Autostrada Lugoj – Deva: Orban cere sesizarea Parchetului pentru „ilegalitățile” și „măgăriile” de pe loturile 2 și 3

Premierul Ludovic Orban i-a cerut miercuri ministrului Transporturilor Lucian Bode să efectueze un control privind "ilegalitățile" și "măgăriile" de pe loturile 2 și 3 ale Autostrăzii Lugoj-Deva, iar rezultatul să fie trimis la Parchet. Orban a acuzat reprezentanți ai CNAIR de "aranjament" cu constructorul spaniol al lotului 3, pentru "rezilierea fără temei" a contractului, iar Bode a spus că este inadmisibil că statul român a pierdut la Paris procesul cu constructorul italian al lotului 2, pentru că Compania de Drumuri nu și-a apărat corect șansele.
Economica.net - mie, 27 mai 2020, 07:30
Autostrada Lugoj - Deva: Orban cere sesizarea Parchetului pentru

„Astăzi, situația Autostrăzii Lugoj – Deva se prezintă în felul următor: avem 66 de kilometri pe care se circulă fără restricții, 21 kilometri în lotul 3 unde se circulă cu restricții de viteză și tonaj, avem 4 kilometri în lotul 2, muzeu în aer liber, sunt finalizați în proporție de 75% dar nerecepționați, și avem 9 kilometri din lotul 2, celebra secțiune a urșilor, nerealizați”, a răspuns ministrul Transporturilor Lucian Bode la întrebarea premierului Orban cu privire la situația acestei autostrăzi.

Bode a anunțat că începând de mâine, 28 mai 2020, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va ridica temporar restricțiile de tonaj pe tronsonul 3, cei 21 de kilometri între Holdea și Ilia.

„Vă reamintesc că am preluat, în noiembrie 2019, 21 de kilometri de muzeu în aer liber iar pe 24 decembrie am decis deschiderea traficului pe acest tronson de autostradă cu restricții de viteză și de tonaj în baza expertizelor comandate de Compania de Drumuri și în urma finalizării intervențiilor la podul peste Mureș. Între timp, am finalizat și expertiza pentru calea de rulare, pentru drum, am realizat măsurătorile de capacitate portantă. Ridicăm restricțiile de tonaj”, a explicat Bode.

În continuare, se realizează expertiza pentru drum și terasamente, iar plata se va face din garanția reținută constructorului. „Ne dorim să ridicăm și restricțiile de viteză”, a mai spus Bode.

Cu privire la lotul 3, Orban l-a întrebat pe Bode dacă „pentru măgăriile pe care le-au făcut ăștia pe lotul 3 nu plătește nimeni? Sper că ați făcut sesizare”.

Ministrul Transporturilor a răspuns că este proces în instanță, la care Orban a adăugat că „acolo a fost cu siguranță un aranjament între managementul companiei și constructor ca să rezilieze contractul fără temei legal, tocmai pentru ca să creeze posibilitatea companiei (constructorului – n.r.) să câștige. Acolo lucrurile sar în ochi, lipsa de apărare, astea toate trebuie sancționate. Trebuie trimis către Parchet, ce s-a întâmplat acolo este de parchet”.

La rândul său, Bode a spus că, pe lotul 3, cu cei 21 de kilometri, este inadmisibil să ai 5-6 recepții parțiale perfecte, și când ajungi la 98%, lucrările să nu mai fie în regulă și să reziliezi contractul.

Acesta a dat detalii și legat de secțiunea E a lotului 2, cea cu tunelurile pentru urși.

„Mai întâi am răspuns la 168 de solicitări în mai puțin de două luni după reluarea procesului de achiziție din primăvara anului trecut. Termenul pentru depunerea ofertelor este stabilit: septembrie 2020. Până la anului, finalizăm evaluarea ofertelor și ne propunem să semnăm contractul pentru proiectare și execuție. Proiectare: 12 luni, execuție: 30 de luni”, a estimat Bode.

Asta însă în condițiile în care nu vor fi contestații, pe de-o parte. „Pe de altă parte, am declanșat procedura de contestație în anulare la hotărârea Curții Internaționale de Arbitraj de la Paris prin care în urmă cu câteva săptămâni statul român, din păcate, a fost obligat la plata unor despăgubiri și repunerea în contract, contractul semnat în 2013 cu antreprenorul”, a explicat Bode.

El a menționat că, pe lotul 2, anul 2013 este anul în care ar trebui să ne uităm cu atenție ce s-a întâmplat cu acest lot. „După ce s-a semnat contractul în octombrie, cu toate că Agenția de Mediu i-a informat pe cei din Compania de Drumuri să nu semneze pentru că este în derulare revizuirea acordului de mediu din 2010, la o lună, în noiembrie, s-a dat ordinul de începere, pe 21 decembrie, s-a permis accesul în șantier, și în 24 decembrie, la trei zile, s-a publicat acordul de mediu revizuit. Față de valoarea inițială a contractului, de 560 milioane de lei, suplimentările solicitate au fost de aproximativ 800 de milioane de lei, adică cu 140 – 150%. Am câștigat la Comisia de Adjudecare a Disputelor în 2017, pentru că lucrurile sunt foarte clare, nu poți să suplimentezi valoarea unei lucrări cu 140-150%, însă la Curtea de Arbitraj de la Paris am pierdut pentru că Compania de Drumuri nu și-a apărat corect șansele. Este inadmisibil să nu accesezi proba cu martori, în vreme ce reclamantul a depus sute de documente”, a mai spus ministrul Transporturilor.

La finalul discuției, Orban i-a transmis lui Bode: ” Mă interesează să efectuați un control și toate rezultatele controlului privind toate ilegalitățile și toate deciziile în defavoarea statului român să fie cuprinse acolo să fie trimise la Parchet. Nu mai acceptăm să pierdem bani din cauza ticăloșiei unora care au alte interese decât să construiască autostrăzi”.

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...