Autostrada Lugoj – Deva: Orban cere sesizarea Parchetului pentru „ilegalitățile” și „măgăriile” de pe loturile 2 și 3

Premierul Ludovic Orban i-a cerut miercuri ministrului Transporturilor Lucian Bode să efectueze un control privind "ilegalitățile" și "măgăriile" de pe loturile 2 și 3 ale Autostrăzii Lugoj-Deva, iar rezultatul să fie trimis la Parchet. Orban a acuzat reprezentanți ai CNAIR de "aranjament" cu constructorul spaniol al lotului 3, pentru "rezilierea fără temei" a contractului, iar Bode a spus că este inadmisibil că statul român a pierdut la Paris procesul cu constructorul italian al lotului 2, pentru că Compania de Drumuri nu și-a apărat corect șansele.
Economica.net - mie, 27 mai 2020, 07:30
Autostrada Lugoj - Deva: Orban cere sesizarea Parchetului pentru

„Astăzi, situația Autostrăzii Lugoj – Deva se prezintă în felul următor: avem 66 de kilometri pe care se circulă fără restricții, 21 kilometri în lotul 3 unde se circulă cu restricții de viteză și tonaj, avem 4 kilometri în lotul 2, muzeu în aer liber, sunt finalizați în proporție de 75% dar nerecepționați, și avem 9 kilometri din lotul 2, celebra secțiune a urșilor, nerealizați”, a răspuns ministrul Transporturilor Lucian Bode la întrebarea premierului Orban cu privire la situația acestei autostrăzi.

Bode a anunțat că începând de mâine, 28 mai 2020, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va ridica temporar restricțiile de tonaj pe tronsonul 3, cei 21 de kilometri între Holdea și Ilia.

„Vă reamintesc că am preluat, în noiembrie 2019, 21 de kilometri de muzeu în aer liber iar pe 24 decembrie am decis deschiderea traficului pe acest tronson de autostradă cu restricții de viteză și de tonaj în baza expertizelor comandate de Compania de Drumuri și în urma finalizării intervențiilor la podul peste Mureș. Între timp, am finalizat și expertiza pentru calea de rulare, pentru drum, am realizat măsurătorile de capacitate portantă. Ridicăm restricțiile de tonaj”, a explicat Bode.

În continuare, se realizează expertiza pentru drum și terasamente, iar plata se va face din garanția reținută constructorului. „Ne dorim să ridicăm și restricțiile de viteză”, a mai spus Bode.

Cu privire la lotul 3, Orban l-a întrebat pe Bode dacă „pentru măgăriile pe care le-au făcut ăștia pe lotul 3 nu plătește nimeni? Sper că ați făcut sesizare”.

Ministrul Transporturilor a răspuns că este proces în instanță, la care Orban a adăugat că „acolo a fost cu siguranță un aranjament între managementul companiei și constructor ca să rezilieze contractul fără temei legal, tocmai pentru ca să creeze posibilitatea companiei (constructorului – n.r.) să câștige. Acolo lucrurile sar în ochi, lipsa de apărare, astea toate trebuie sancționate. Trebuie trimis către Parchet, ce s-a întâmplat acolo este de parchet”.

La rândul său, Bode a spus că, pe lotul 3, cu cei 21 de kilometri, este inadmisibil să ai 5-6 recepții parțiale perfecte, și când ajungi la 98%, lucrările să nu mai fie în regulă și să reziliezi contractul.

Acesta a dat detalii și legat de secțiunea E a lotului 2, cea cu tunelurile pentru urși.

„Mai întâi am răspuns la 168 de solicitări în mai puțin de două luni după reluarea procesului de achiziție din primăvara anului trecut. Termenul pentru depunerea ofertelor este stabilit: septembrie 2020. Până la anului, finalizăm evaluarea ofertelor și ne propunem să semnăm contractul pentru proiectare și execuție. Proiectare: 12 luni, execuție: 30 de luni”, a estimat Bode.

Asta însă în condițiile în care nu vor fi contestații, pe de-o parte. „Pe de altă parte, am declanșat procedura de contestație în anulare la hotărârea Curții Internaționale de Arbitraj de la Paris prin care în urmă cu câteva săptămâni statul român, din păcate, a fost obligat la plata unor despăgubiri și repunerea în contract, contractul semnat în 2013 cu antreprenorul”, a explicat Bode.

El a menționat că, pe lotul 2, anul 2013 este anul în care ar trebui să ne uităm cu atenție ce s-a întâmplat cu acest lot. „După ce s-a semnat contractul în octombrie, cu toate că Agenția de Mediu i-a informat pe cei din Compania de Drumuri să nu semneze pentru că este în derulare revizuirea acordului de mediu din 2010, la o lună, în noiembrie, s-a dat ordinul de începere, pe 21 decembrie, s-a permis accesul în șantier, și în 24 decembrie, la trei zile, s-a publicat acordul de mediu revizuit. Față de valoarea inițială a contractului, de 560 milioane de lei, suplimentările solicitate au fost de aproximativ 800 de milioane de lei, adică cu 140 – 150%. Am câștigat la Comisia de Adjudecare a Disputelor în 2017, pentru că lucrurile sunt foarte clare, nu poți să suplimentezi valoarea unei lucrări cu 140-150%, însă la Curtea de Arbitraj de la Paris am pierdut pentru că Compania de Drumuri nu și-a apărat corect șansele. Este inadmisibil să nu accesezi proba cu martori, în vreme ce reclamantul a depus sute de documente”, a mai spus ministrul Transporturilor.

La finalul discuției, Orban i-a transmis lui Bode: ” Mă interesează să efectuați un control și toate rezultatele controlului privind toate ilegalitățile și toate deciziile în defavoarea statului român să fie cuprinse acolo să fie trimise la Parchet. Nu mai acceptăm să pierdem bani din cauza ticăloșiei unora care au alte interese decât să construiască autostrăzi”.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...