„Autostrada Ford”: constructorii tronsoanelor 1 şi 2 ale Drumului Expres Craiova – Piteşti ar putea fi anunţaţi în această vară

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ar putea anunţa în această vară câştigătorii contractelor pentru proiectarea şi execuţia tronsoanelor 1 şi 2 ale Drumului Expres Craiova – Piteşti, potrivit surselor Economica.net. Pentru tronsoanele 3 şi 4, se aşteaptă o decizie din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Anemona Andone - joi, 17 mai 2018, 20:32

Constructorii tronsoanelor 1 şi 2 ale primului drum expres din România vor fi anunţaţi vara aceasta, spun surse din cadrul CNAIR, care infirmă zvonurile privind anularea licitaţiilor pentru construcţia şoselei rapide Craiova – Piteşti.

Licitaţia pentru proiectarea şi execuţia tronsonului 1 al Drumului Expres Craiova – Piteşti a intrat în etapa de evaluare financiară a ofertelor, după ce pe 28 februarie s-a încheiat etapa de evaluare tehnică, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

În cadrul acestei licitaţii, Construcţii Erbaşu a depus contestaţie după ce oferta sa a fost descalificată în faza de evaluare tehnică. Pe 9 mai, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) i-a admis contestaţia şi a obligat autoritatea contractantă să reevalueze oferta constructorului român.

Contactat de către Economica.net, Cristian Erbaşu, proprietarul Construcţii Erbaşu, a explicat că singura consecinţă a deciziei CNSC este că licitaţia poate continua şi cu evaluarea ofertei firmei sale şi în niciun caz nu se anulează.

Şi în cazul tronsonului 2 al Drumului Expres, care a fost împărţit în două loturi, licitaţia a ajuns în etapa de evaluare financiară, după ce pe 27 aprilie s-a încheiat etapa de evaluare tehnică a ofertelor. Termenul estimat pentru finalizarea evaluării financiare este 23 iulie 2018.

Licitaţiile pentru proiectarea şi execuţia tronsoanelor 3 şi 4 sunt blocate deocamdată în instanţă. Pentru continuarea lor, CNAIR aşteaptă o decizie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care ar putea veni tot în această vară.

Licitaţiile pentru proiectarea şi execuţia celor patru tronsoane ale drumului expres Craiova – Piteşti au fost lansate pe 8 iulie 2017. Valoarea estimată a contractelor este:
– tronson 1: 479,80 milioane de lei
– tronson 2: 671,38 milioane de lei (lot1) şi 804,96 milioane de lei (lot2)
– tronson 3: 904,18 milioane de lei
– tronson 4: 909,66 milioane de lei

Întregul proiect al drumului expres, cu o lungime de 121 km, are o valoare de aproximativ 820 milioane euro. Proiectarea celor 4 tronsoane urmează să dureze 12 luni, iar execuția 24 luni.

Primul tronson al drumului expres Craiova – Pitești, va avea o lungime de 17 km și ar urma să fie construit între varianta de ocolire Nord a municipiului Craiova și limita județului Dolj. Acest prim tronson va traversa teritoriile administrative ale localităților Craiova, Ghercești, Pielești și Robânești.

Cel de-al doilea tronson, format din două Loturi, va avea o lungime de 39,85 de km și urmează să fie construit între limita judeţelor Dolj şi Olt şi limita judeţelor Olt şi Argeş. Cel de al doilea Tronson va traversa teritoriile localităţilor Balş, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Slatina şi Valea Mare.

Tronsonul 3 cu o lungime de 31,75 km va fi construit între km 57+550 și km 89+300 și va fi cuprins între intersecția cu DN 65, în apropierea municipiului Slatina și limita dintre județele Olt și Argeș, Tronsonul 3 al drumului expres Craiova-Pitești va tranzita teritoriile localităților Valea Mare, Priseaca, Scornicesti, Optași, Tatulești, Colonești.

Tronsonul 4 are o lungime de 31,81 km, va fi construit între limita administrativă dintre județele Olt și Argeș și intersectia cu autostrada 1 București – Pitești și va tranzita teritoriile localităților Lunca Corbului, Albota, Costești, Bradu, Suseni, Oarja.

Pe cei 121 km ai drumului expres Craiova – Pitești se va putea circula cu o viteză de 130 de km la oră. Acest drum va avea 4 benzi de circulație ( 2 benzi pe sens) şi va beneficia de toate elementele de siguranță specifice unei autostrăzi. Principalul element care va face diferența între drumul expres Craiova-Piteşti și o autostradă este banda de urgență de 1,5 m.

Obiectivul a putut fi atins prin decizia de a promova proiectul în baza documentației tehnice existente, care a îndeplinit exigențele necesare demarării procedurii de licitație . Ca atare, proiectul va putea beneficia de finanțare nerambursabilă în acest exercitiu financiar (POIM 2014-2020). Soluția actuală va scurta perioada de realizare a investitiei cu circa 3-4 ani, potrivit CNAIR.

Acest drum expres, cerut de către producătorul auto american Ford, va contribui la dezvoltarea economică a zonei de S-V a României.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...