Autostrada Moldovei: Au fost finalizate investigațiile geotehnice și studiile de fezabilitate pentru loturile Ploiești – Buzău și Buzău – Focșani

Investigațiile geotehnice pentru tronsoanele Ploiești – Buzău și Buzău – Focșani din Autostrada Moldovei (A7) au fost realizate în proporție de 100%, potrivit informațiilor actualizate de pe site-ul Companiei de Drumuri. În plus, au fost predate și studiile de fezabilitate pentru aceste două tronsoane din șoseaua de mare viteză care va uni Capitala de Moldova.
Anemona Andone - lun, 21 dec. 2020, 19:21
Autostrada Moldovei: Au fost finalizate investigațiile geotehnice și studiile de fezabilitate pentru loturile Ploiești – Buzău și Buzău – Focșani

Pentru tronsoanele Ploiești – Buzău și Buzău – Focșani din A7, investigațiile geotehnice au fost realizate în proporție de 100% și se află în curs de elaborare testele de laborator, conform informațiilor de pe harta interactivă cu situația proiectelor de infrastructură rutieră.

În plus, studiul de fezabilitate pentru tronsonul Ploiești – Buzău (63,25 km) a fost înaintat Companiei de Drumuri pe data de 9 noiembrie 2020, iar cel pentru tronsonul Buzău – Focșani (83,07 km) a fost predat pe data de 7 decembrie. În ambele cazuri au fost emise observații. 

Mai departe, pe tronsonul Focșani – Bacău (96,05 km) au început investigațiile arheologice, iar studiile geotehnice sunt realizate în proporție de 23%.

Pe tronsonul Bacău – Pașcani (77,28 km), procentul de realizare a investigațiilor geotehnice este de 95%, au fost obținute toate cele trei certificate de urbanism și urmează să fie obținute alte avize.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a atribuit firmei Consitrans contractele privind elaboarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru tronsoanele Ploiești – Buzău, Buzău – Focșani și Focșani – Bacău. Contractul pentru tronsonul Bacău – Pașcani a fost atribuit firmei Ingenieria Especializada Obra Civil e Industrial SA.

Ordinul de începere a lucrărilor pentru Ploiești – Buzău și Buzău – Focșani a fost emis în noiembrie 2018 iar pentru Focșani – Bacău în ianuarie 2019. Pentru Bacău – Pașcani, ordinul de începere a fost emis în martie 2019. Contractele pentru toate cele patru tronsoane au ca termen de finalizare anul 2021. 

Rămâne de văzut dacă anul viitor va fi finalizată activitatea de proiectare pe cele patru tronsoane și acestea vor fi scoase la licitație pentru construcție.

Amintim că la începutul lunii decembrie, CNAIR a dat în folosință primii 16 kilometri din A7, respectiv porțiunea la profil de autostradă din Centura Bacău.

Te-ar mai putea interesa și
România a importat aproximativ 300.000 de tone de soia și făină din soia. 70% din marfă este din state unde se produc plante modificate genetic
România a importat aproximativ 300.000 de tone de soia și făină din soia. 70% din marfă este din state unde se produc ...
În 2022, aproximativ 70 % din importurile de soia și făină de soia proveneau din Brazilia, Argentina și Statele Unite, cei mai mari producători de plante modificate genet. Producția locală......
Discuții în coaliție pe proiectul de buget
Discuții în coaliție pe proiectul de buget
Liderii coaliţiei de guvernare vor avea o întâlnire de lucru pentru a discuta proiectul de buget pe anul viitor.
Schengen/Ciolacu: Austria este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România
Schengen/Ciolacu: Austria este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria "şi-a flexibilizat poziţia" în ceea ce priveşte spaţiul ...
Majoritatea țărilor care au anunțat că vor monta turbine eoliene offshore își vor rata țintele stabilite pentru 2030
Majoritatea țărilor care au anunțat că vor monta turbine eoliene offshore își vor rata țintele stabilite pentru 2030
Dintre cele 19 țări cu obiective clare privind energia eoliană offshore pentru 2030, doar Polonia și Irlanda par să ...