Autostrada Moldovei: CNAIR prelungeşte contractele pentru tronsoanele de la Ploieşti la Bacău. Pentru Bacău – Paşcani se studiază 63 de trasee

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prelungit cu câteva luni, respectiv până pe 30 aprilie 2021, contractele pentru studiile de fezabilitate şi proiectarea tronsoanelor Ploieşti – Buzău, Buzău – Focşani şi Focşani – Bacău din viitorul drum de mare viteză ce va lega Bucureştiul de Moldova. CNAIR acuză experţii JASPERS de excese şi că astfel s-a ajuns ca pentru tronsonul Bacău - Paşcani să fie studiate 63 de variante de traseu.
Economica.net - lun, 10 feb. 2020, 14:06
Autostrada Moldovei: CNAIR prelungeşte contractele pentru tronsoanele de la Ploieşti la Bacău. Pentru Bacău - Paşcani se studiază 63 de trasee

CNAIR a lansat în noiembrie 2016 licitaţiile pentru Elaborare Studii de Fezabilitate şi Proiecte Tehnice pentru tronsoanele Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani. Prin caietele de sarcini, s-a solicitat efectuarea unei analize pentru stabilirea profilului transversal al drumului: Autostradă sau Drum Expres.

Drum de mare viteză Ploieşti – Buzău

Pe 24 septembrie 2018, CNAIR a încheiat contractul de servicii cu Consitrans. Valoarea contractului de servicii este de 12.277.618,53 lei, iar durata de prestare a serviciilor era de 24 de luni de la data de începere a contractului, respectiv data de 12 noiembrie 2018.

Pe 8 ianuarie 2019 a avut loc la sediul CESTRIN o primă întâlnire de lucru la care au participat reprezentanţi ai CESTRIN, CNAIR şi Consitrans. Reprezentanţii CESTRIN au declarat ca Modelul Naţional de Transport este în evaluare la Jaspers şi se estimează a fi avizat în luna aprilie 2019, însa acesta poate fi folosit ca bază pentru analiza multicriterială.

Consitrans a extras date de trafic din Modelul Naţional de Transport (neavizat) pus la dispoziţie şi a început prelucrarea acestora.

Modelul naţional de transport avizat de către experţii Jaspers a fost disponibil la CESTRIN la sfârşitul lunii aprilie 2019. Consitrans a extras din nou datele de trafic pentru a putea fi comparate cu cele extrase iniţial din modelul neavizat. Datele de trafic preluate de la CESTRIN la sfârşitul lunii aprilie 2019 au prezentat diferenţe semnificative faţă de datele puse la dispoziţie în luna ianuarie 2019, motiv pentru care Consitrans a reluat întregul proces de modelare a traficului.

Având în vedere aspectele menţionate anterior, în data de 25 noiembrie 2019 a fost încheiat un act adiţional ce are ca obiect prelungirea perioadei de prestare a serviciilor de proiectare cu o durată de 169 zile. Prin urmare durata Contractului de servicii se va prelungi până la data de 30 aprilie 2021.

Această modificare nu a majorat valoarea iniţială a contractului de servicii.

Date tehnico-economice:

Lungime:                                 65 km

Valoare contract:                    12.277.618,53 lei fara T.V.A. 

Data de începere:                   12.11.2018

Contract de finanţare:             nr. 3/14.05.2018  *finanţare nerambursabilă din cadrul P.O.I.M 2014-2020


Drum de mare viteză Buzău – Focşani

Şi în cazul acestui tronson, în data de 25 noiembrie 2019 a fost încheiat un act adiţional la contractul semnat între CNAIR şi Consitrans, ce are ca obiect prelungirea perioadei de prestare a serviciilor de proiectare cu o durată de 169 zile. Prin urmare durata Contractului de servicii se va prelungi până la data de 30 aprilie 2021.

Aceasta modificare nu a majorat valoarea iniţială a contractului de servicii.

Date tehnico-economice:

Lungime:                                 72 km

Valoare contract:                    13.933.291,10 lei fara T.V.A. 

Data de începere:                     12.11.2018

Contract de finanţare:              nr. 4 / 14.05.2018 *finanţare nerambursabilă din cadrul P.O.I.M 2014-2020

Drum de mare viteză Focşani – Bacău

Şi pentru acest tronson, în data de 25 noiembrie 2019 a fost încheiat un actului adiţional la contractul semnat între CNAIR şi Consitrans, ce are ca obiect prelungirea perioadei de prestare a serviciilor de proiectare cu o durată de 110 zile, până la 30 aprilie 2021.

Această modificare nu a majorat valoarea iniţială a contractului de servicii.

Date tehnico-economice:

Lungime:                                 110 km

Valoare contract:                    20.123.408,52 lei fara T.V.A. 

Data de începere:                     10.01.2019

Contract de finanţare:              nr. 30 / 26.03.2019 *finanţare nerambursabilă din cadrul P.O.I.M 2014-2020

Drum de mare viteză Bacău – Paşcani

CNAIR în calitate de Beneficiar și INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL S.A  in calitate de Prestator au semnat în data de 17 ianurie 2019 Contractul de servicii „Elaborare Studiu de Fezabilitate si Proiect Tehnic pentru Drum de mare viteza Bacău – Paşcani”.

Date tehnico-economice:

Lungime:                                 82 km

Valoare contract:                    16.950.944,23 lei fara T.V.A. 

Data de începere:                     01.03.2019

Contract de finanţare:              nr. 27 / 14.02.2019 *finanţare nerambursabilă din cadrul P.O.I.M 2014-2020

Pentru acest tronson nu a fost încheiat un act adiţional pentru prelungirea duratei contractuale.

„Pentru asigurarea finanţării din fonduri europene, proiectele trebuie să corespundă exigenţelor experţilor JASPERS, exigenţe care exced normativelor şi standardelor naţionale în vigoare şi mai mult, fără a avea la bază o metodologie sau un ghid, crează inclusiv premisele unor excese poziţionând astfel Jaspers pe o poziţie „de forţă” atât în raport cu beneficiarul cât şi cu prestatorii”, spun la finalul comunicatului reprezentanţii CNAIR.

Ei adaugă că s-a ajuns astfel ca pentru analiza multicriterială 1 aferentă tronsonului Bacău – Paşcani să fie studiat un numar de 63 de variante de traseu iar pentru tronsoanele cuprinse între Ploieşti şi Bacău experţii Jaspers solicită detalierea modului de lucru în Modelul Naţional de Transport, model care a fost agreat anterior de către reprezentanţii JASPERS.

Te-ar mai putea interesa și
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat vineri secretarul......
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...