Autostrada Moldovei, afectată de coronavirus: Carantina din Suceava împiedică finalizarea unor lucrări la Centura Bacău

Pandemia de coronavirus începe să afecteze și marile proiecte de infrastructură. Astfel, lucrările pe unele porțiuni din Centura Bacău sunt blocate din cauză că furnizorul de indicatoare din Suceava și-a suspendat activitatea, spune Lucian Șova, fost ministru al Transporturilor. Orașul din nordul Moldovei a fost primul din țară pus sub carantină, după ce pandemia a scăpat de sub control.
Anemona Andone - joi, 09 apr. 2020, 18:28
Autostrada Moldovei, afectată de coronavirus: Carantina din Suceava împiedică finalizarea unor lucrări la Centura Bacău

„Sunt probleme la lucrările de pe brațul vestic (și nu numai), pentru că epidemia de Covid19 a blocat furnizarea indicatoarelor de circulație și a celorlalte sisteme rutiere fără de care nu se poate circula în siguranță. Furnizorul e din Suceava și tocmai și-a întrerupt activitatea pe perioadă nedeterminată, în contextul carantinei instituite asupra județului”, a explicat Lucian Șova, fost ministru al Transporturilor.

În acest context, este dificil de estimat când va mai fi dat în exploatare brațul vestic al centurii Bacău, spune și Dragoș Benea, președintele PSD Bacău.

Acesta adaugă că Bacăul are nevoie ca de aer de centură și pentru a reduce poluarea prezentă în oraș, cauzată de cifrele tot mai mari înregistrate de traficul de tranzit. „Odată cu darea în trafic a variantei ocolitoare, peste 15.000 de vehicule care azi trec prin oraș, vor ocoli Bacăul”, estimează Dragoș Benea.

În ciuda problemei cu furnizorul din Suceava, se lucrează la capacitate maximă pe șantier, apreciază totuși fostul ministru al Transporturilor, Lucian Șova (video jos).

Varianta Ocolitoare a Bacăului este parte integrantă a Autostrăzii „Moldova” (Coridorul IX Paneuropean), iar contractul pentru proiectarea și execuția acesteia a fost atribuit la finele lui 2018 constructorului român Dorinel Umbrărescu.

Cu o valoare de 668,3 milioane de lei fără TVA, contractul cuprindea 6 luni perioadă de proiectare, 30 de luni perioadă de execuție a lucrărilor și o perioadă de garanție de 84 de luni. 

Umbrărescu a început activitățile de construcție pe șantierul VO Bacău în data de 8 martie 2019, cu aproximativ 3 luni mai devreme decât prevede contractul semnat cu CNAIR.

Obiectul principal al contractului „Proiectare şi execuţie Varianta de ocolire Bacău” îl reprezintă proiectarea şi execuţia lucrărilor ce constau în 30,8 kilometri de drum nou la standarde europene, din care 16,269 de km la profil de autostradă.

Te-ar mai putea interesa și
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
Un număr de 729 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 32.700 de teste, a informat, sâmbătă, Grupul de Comunicare......
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Măsurile adoptate vineri de Guvern au în vedere o relaxare prudentă, şi nu una totală, a declarat Ministrul Afacerilor ...
SUA și UE au ajuns la un acord temporar privind eliminarea taxelor suplimentare pentru importurile de oțel și aluminiu – surse Bloomberg
SUA și UE au ajuns la un acord temporar privind eliminarea taxelor suplimentare pentru importurile de oțel și aluminiu ...
Administraţia Biden urmează să anunţe, posibil chiar de luni, că a ajuns la un acord provizoriu cu Uniunea Europeană ...
Autostrada de Centură București: când intră grecii și Umbrărescu pe teren și care e situația pe fiecare tronson
Autostrada de Centură București: când intră grecii și Umbrărescu pe teren și care e situația pe fiecare tronson
Constructorul elen Aktor va începe lucrările pe lotul 3 din Autostrada de Centură București (A0) Sud luna viitoare, iar ...