Autostrada Lugoj – Deva: UMB execută lucrări de fundare pe tronsonul Margina – Holdea

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara a postat miercuri imagini de pe șantierul lotului - lipsă Margina - Holdea din A1 Lugoj - Deva. Amintim că lucrările pe acest lot, ce include faimoasele "tuneluri pentru urși", au fost contractate cu grupul UMB.
Anemona Andone - mie, 15 mai 2024, 15:28
Autostrada Lugoj - Deva: UMB execută lucrări de fundare pe tronsonul Margina - Holdea

umb a1

„Pe șantierul lotului de autostradă A1 Margina – Holdea, antreprenorul execută lucrări de fundare prin piloți forați de diametru mare. Se execută și alte lucrări pregătitoare pentru deschiderea de noi fronturi de lucru”, transmit cei de la DRDP Timișoara pe Facebook.

Pe 22 aprilie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a emis autorizație de construire parțială pentru secțiunea Margina – Holdea din Autostrada Lugoj – Deva. Lucrările avizate nu includ deocamdată și tunelurile ce urmează să fie construite de UMB pe acest lot – lipsă din A1 Sibiu – Nădlac.

Autorizația de construire emisă în aprilie vizează lucrări pe un tronson de 5,7 kilometri din secțiunea E a lotului 2 din A1 Lugoj – Deva.

Valoarea lucrărilor autorizate este de 275,8 milioane de lei, fără TVA. Printre lucrările autorizate se numără și două pasaje.

Primul tunel UMB, pe A1 Lugoj – Deva

Tot în aprilie, pasionații de infrastructură au postat imagini cu utilaje aduse de UMB pentru secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj – Deva (A1). Potrivit lor, o parte dintre acestea urmează să fie utilizate chiar la săparea tunelurilor.

Acest lot va include 2,13 kilometri de tunel forat cu două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație cu o platformă de 11,25 m.

a1 umbPe 14 octombrie 2022, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii – lipsă (9,13 km) din lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva. Asocierea S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SA & PE CONSTRUCT S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o. a fost declarată câștigătoare, cu o ofertă financiară de 1,83 de miliarde de lei fără TVA.

Finanțarea este asigurată prin PNRR, iar durata contractului este de 45 de luni, din care 11 luni perioada de proiectare și 34 de luni perioada de execuție a lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani.

După finalizarea lucrărilor pe acest lot, șoferii vor putea circula neîntrerupt pe autostradă de la Sibiu la Nădlac, granița cu Ungaria.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea companiei Wine Point de către Finestore Distribution și Match Point
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea companiei Wine Point de către Finestore Distribution și Match Point
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Finestore Distribution S.R.L. și Match Point S.R.L. intenționează să preia compania Wine Point S.R.L., informează instituția prin......
De ce luxul practic domină comportamentul consumatorilor în 2025
De ce luxul practic domină comportamentul consumatorilor în 2025
Când vorbim despre lux în 2025, nu mai vorbim despre logouri mari sau extravaganță inutilă. În schimb, observăm o ...
Grupul Raiffeisen a acordat o finanțare de peste 28,7 milioane de euro pentru construirea parcului fotovoltaic din Teiuș, jud Alba
Grupul Raiffeisen a acordat o finanțare de peste 28,7 milioane de euro pentru construirea parcului fotovoltaic din Teiuș, ...
Raiffeisen Bank România și Raiffeisen Bank International finanțează cu peste 28,7 milioane de euro dezvoltarea parcului ...
Americanii de la NuScale se așteaptă ca centrala cu SMR de la Doicești să aibă o decizie finală de investiție anul viitor
Americanii de la NuScale se așteaptă ca centrala cu SMR de la Doicești să aibă o decizie finală de investiție anul ...
Dezvoltatorul de reactoare modulare mici (SMR) Nu Scale continuă subcontractarea pentru o centrală electrică propusă ...