Autostrada Lugoj – Deva: Au fost aduse utilaje de foraj suedeze pentru studiile geotehnice ale tunelurilor FOTO

Pasionații de infrastructură au postat imagini noi de pe lotul UMB cu secțiunea tunelurilor din Autostrada Lugoj - Deva, unde au fost aduse utilaje suedeze pentru foraj. Acestea vor fi utilizate pentru studiile geotehnice necesare construirii tunelurilor, au explicat pentru ECONOMICA.NET reprezentanții Companiei de Drumuri.
Anemona Andone - sâm, 26 aug. 2023, 18:41
Autostrada Lugoj - Deva: Au fost aduse utilaje de foraj suedeze pentru studiile geotehnice ale tunelurilor FOTO

„Am fost până la Margina. La capătul lotului se amenajează platforma pentru organizarea de șantier. Au fost aduse primele utilaje pentru forarea tunelurilor”, scrie Rocklee, unul dintre „veteranii” forumului PeUndeMerg.ro al Asociației Pro Infrastructură (API).

Contactați de ECONOMICA.NET, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au explicat că utilajele respective vor fi folosite pentru studii geotehnice speciale, în zona viitoarelor tuneluri. Dotarea cu astfel de utilaje are loc după ce dealurile din Ardeal i-au făcut mai multe „surprize” constructorului român pe alte șantiere.

„Proiectarea este spre final. Mai au câteva măsurători de făcut, dar merg în paralel”, au spus reprezentații CNAIR cu privire la stadiul general al proiectului.

Utilajele surprinse în imagini aparțin brand-ului suedez Epiroc. Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei suedeze, acestea pot executa foraje în rocă. De asemenea, unele modele funcționează pe baterii cu emisii zero de CO2, utile mai ales în cazul forajelor în subteran.

Amintim că acesta este primul contract pentru construcție de tunel câștigat de UMB, în asociere cu un constructor din Bosnia. Lucrările la secțiunea tunelurilor „pentru urși” sunt finanțate prin PNRR și trebuie finalizate în 2026.

La finele lunii iulie, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara anunța că UMB lucra la decopertarea terenului și la drenarea apelor pe ”lotul cu tuneluri” (Margina – Holdea) de pe autostrada A1 Lugoj – Deva, lotul 2 și urma să aducă și alte utilaje pentru a efectua restul lucrărilor pregătitoare.

Acest lot va include 2,13 kilometri de tunel forat cu două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație cu o platformă de 11,25 m.

Pe 14 octombrie 2022, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii – lipsă (9,13 km) din lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva. Asocierea S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SA & PE CONSTRUCT S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o. a fost declarată câștigătoare, cu o ofertă financiară de 1,83 de miliarde de lei fără TVA.

Finanțarea este asigurată prin PNRR, iar durata contractului este de 45 de luni, din care 11 luni perioada de proiectare și 34 de luni perioada de execuție a lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani.

După finalizarea lucrărilor pe acest lot, șoferii vor putea circula neîntrerupt pe autostradă de la Sibiu la Nădlac, granița cu Ungaria.

FOTO: Autostrada Lugoj – Deva, secțiunea tunelurilor (sursa: Rocklee, forum PeUndeMerg.ro)

Te-ar mai putea interesa și
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în stațiile propri, la doar o zi de la precedenta ieftinire. Asta face ca......
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă ...
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul ...
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata ...