Autostrada Lugoj – Deva: Licitația în curs pentru secțiunea „tunelurilor pentru urși” va fi anulată, alta va fi lansată până la finele anului

E oficial! Va fi anulată licitația în curs pentru secțiunea care cuprinde așa zisele tuneluri pentru urși din Autostrada Lugoj – Deva. Altă procedură urmează să fie lansată pe 21 decembrie 2020, potrivit datelor de pe harta interactivă a proiectelor de infrastructură realizată de Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică (CESTRIN).
Economica.net - joi, 26 nov. 2020, 19:49
Autostrada Lugoj – Deva: Licitația în curs pentru secțiunea

„Procedura de licitație suspendată. Se estimează anularea procedurii în curs și demararea unei noi proceduri, conform calendarului de mai jos:
– publicare anunț de participare în SEAP: 21.12.2020
– depunere oferte: 22.02.2021
– analiza și evaluarea ofertelor cu stabilirea ofertantului câștigător : 22.06.2021 (doua etape de comisie evaluare, una pentru precalificare și una pentru oferta finală)
– comunicarea rezultatului procedurii de achiziție publică: 22.06.2021
– termen depunere contestații: 02.07.2021
– semnare contract: 15.07.2021″, se arată pe harta CESTRIN în dreptul secțiunii Margina – Holdea din Autostrada Lugoj – Deva.

Potrivit noului calendar, porțiunea lipsă din Autostrada Lugoj Deva ar urma să fie finalizată în 2025.

Informațiile publicate pe harta interactivă confirmă declarațiile ministrului Transporturilor Lucian Bode, potrivit cărora Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a decis anularea licitației în curs.

Asta deși anterior apăruseră informații ca licitația în curs urma să fie desuspendată și continuată, datorită unei înțelegeri la care ar fi ajuns conducerea CNAIR cu constructorul italian al lotului 2 din Autostrada Lugoj – Deva.

CNAIR a lansat pe 3 iulie 2019 licitaţia „Proiectare şi execuţie lucrări pentru obiectivul major de investiţii Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220 – Secţiunea E şi finalizare Sectiunea D”. Valoarea estimată a contractului era cuprinsă între 1,36 miliarde de lei şi 1,56 miliarde de lei, fără TVA, iar durata acestuia urma să fie de 108 luni (9 ani), conform anunţului din SICAP.

Obiectul contractului îl reprezenta proiectarea, execuția și finalizarea lucrărilor pentru obiectivul major de investiții Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220, Secțiunea E și finalizare Secțiunea D în lungime de aproximativ 9,13 km, din care 2,13 km de tunel forat.

Între timp, România a pierdut procesul intentat de antreprenorul lotului 2 din Autostrada Lugoj – Deva, ce cuprindea inițial secțiunea „tunelurilor pentru urși”.

Statul român a atribuit în toamna lui 2013 contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 2 din Autostrada Lugoj – Deva constructorului italian Salini Impregilo pentru suma de 562,73 milioane de lei, în baza acordului de mediu din 2010. În decembrie 2013 a fost emis acordul de mediu revizuit, iar pe lotul 2 s-a impus construirea unor tuneluri pentru protecţia mamiferelor mari.

Costul acestor tuneluri, de peste 100 milioane de euro, ar fi dublat însă valoarea contractului semnat iniţial cu italienii. Prin urmare, statul a fost obligat să reliciteze separat această secţiune. Soluţia încheierii unui act adiţional cu italienii ar fi fost aplicabilă doar dacă valoarea lucrărilor creştea cu până la 10%.

Din cei 28,6 kilometri ai lotului 2 din Autostrada Lugoj – Deva, 15 kilometri au fost daţi deja în trafic. Rămâne de văzut când vor fi recepţionaţi şi ceilalţi peste 13 kilometri, pentru ca şoferii să poată circula neîntrerupt pe autostradă de la Sibiu până la graniţa cu Ungaria.

Te-ar mai putea interesa și
BNS: Salariaţii Poştei Române organizează grevă de avertisment miercuri dimineaţa. Următorul pas va fi greva generală
BNS: Salariaţii Poştei Române organizează grevă de avertisment miercuri dimineaţa. Următorul pas va fi greva generală
Angajaţii Poştei Române vor intra în grevă de avertisment miercuri dimineaţa, timp de două ore, iar dacă situaţia negocierilor pe contractul colectiv de muncă nu se va remedia va fi......
Mai multe bonuri de masă pentru o largă categorie de bugetari. Scapă de restructurări sau desființări instituții importante din administrația locală- Proiect
Mai multe bonuri de masă pentru o largă categorie de bugetari. Scapă de restructurări sau desființări instituții importante ...
Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) care aduce mai multe modificări legii 296/2023, ...
CEC Bank – Veniturile au crescut cu 11%, activele cu 35%, în 2023
CEC Bank – Veniturile au crescut cu 11%, activele cu 35%, în 2023
CEC Bank a înregistrat, anul trecut, o creştere cu 35% a activelor nete, până la 83,5 miliarde de lei, şi un profit ...
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei au ajuns la o înţelegere
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei ...
Liderii coaliţiei de guvernare şi-au dat acordul pentru susţinerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria ...