliniamentului din SF actual în porțiunile ce afectează semnificativ stațiunile montane – termen de finalizare 36 luni. 

Finanțarea pentru pregătirea documentației tehnico-economice va fi asigurată din POIM 2014-2020 iar finanțarea pentru execuția lucrărilor se poate face din POIM 2014-2020 (n+3) in cazul finalizării documentației tehnico-economice până în 2023, respectiv bugetul de stat, credite externe nerambursabile, precum și alte surse legal constituite în cazul depășirii acestui termen.

Finalizarea lucrărilor la autostradă se realizează în termen de 36-48 de luni după cele 36 de luni de revizuire SF și realizare PTE, estimându-se finalizarea construcției pentru perioada 2025-2026, conchid autoritățile în documentul citat.

Pe de altă parte, unii pasionați de infrastructură consideră că 2026 este un termen nerealist pentru finalizarea autostrăzii montane, ce va include de exemplu tunel în zona Bușteni.

Amintim că Guvernul Orban a anulat anul acesta proiectul fostului Executiv PSD pentru construirea acestei autostrăzi prin parteneriat public privat cu o asociere de firme din China și Turcia.

Te-ar mai putea interesa și
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în contextul creşterii numărului de......
Începe Forumul economic mondial de la Davos. Subiectul principal – Ucraina
Începe Forumul economic mondial de la Davos. Subiectul principal – Ucraina
După doi ani de pauză din cauza pandemiei, elita politică şi economic mondială revine la Davos, pentru un forum care ...
Deficit global de 2,7 milioane de angajaţi în domeniul securităţii cibernetice. Aproape 200.000 în Europa (studiu)
Deficit global de 2,7 milioane de angajaţi în domeniul securităţii cibernetice. Aproape 200.000 în Europa (studiu)
Deficitul global de competenţe în domeniul securităţii cibernetice este, în prezent, de 2,7 milioane de angajaţi, dintre ...
Erdogan insistă asupra condiţiilor de acceptare a Suediei şi Finlandei în NATO
Erdogan insistă asupra condiţiilor de acceptare a Suediei şi Finlandei în NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a obiectat asupra primirii Finlandei şi Suediei în NATO, a avut sâmbătă ...