Autostrada de Centură Bucureşti: grecii de la Aktor, excluşi din licitaţia pentru lotul 1 din sectorul nordic

Nici bine nu am intrat în 2020 că a şi început să "plouă" cu contestaţii la licitaţiile pentru marile proiecte de infrastructură. Nemulţumiţi că au fost excluşi din licitaţia pentru lotul 1 din Autostrada de Centură Bucureşti Nord (A0 Nord), grecii de la Aktor au depus luni contestaţie.
Anemona Andone - mar, 07 ian. 2020, 19:32
Autostrada de Centură Bucureşti: grecii de la Aktor, excluşi din licitaţia pentru lotul 1 din sectorul nordic

Constructorul elen Aktor a depus luni, 6 ianuarie, contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Asta după ce pe 24 decembrie 2019 Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) le-a respins ca inacceptabilă oferta depusă pentru construirea lotului 1 din Autostrada de Centură Bucureşti Nord (A0 Nord).

Lotul 1 din A0 Nord este unul dintre cele mai disputate tronsoane de autostradă din România, în cursa pentru construirea sa intrând 11 firme/asocieri de firme.

Printre cei 11 ofertanţi se numără şi grecii de la Aktor, a căror ofertă a fost însă respinsă ca inacceptabilă de către CNAIR la finele anului trecut. Motivul? Constructorul nu a indicat subcontractori pentru lucrări de cercetare arheologică.

În replică, Aktor susţine în contestaţia depusă la CNSC că urma să execute aceste lucrări cu personal specializat şi autorizat intern – nu extern, adică nu subcontractor. Constructorul mai spune că a desfăşurat lucrări semnificative în zone cu potenţial arheologic mult mai ridicat în Grecia.

Prin urmare, Aktor solicită CNSC suspendarea licitaţiei pentru lotul 1 din A0 Nord până la soluţionarea contestaţiei. De asemenea, constructorul elen cere anularea deciziei CNAIR de respingere a ofertei sale şi mai solicită declararea acesteia ca fiind acceptabilă.

Rămâne de văzut care va fi decizia CNSC şi dacă grecii vor reintra în cursa pentru acest lot de autostradă, în lungime de 17,5 kilometri şi cu un cost estimat de 842 de milioane de lei.

În România, constructorul elen a finalizat cei 3,3 kilometri de la intrarea în Capitală ai Autostrăzii Bucureşti – Ploieşti. Aktor mai construieşte lotul 2 din Autostrada Sebeş – Turda (A10) şi a mai câştigat contractul pentru lotul 3 din Autostrada de Centură Bucureşti Sud (A0 Sud).

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o pe cea a Tesla Inc., pe fondul încetinirii vânzărilor de automobile......
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...