1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 25 º

Companii

Autostrada Comarnic-Braşov: Lucrările încep în aprilie, va fi gata până în 2017. Taxă - 7 lei

AUTOSTRADA COMARNIC-BRASOV Premierul Victor Ponta a declarat că lucrările la autostrada Comarnic-Braşov vor începe în luna aprilie a acestui an. Autostrada va fi gata până în 2017.

16 ian, 2014 | Agerpres
(update 16 ian, 2014 13:17) Statul va plăti lunar constructorului maximum 52.000 de euro/kilometru, din 2017
Plafonul maxim stabilit pentru rata pe care statul român ar urma să o achite constructorului tronsonului Comarnic-Braşov începând cu anul 2017 este de 52.000 de euro pentru fiecare kilometru de autostradă, respectiv 3,12 milioane de euro, a afirmat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova.
(update 16 ian, 2014 12:13) Dan Şova: Proiectul Comarnic-Braşov este finanţat integral de către bănci
Autostrada Comarnic - Braşov este un proiect care va fi finanţat integral cu ajutorul băncilor, iar statul român nu va plăti până în 2017 niciun ban, a declarat Dan Şova, ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine."Acest proiect se finanţează integral de către bănci. Deci, orice cost este verificat de către finanţator. Cei 28 milioane de euro pentru fiecare kilometru sunt cu şapte milioane de euro mai puţin faţă de cât se negociase în 2011. Avem aproape 1,5 miliarde euro construcţie, restul până la 1,8 miliarde sunt cheltuieli de proiectare, management, consultanţă etc. În proiectul iniţial de construcţie existau 58 de kilometri, iar noi am fost nevoiţi să schimbăm puţin traseul autostrăzii pentru a scădea preţul. S-au mai adăugat câteva sute de metri la soluţia tehnică de unire a autostrăzii cu Centura Braşovului. Autostrada este prin munte, dar tot traseul este extravilan, nu trece prin nicio localitate. Vom avea 19 viaducte, este un proiect spectaculos", a afirmat Şova.În ceea ce priveşte eventuale penalităţi pe care cele trei companii câştigătoare le-ar putea plăti, oficialul a menţionat că consorţiul trebuie să finalizeze proiectul şi ulterior va primi banii."Nu suntem în situaţia de a plăti de la buget bani. Deci, pentru ca ei să ia bani, consorţiul trebuie să termine autostrada, iar statul va plăti banii abia după ce se finalizează autostrada. Perioada de exploatare a autostrăzii va fi de 26 de ani, iar CNADNR va rămâne un supraveghetor foarte dur al lucrării", a spus Dan Şova.

AUTOSTRADA COMARNIC-BRASOV Costurile estimate se vor ridica la valoarea de 1,8 miliarde de euro, echivalentul a 28 de milioane de euro pentru fiecare kilometru, a declarat premierul Victor Ponta.

Potrivit oficialului, în Memorandumul semnat de autorităţile române cu reprezentanţii consorţiului Vistrada Nord, câştigător al licitaţiei pentru lucrările la tronsonul Comarnic-Braşov, se prevede ca semnarea contractului să aibă loc până de Paşte, respectiv 20 aprilie, iar lucrările să demareze până la finele lunii aprilie.

"Practic, partea de proceduri de selectare a consorţiului s-a finalizat. Câştigător este consorţiul Vistrada. În acest moment se derulează negocieri pentru finanţarea proiectului cu băncile comerciale. În mod normal, până pe 20 aprilie trebuie să putem să semnăm, practic, contractul şi să inaugurăm organizarea de şantier atât dinspre Comarnic, cât şi dinspre Cristian. Autostrada va avea 53 de kilometri plus şapte kilometri de drumuri de legătură în aşa fel încât să se lege de Centura municipului Braşov', a afirmat Ponta.

Primul ministru a menţionat, totodată, că tariful de utilizare a autostrăzii va fi stabilit de statul român, acesta fiind estimat la 5,7 lei plus TVA pentru cei 60 de kilometri.

Azi, reprezentanţii consorţiului Vistrada Nord, compus din companiile Vinci, Strabag şi Aktor, au parafat cu autorităţile române un Memoradum privind finalizarea calendarului şi a restului măsurilor în ceea ce priveşte atribuirea contractului de concesiune de lucrări publice referitor la proiectarea, construirea, finanţarea, operarea şi întreţinerea Autostrăzii Bucureşti - Braşov, tronsonul Comarnic - Braşov.

La jumătatea lunii decembrie 2013, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Narcis Neaga, a declarat că lucrările pentru construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov vor începe în martie - aprilie 2014, urmând ca finalizarea acesteia să fie în 2017.

În data de 19 decembrie 2013, s-a finalizat selecţia viitorului concesionar al autostrăzii Comarnic- Braşov, acesta fiind un consorţiu format din firme din Italia, Austria şi Grecia, respectiv Vinci - Strabag - Aktor.

Ofertele în vederea atribuirii 'Contractului de concesiune de lucrări publice privind proiectarea, construirea, finanţarea, operarea şi întreţinerea Autostrăzii Bucureşti - Braşov, tronsonul Comarnic - Braşov, km 110+600 - km 168+600' au fost depuse de Asocierea Vistrada Nord (Vinci/Franta), Strabag/Austria şi Aktor/Grecia) şi Asocierea Impregilo SpA/Salini din Italia, potrivit Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.

Tronsonul de autostradă va fi operat şi întreţinut de concesionar, iar perioada de garanţie este inclusă în durata contractului de concesiune.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO