„Autostrada Ford”: cum ar trebui să se alinieze astrele pentru ca măcar Centura Balş să fie gata anul acesta

Pe şantierul Drumului Expres Craiova – Piteşti nu s-au făcut progrese importante de la începerea lucrărilor, spune şeful Ford Craiova, Ian Pearson, care speră ca măcar Centura Balş să fie gata până la finele anului. Pentru aceasta, trebuie finalizată mai repede proiectarea iar constructorul să aibă front de lucru, explică oficialii de la Drumuri.
Anemona Andone - lun, 01 iul. 2019, 08:56

Contractele pentru proiectarea şi execuţia primelor două tronsoane ale Drumului Expres Craiova – Piteşti au fost semnate în decembrie anul trecut cu Tirrena Scavi şi, respectiv firmele lui Dorinel Umbrărescu.

Aceştia sunt printre puţinii constructori de autostrăzi din România care nu numai că se încadrează în termene, dar au şi finalizat unele proiecte înainte de datele din contract.

Cu toate acestea, nici cei mai serioşi constructori din România nu pot sări peste etapa de proiectare. Contractele semnate la finele anului trecut cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au o durată de trei ani, dintre care primul an pentru proiectare şi următorii doi pentru construcţia proprius-zisă.

„Faza de proiectare are 12 luni, dar, prin buna înţelegere a părţilor, se încearcă devansarea termenelor. Oricum, se lucrează mai devreme decât era programat”, a spus pentru ECONOMICA.NET Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Acesta a adăugat că centurile Balş şi Slatina se află pe tronsonul 2 al DX Craiova – Piteşti, ce va fi executat de Umbrărescu. Variantele ocolitoare ar putea fi gata anul acesta, dacă constructorul român va avea front de lucru, apreciază reprezentantul CNAIR.

„Mai avem de surmontat partea procedurală. Trebuie aprobată Hotărâre de Guvern pentru exproprieri”, a explicat Şerbănescu, adăugând că pentru efectuarea exproprierilor este necesar şi sprijinul autorităţilor locale.

De asemenea, conform datelor de pe site-ul Ministerului Transporturilor, din 20 mai şi până în prezent au fost emise patru autorizaţii de construire pentru diferite segmente din primele două tronsoane ale DX Craiova – Piteşti.

Şerbănescu a subliniat că CNAIR ţine cont de cerinţele producătorului auto de la Craiova şi că noua şosea rapidă va fi utilă şi celorlalţi agenţi economici din zonă.

Şeful Ford România: Nu s-au făcut progrese importante la DX Craiova – Piteşti

„După ce am petrecut aproape o oră încercând să trec prin Balş săptămâna trecută, am decis să verific progresul pe noul Drum Expres Craiova – Pitești, în special progresul pe șoseaua de centură Balş. Drumul tehnologic a început pe data de 22, cu o declarație că Centura va fi gata până la sfârșitul anului! După cum se poate observa din fotografiile pe care le-am făcut ieri (sâmbătă – n.r.), nu s-au făcut progrese importante de la începerea lucrărilor. Nu este doar vital pentru oamenii și afacerile din Craiova ca acest drum să fie finalizat la timp, dar pentru toți românii care au nevoie să folosească acest drum vital sudic! Voi continua să monitorizez progresul și sper că vor fi respectate angajamentele care au fost anunţate”, a spus Ian Pearson, preşedintele Ford România.

Drumul expres Craiova – Pitești va avea 4 benzi de circulație ( 2 benzi pe sens) și va asigura o conexiune corespunzătoare a zonei de Sud – Vest a României la Coridorul IV Pan European.

Şantier Drum Expres Craiova – Piteşti (sursa foto: Facebook Ian Pearson)

Te-ar mai putea interesa și
Range Rover a lansat noul model Sport SV, un etalon al luxului și performanței (Foto)
Range Rover a lansat noul model Sport SV, un etalon al luxului și performanței (Foto)
Noul Range Rover Sport SV este cel mai puternic și mai dinamic Range Rover Sport de până acum, îmbinând performanța de top și dinamismul cu capabilitățile, rafinamentul și designul......
Șefa divizei de moderare de la Twitter, Ella Irwin, și-a dat demisia
Șefa divizei de moderare de la Twitter, Ella Irwin, și-a dat demisia
Șefa Twitter pentru moderarea conținutului (încredere și siguranță), Ella Irwin (foto), a declarat joi agenței Reuters ...
Strategia găsită de Guvernul de la Budapesta pentru a depăși dificultățile de finanțare. Firmele de stat maghiare se împrumută masiv în locul său – Bloomberg
Strategia găsită de Guvernul de la Budapesta pentru a depăși dificultățile de finanțare. Firmele de stat maghiare ...
Guvernul ungar, afectat de dificultăţi financiare, se bazează pe companiile de stat pentru a obţine bani de pe pieţele ...
Ligia Deca: Salariul brut din învățământ crește cu cel puțin 1.000 de lei pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru cele nedidactice
Ligia Deca: Salariul brut din învățământ crește cu cel puțin 1.000 de lei pentru cadrele didactice și 400 de lei ...
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că, prin Ordonanţa 53/2023, salariile din învăţământ vor creşte, începând ...