Autostrada Lugoj – Deva: problema tunelurilor pentru urşi ar putea fi tranşată săptămâna aceasta

Şefii de la Drumuri i-au invitat săptămâna aceasta la discuţii pe reprezentanţii Salini Impregilo, cel mai mare constructor italian, în vederea soluţionării problemei tunelurilor pentru urşi de pe lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva. Mai exact, statul va decide dacă aceste tuneluri vor fi sau nu construite după planurile făcute de italieni, potrivit informaţiilor ECONOMICA.NET.
Anemona Andone - lun, 07 ian. 2019, 19:49
Autostrada Lugoj – Deva: problema tunelurilor pentru urşi ar putea fi tranşată săptămâna aceasta

Problema faimoaselor tuneluri pentru protecţia urşilor de pe lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva, apărută încă de la finele lui 2013, ar putea fi tranşată săptămâna aceasta.

Oficialii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vor avea o discuţie cu reprezentanţii Salini Impregilo cu privire la proiectul tehnic realizat de către aceştia pentru construirea tunelurilor, a spus pentru ECONOMICA.NET Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Indiferent dacă va fi acceptat sau nu proiectul tehnic al Salini pentru tuneluri, este exclusă încheierea unui act adiţional cu italienii pentru construirea lor, a subliniat reprezentantul CNAIR.

Statul român a atribuit în toamna lui 2013 contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 2 din Autostrada Lugoj – Deva constructorului italian Salini Impregilo pentru suma de 562,73 milioane de lei, în baza acordului de mediu din 2010.

În decembrie 2013 a fost emis acordul de mediu revizuit, iar pe lotul 2 s-a impus construirea unor tuneluri pentru protecţia mamiferelor mari. Costul acestor tuneluri, de peste 100 milioane de euro, ar dubla însă valoarea contractului semnat iniţial cu italienii. Prin urmare, statul este obligat prin lege să reliciteze separat această secţiune. Soluţia încheierii unui act adiţional cu italienii ar fi fost aplicabilă doar dacă valoarea lucrărilor creştea cu până la 10%.

Până la viitoarea licitaţie separată a secţiunii tunelurilor pentru urşi, Salini Impregilo a realizat deja proiectul tehnic. Surse apropiate situaţiei spun că discuţia cu cei de la CNAIR de săptămâna aceasta vizează aplicabilitatatea soluţiei propuse de Salini pentru construcţia tunelurilor. Astfel, italienilor li s-ar cere o variantă cât mai prietenoasă cu mediul pentru realizarea tunelurilor, prin care urşii să fie protejaţi inclusiv în perioada lucrărilor.

Licitaţie separată pentru alţi 9 kilometri, la limită cu tunelurile

Între timp, CNAIR a lansat luni o licitaţie pentru cei nouă kilometri care se întind până la gura tunelurilor. Mai exact, licitaţia vizează secţiunile D (Km 43+060 – Km 47+090) şi E1 (Km 47+090 – Km 52+880) din lotul 2. Licitaţia de luni nu include şi secţiunea E2, a tunelurilor (Km 52+880 – Km 56+220, în lungime de aproape patru kilometri.

Contractul scos la licitaţie luni are o valoare estimată de 605.000 lei şi include”completare Proiect Tehnic si servicii de asistență tehnică pe perioada derularii procedurii de achizitie cat si in perioada executiei autostrazii Lugoj – Deva km.43+060 – km.52+880,din cadrul contractului „Proiectare si executie autostrada Lugoj – Deva Lot 2: km 27+620 – km 56+220″”.

Surse ale Asociaţiei Pro Infrastructură (API) susţin că secţiunea E1, care ar fi fost scoasă în 2017 din contractul cu Salini, ar putea fi realizată tot de către constructorul italian.

Din cei 28,6 kilometri ai lotului 2 din Autostrada Lugoj – Deva, 15 kilometri au fost daţi deja în trafic. Rămâne de văzut când vor fi recepţionaţi şi ceilalţi peste 13 kilometri, pentru ca şoferii să poată circula neîntrerupt pe autostradă de la Sibiu până la graniţa cu Ungaria.

Te-ar mai putea interesa și
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul său pop-up store....
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...